25. 11. 2010.

Torta sa lešnikom

Potrebno je:

Za koru:

4 jajeta
150g šećera
150g mlevenih lešnika

Za fil:

125g maslaca
50g šećera u prahu
2 pudinga od lešnika
500ml mleka

Za premazivanje:

250ml slatke pavlake

Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom, dodati 2 kašike vruće vode i mutiti 2 minuta. Dodati lešnik i lagano umešati u jaja. Sipati u kalup obložen papirom i peći na 175 stepeni dok ne porumeni.
Puding skuvati po receptu. Ostaviti da se ohladi. Umutiti maslac sa šećerom u prahu. Kada se puding ohladi, dodati ga u umućen maslac. Fil sipati preko ohlađene kore.
Umutiti slatku pavlaku, sipati preko fila.
Ukrasiti po sopstvenom ukusu i staviti da se ohladi.

20. 11. 2010.

Musaka sa šampinjonima

Potrebno je:

500g šampinjona                                                                                  
1 kisela pavlaka
2 glavice crnog luka
suve slanine
3 jajeta
beli luk
mleko
1kg starog hleba
začini po ukusu

Priprema:

Propržiti slaninu isečenu na listiće, dodati crni luk pa šampinjone. Sve zajedno izdinstati, posoliti, pobiberiti, dodati beli luk, origano, peršun.
U nauljenu vatrostalnu činiju poređati kriške hleba koje treba prethodno namočiti u mleko.
Po hlebu rasporediti pripremljenu smesu sa šampinjonima, pa ponovo staviti red hleba i opet šampinjone.
Sve preliti mešavinom pavlake i jaja.
Jelo kratko zapeći u rerni na 160 stepeni oko 20 min.

Još jedan dobar razlog da ne bacate stari hleb.

Brza baklava

Potrebno je:

500g tankih kora
Mleveni orasi
Mleveni lešnik
Šećer
Ulje
1 limun

U tepsiju staviti kore tako jedan deo bude u tepsiji a drugi van tepsije, to važi za prve dve kore, ostale idu cele u pleh. Ređati (u zavisnosti od toga koliko ima kora u pakovanju) po dve kore, sipati punu šaku mlevenih oraha, zatim dve kore pa punu šaku mlevenih lešnika. Ređati tako sve dok ne utrošite sve kore. Na kraju baklavu zatvoriti onim korama koje su virile iz tepsije.
Oštrim nožem iseckati baklavu na kocke.
U šerpicu sipati 2 dl ulja i staviti da se dobro ugreje. Kad je ulje dovoljno vruće kašikom zalivati baklavu, kore treba da cvrče.
Staviti da se peče dok ne porumene.
Zaliti ih ukuvanim sirupom koja se pravi kao i za svaku baklavu.

Torta ,,Godfather''

Potrebno je:

Za testo:

4 jajeta
2 supene kašike vrele vode
150g šećera
1 vanilin šećer
25g brašna
1 prašak za pecivo
175g samlevenih lešnika
3 supene kašike ovsenih pahuljica
1 supena kašika viskija
1 supena kašika amareta

Fil:

2 supene kašike viskija
1 supena kašika amareta
100g rendane čokolade
500 ml slatke pavlake
2 kesice kremfixa


Za premazivanje:

250ml slatke pavlake
1 kesica kremfixa
1 vanilin šećer

Umutiti  testo i sipati u kalup koji se otvara sa strane (26). Peći 35 min. na 180 stepeni. Ispečenu koru ostaviti da se ohladi. Ohlađenu koru preseći jednom horizontalno. Donju koru staviti na tanjir i postaviti okolo prsten za tortu.
Za fil izmrviti gornju koru, pomešati je sa viskijem i amaretom, rendanom čokoladom. Čvrsto umutiti pavlaku sa kremfixom i dodati je masi sa viskijem i premazati po kori. Za premazivanje umutiti palaku sa kremfixom i vanilin šećerom. Premazati tortu i ostaviti na hladnom 1-2 sata. Pre serviranja skinuti prsten i garnirati je sa 30g rendane čokolade.

Torta je po receptu iz  knjige dr Oetker.

Koh od pirinča sa malinama

Koh od pirinča sa malinama ~ Magična Oklagija

Potrebno je:

  • 300g smrznutih malina
  • 100g šećera
  • 300 ml vode
  • 100 ml mleka
  • 70g pirinča
  • 10g želatina,4 kašike vode
  • 250 ml slatke pavlake


Priprema:

  1. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri.
  2. U šerpicu sipati vodu, dodati pirinač i kuvati dok voda ne ispari, zatim dodati mleko i dalje kuvati dok se pirinač ne skuva u potpunosti a količina mleka ne smanji za pola. 
  3. Kada je pirinač skuvan i delimično prohlađen, dodati želatin, promešati i skloniti da se masa ohladi. 
  4. Umutiti slatku pavlaku. Deo umućene slatke pavlake dodati pirinču i promešati, zatim dodati ostatak pavlake, promešati i dodati zaleđene maline. 
  5. Masu sipati u pravougaoni pleh obložen prijanjajućom folijom. Staviti u frižider da se ohladi.

Koh od pirinča sa malinama ~ Magična Oklagija

Koh od pirinča sa malinama ~ Magična Oklagija
Cveće ~ Magična Oklagija
Koh od pirinča sa malinama ~ Magična Oklagija
Koh od pirinča sa malinama ~ Magična Oklagija

17. 11. 2010.

Ljutenica

Potrebno je:

1 praziluk
Malo ulja
Suve ljute paprike


Priprema:

Suve paprike oprati, i staviti da se skuvaju. Praziluk iseckati na kolutiće, paprike sitno isekati ili samo mesnati deo sastrugati iz paprike. Pomešati sa lukom i dodati ulja. Posoliti.

Tulumbe

Recept za najbolje tulumbe ~ Magična Oklagija Food Blog

Potrebno je:

400 ml vode
1 šolja ulja
300 g brašna
1 kesica praška za pecivo
na vrh noža soli
4 jajeta


Sirup:

500 g šećera
4 dl vode
1 limun

Priprema:

Staviti da provri voda sa šoljom ulja i malo soli. Skinuti sa vatre i sipati brašno pomečano sa praškom za pecivom i mešati dok se ne dobije glatka masa.
U ohlađenu masu dodati jedno po jedno jaje, umutiti.
Masu sipati u špric i ređati u pleh obložen papirom za pečenje.
Peći na 200 stepeni dok ne porumene, ne otvarati rernu dok se peku.
Gotove tulumbe preliti sa vrućim sirupom.

Tulumbe možete pržiti u ulju.

Recept za najbolje tulumbe ~ Magična Oklagija Food Blog

Recept za najbolje tulumbe ~ Magična Oklagija Food Blog

Recept za najbolje tulumbe ~ Magična Oklagija Food Blog

Recept za najbolje tulumbe ~ Magična Oklagija Food Blog

Recept za najbolje tulumbe ~ Magična Oklagija Food Blog

Recept za najbolje tulumbe ~ Magična Oklagija Food Blog

14. 11. 2010.

Vanilice

Vanilice - Magična Oklagija

Potrebno je:

Za testo:

  • 300g masti
  • 1 kiselo mleko
  • 1 jaje
  • 4 kašike šećera
  • brašno po potrebi ( uglavnom to bude duplo od količine masti koju stavite, još i kiselo mleko to je još malo brašna, oko 600-700g)
  • 1 prašak za pecivo

Za filovanje:

  • džem po izboru
  • šećer u prahu


Priprema:


  1. Umutiti mast sa šećerom, dodati jaje, kiselo mleko. Postepeno dodavati brašno sa praškom za pecivo.
  2. Modlom vaditi vanilice i ređati u pleh. Peći  12 min. na 175 stepeni.
  3. Pre lepljenja vanilica džemom gornji deo vanilice (sa rupicom) posuti šećerom u prahu, kako šećer ne bi dospeo u džem.
Napomena: Ako koristite kupovni džem, koji je uglavnom želatinska masa, dodajte mu 2 kašike soka od limuna i energično izmešajte. Tim džemom zatim filujte vanilice.

Vanilice - Magična Oklagija
Vanilice - Magična Oklagija
Vanilice - Magična Oklagija
Vanilice - Magična Oklagija

10. 11. 2010.

Salata sa makaronima

Potrebno je

kukuruz
šargarepa
grašak
crvena sveža paprika
praziluk
kiseli krastavci
majonez
1 kisela pavlaka
šaka spiralnih šarenih makarona

Priprema
Skuvati makarone i ostaviti da se ohlade.
Povrće skuvati i iseckati. Prohladiti i staviti u činiju, dodati iseckane krastavčiće, praziluk iseckan na kolutove. Dodati hladne makarone.
Preliti umućenim majonezom sa dodatkom kisele pavlake.

7. 11. 2010.

Bela bajadera

Potrebno je

za tamni deo
2 dcl vode
300g šećera
125 g margarina
350 g mlevenog keksa

za svetli deo
1dcl vode
200g šećera
125g margarina
200g mleka u prahu
100g kokosa

Priprema
Skuvati 300g šećera sa 2dcl vode,dodati 125g margarina,keks.
Sipati u pleh obložen folijom(30x20)
Skuvati 200g šećera sa 1dcl vode,dodati 125 g margarina,mleko u prahu pomešano sa kokosom.
Sipati preko tamnog dela.Poravnjati.
Preliti sa otopljenom belom čokoladom.
Staviti u frižider da se ohladi.

4. 11. 2010.

Paprike punjene sirom

Potrebno je:

Malo tvrđi sir
Paprike
Jaja
3 čena belog luka

Priprema:

U činiji viljuškom usitniti sir, dodati beli luk, umućena jaja. Očišćene paprike puniti filom. Poređati ih u nauljenu vatrostalnu činiju. Peći ih 30 min. na 175 stepeni.