23. 9. 2010.

Piletina u slatko ljutom sosu

Potrebno je;

Mala čaša senfa(100gr)
Meda otprilike isto koliko i senfa
Kečapa
Čili sos
3 kašike soja sosa
500gr pilećeg belog mesa

Priprema:

Belo meso odvojte od koske i isecite ga na kockice. Začiniti po ukusu (so, biber, granule belog luka).
U posudu izmešajte senf, kečap, med, čili sos,  da biste dobili kompaktnu masu. Ubacite belo meso.
Ostavite 30 minuta u frižideru. Belo meso možete spremati u rerni ili u tiganju. Dovoljno je 20 minuta za pripremu jela. Za prilog mozete poslužiti kuvani pirinač.

Pita s crnim lukom

Potrebno je;

1 kvasac
brašno 
1kg crnog luka
1 jaje
kašičica kima

Priprema;

Zamesiti testo i ostaviti da naraste.
Crni luk iseckati sitno i ostaviti da se dinsta. Dodati kim. Ostaviti da se ohladi.
Najbolje je luk spremiti ranije da bi mogao da se ohladi.
Razvući testo malo veće od posude u kojoj ćete peći.
Posudu nauljite i stavite testo tako da malo visi iz suda.
Stavite izdinstani luk i krajeve vratite na unutra.
Stavite da se peče. Pred kraj zalijte sa umućenim jajetom i vratite u rernu do zlatno žute boje.

Prebranac


Potrebno je:

400g krupnog pasulja
1kg crnog luka

Priprema:

Skuvati pasulj. Crni luk iseći na kolutove, debljine pola santimetra, i dinstati.
Dodati začin, alevu papriku. U posudu, najlepše je ako imate zemljani sud, ređajte naizmenično crni luk,
pasulj. Na kraju završavate s crnim lukom. Stavite u rernu da se zapeče.

19. 9. 2010.

Ruske kape

Ruske kape


Potrebno je:

8 jaja
350g šećera
3 kašike kakaa
250g brašna
1 prašak za pecivo

Krem:

1l mleka
15 kašika brašna
250g margarina
250g šećera u prahu
1 puding sa ukusom slatke pavlake (moj izbor)
3 vanilin šećera

Priprema:

Umutiti testo od jaja, šećera i brašna. Stavite da se peče.
Ispečeno testo preseći tako da dobijete dve kore. Čašom (rakijskom) vaditi kružiće, na kružić staviti fil i zatvoriti drugim kružićem. Namazati okolo filom i  uvaljati u kokosovo brašno. Odozgo prelijte čokoladom ili kako već želite.
Fil skuvati na isti način kao što se kuva puding.
Umutiti margarin sa šećerom u prahu i dodati ohlađeni fil.

Ruske kape
 Savet:

Ako želite neki novi ukus starog recepta slobodno se poigrajte. Sada imate različite ukuse pudinga čak imate i margarin sa vanilom, izbor je na vama. U poslednjem spremanju ruskih kapa fil sam radila sa pudingom od crem brulea i stavila sam margarin sa vanilom. Ukus je bio sasvim drugačiji.

15. 9. 2010.

Američke palačinke

Potrebno je:

2 jajeta
2 kašike šećera
pola kašičice soli
3 kašike rastopljenog maslaca
250ml mleka
140g brašna pomešanog s jednim praškom za pecivo

Sve sastojke umutiti. Palačinke peći u nepodmazanom tiganju. Većom kutlačom sipati u tiganj i peći. Kad počnu da se prave mehurići okrenuti palačinku i peći je kratko s druge strane.
Možete ih namazati džemom, eurokremom, medom. Sve je stvar ukusa.

Brzi kolač

Potrebno je za patišpanj:

4 jajeta 
5 kašika šećera
4 kašike brašna

Prvi fil:

150g mlevenih oraha
100 ml mleka
150g šećera u prahu


Drugi fil:

125g margarina
50g šećera u prahu
150g čokolade za kuvanje

Umutimo patišpanj i stavimo ga da se peče 20 min.na 180°C. Šećer u prahu dodamo u sud sa mlevenim orasima, prelijemo vrelim mlekom.
Ćokoladu otopiti na pari. Margarin umutiti sa šećerom u prahu i dodati otopljenu prohlađenu čokoladu.
Preko ispečenog kolača prvo staviti fil sa mlevenim orasima, zatim fil sa margarinom.
Dekorišite otopljenom čokoladom.



Ludo testo


Recept: Ludo testo

Od ovog testa možete praviti štrudle, kiflice, pice, krofne itd.

Potrebno Vam je:

  • šolja (od jogurta) mlakog mleka
  • 2 kašičice šećera
  • kvasac
  • 1,150-1,200gbrašna
  • 2 kašičice soli
  • 2 jajeta
  • 2 čaše jogurta
  • šolja (od jogurta) ulja
  • 1 prašak za pecivo

Priprema:


  1. U mlako mleko staviti kvasac i 2 kašičice šećera. Ostaviti da nadođe.
  2. U posudu (vanglu) sipati pola količine brašna, so, jaja, jogurt, ulje, prašak za pecivo.
  3. Zamesiti testo dodajući ostalu količinu brašna. Testo dobro izraditi i ostaviti u frižideru 2 sata. Testo ne sme biti tvrdo, već da se lako odvaja od zida vangle. 

Krofne od ludog testa - Magična Oklagija

Pica od ludog testa
Štrudla sa makom od ludog testa

10. 9. 2010.

Višnjevača

Potrebno je:

1kg višanja
400gr šećera
1l rakije (najbolje će biti ako imate lozovaču)

Priprema:

Oprane višnje stavite u flašu (neku od 2l,sa širokim grlom), sipajte šećer preko i odmah dodajte i rakiju. Promućkajte. Ostaviti na suncu da odstoji 40.dana. Povremeno promućkati da se šećer izmeša sa rakijom.

Probati. Ako Vam nije dovoljno slatko, slobodno dodajte šećera po vašem ukusu.

Proja od belog projnog brašna

Potrebno je:

čaša jogurta (2dl)
2 čaše ulja
2 šolje kisele vode
4 jajeta
1 prašak za pecivo
3 šolje belog projnog brašna
2 šolje belog mekog brašna

Umutiti mikserom sve sastojke i sipati u modle  za projice , do pola, ne puniti do vrha. Peći u zagrejanoj rerni na umerenoj temperaturi dok ne porumene.

6. 9. 2010.

Pita od blitve

Sastojci:

500g kora za pitu i gibanicu
1 kiselo mleko
2 veze blitve
4 jajeta
400g sitnog sira (ako neko ne voli sir, mogu dve kisele pavlake)
Šolja ulja
Šolja kisele vode
1 prašak za pecivo
1 kašičica kima

Priprema:

Umutiti žumanca, sir (ili kiselu pavlaku), ulje. Dodati na trake naseckanu blitvu (neobarenu), dodati kiselu vodu i dodati 1 prašak za pecivo. U pleh ređati koru koju ćete premazati jednom kašikom kiselog mleka, dodati fil od blitve i tako ređati dok ne utrošite sve kore. Gornju koru premazati jednim umućenim jajetom u koje ste dodali jednu kašičicu kima. Dodati malo ulja preko kore i ostaviti petnaestak minuta da odstoji. Peći u zagrejanoj rerni na 170°C oko 40 minuta, dok ne porumeni.

Kockice od krompira

Pire krompir koji Vam je ostao od prethodnog dana ne morate da bacite, upotrebite ga za spremanje ukusne lagane večere.
Količina svih sastojaka zavisi od količine preostalog pire krompira.

Potrebno je:

Kvasac
Mlaka voda
So
Brašno

Priprema:

Zamesiti testo, malo tvrđe nego za krofne. Ostaviti da naraste. Kad naraste, razmesiti ga i rasrtanjiti ga oklagijom na željenu debljinu (treba imati u vidu da će testo narasti dok se bude peklo). Vaditi modlicom po izboru i pržiti na dosta ulje dok ne porumene.

Voćna torta

Sastojci:

300g mlevenog keksa
1 kašićica cimeta
125g maslaca
3 pudinga od vanile
800ml mleka
900g smrznutog voća
1 vanilin šećer
3 kesice želatina
Šolja soka od maline

Priprema:

Na okrugli pleh staviti papir za pečenje. 300g keksa sipati u posudu, dodati 7-8 kašika mleka, potpuno otopljen maslac i kašičicu cimeta. Sve dobro izmešati i rukom poravnati u plehu. Puding skuvati u 800ml mleka prema uputstvu sa kesice. Mlak puding preliti preko kore od keksa. Staviti u frižider da se ohladi. Voće sipati u posudu, preko sipati 3 kesice želatina, 5-6 kašika šećera, 1 vanilin šećer, šolju soka od maline. Staviti na ringlu da se malo ugreje, ali ne sme da proključa. Ostaviti da se prohladi 5 minuta i preliti preko pudinga. Vratiti u frižider da se ohladi.

4. 9. 2010.

Pogača cvet

Za pripremu je potrebno:



Pola litra mleka
1kg brašna
1 kvasac
1 belance
2 kašike sirćeta
1 kašičica soli
1 šolja ulja

Za premaz:


1 žumance
Susam

Priprema:


U šolju sipati mleko, kvasac i malo šećera i ostaviti da nadođe. U brašno sipati ulje, so i umućeno belance, uskisli kvasac i ostatak mleka. Zamesiti testo. Dodati 2 kašike sirćeta (pre dodavanja sirćeta, testo mora biti dobro umešeno). Testo dobro umesiti, da počnu da se stvaraju mehurići. Ostaviti na pola sata.
Razvući testo. Čašom vaditi kolutove testa. Ređati u podmazanu tepsiju. Kolutovi se stavljaju jedan na pola drugog. Poređani kolutovi se premažu žumancetom, pospu susamom i ostave da narastu 30 minuta. Peći u zagrejanoj pećnici na 170°C , 40 do 50 minuta, u zavisnosti od rerne.