31. 8. 2010.

Princes krofne

Za pripremanje je potrebno:

2 čaše vode (2 dl)
2 čaše brašna
1 čaša ulja
6 jaja
2 pudinga od vanile
Pola litra mleka
1 margarin sa ukusom slatke pavlake
2 šlaga

Priprema:

U veću šerpu sipati ulje i vodu, čekati da provri. Kad provri, staviti brašno i mešati. Ostaviti da se ohladi. U ohlađenu smešu dodati jaja. Izmešati mikserom da se masa ujednači. Kašikom vaditi testo i ređati na pleh. Peći na 150-200 °C. Dok se ne ispeku, ne otvarajte rernu. 

Fil:

Skuvati dva pudinga u pola litra mleka. Ohlađen puding umutiti sa jednim margarinom i ostaviti da se ohladi. Umutiti šlag prema uputstvu.

Pečeno testo preseći pri vrhu. U špric za kolače sipati fil i napuniti princes krofne. To isto ponoviti sa šlagom. Preko princes krofni pospite šećer u prahu.

30. 8. 2010.

Voćni liker (pijano voće)

U proleće počnite da sakupljate voće za Pijano voće.

Za balon od 5 litara je potrebno:

2 litra ruma
500g jagoda
500g trešanja
500g višanja
500g malina
500g ribizli
500g borovnica
500g kupina

Priprema:

Početi sa prvim voćem u proleće - jagodama. Stavite jagode u balon, sipati 100g šećera i ruma tek da pokrije jagode. Proces ponavljati sa svakim voćem. Bokal morate čuvati u hladovini. Po ukusu dodati još šećera. Liker možete piti sa voćem iz flaše ili proceđen. Voće iz likera se može koristiti za kolače.

Voćni liker pijano voće

Energetski omlet (bez ulja)

Za pripremu je potrebno:

Slanina
Crni luk
Crvena i zelena paprika
Paradajz
Biber
Beli luk u granulama
Majčina dušica
Jaja

Priprema:

Prekriti dno tiganja slaninom. Kad je slanina pržena, višak masnoće odliti u šolju. Dodati crni luk isečen na kolutove, papriku isečenu na kocke.
Nakon 3 minuta dodati paradajz isečen na kolutove. Začiniti i dodati umućena jaja.


Omlet prevrnuti da se ispeče sa obe strane.

29. 8. 2010.

Knedle sa šljivama

Knedle sa šljivama ~ Magična Oklagija

Za pripremu je potrebno: (koristiti čašu od jogurta - 2dl)

  • 2 čaše mleka
  • 2 čaše vode
  • 1 parče maslaca
  • 2 čaše brašna
  • 2 čaše griza
  • Na vrh kašičice soli
  • 2 jajeta (ako su manja, može i 3)
  • Ulje, prezle i šećer
  • Šljive

Priprema:

  1. U šerpu sipati mleko i vodu, staviti malo maslaca i soli i pustiti da provri. U činiji izmešati brašno i griz. Skloniti šerpu sa ringle i dodati smešu od brašna i griza. Kada se masa potpuno ohladi dodati 2 umućena jajeta i dobro mešati dok se ne sjedini. Šljive iseći na četvrtine ili polovine. Kašikom vaditi masu i oblikovati rukama.
  2. U drugu šerpu sipati vodu. Kad voda proključa u nju ubaciti knedle. Kad knedle isplivaju na površinu, znači da su gotove. 
  3. U tiganj sipati ulje, kad se ugreje dodati prezle i šećer. Skuvane knedle uvaljati u prezle i ređati u činiju.

Knedle sa šljivama: testo
Knedle sa šljivama ~ Magična Oklagija
Knedle sa šljivama ~ Magična Oklagija

27. 8. 2010.

Rolovana baklava

Potrebno je:

300g oraha
5 kašika šećera
150g margarina
1 vanilin šećer,
1dl ulja,
1dl vrućeg mleka.

Priprema:

Pomešati orahe i šećer. Tu masu popariti vrelim mlekom i dodati istopljen margarin.
Na radnu površinu stativi jednu koru, premazati je uljem, zatim na nju staviti drugu koru, takođe premažite. Na sredinu druge kore staviti fil, tako da seže od jedne strane kore do druge strane horizontalno. Preklopiti i urolati kao cigaretu. Urolanu baklavu staviti na dasku za sečenje i seći  ih na , otprilike, 5cm dužine.

Seći na, otprilike, 5 cm

Poređati u pleh i peći do 30 minuta na 170°C. Ostaviti da se ohladi. Tako ohlađene baklave preliti sirupom.

Sirup:

500g šećera
2 kašike meda
2 šolje vode
1 limun isečen na kriške

Kuvati oko pola sata na dvojci, dok ne dobije zlatno-žutu boju.