31. 12. 2010.

Saher torta

Kaže se da nijedan grad nije toliko aristokratski koliko Beč. Zeitgeist je očuvan u Zaher torti, simbolu aristokratske Austrije i njenog sofisticiranog ukusa. Ona je spezijalitet bečke kuhinje i emblemski proizvod austrijskog poslastičarstva. Njen nastanak prati zanimljiva legenda, naime, 1832. godine grof Klemens fon Meternih zatražio je od svojih zaposlenih da naprave poseban desert za njega i njegove ugledne goste na visokom položaju. Glavni poslastičar je bio bolestan (na sreću, ispostavilo se), a zadatak je na sebe preuzeo šesnaestogodišnji Franc Zaher, koji je tek 2 godine bio šegrt u dvorskoj kuhinji. Rezultat je Zaher torta, najstrože čuvana poslastičarska tajna Austrije. Francov sin Eduard je 1876. osnovao Hotel Zaher, u kojem se i danas služi torta pravljena po autentičnom receptu, a posetioci imaju mogućnost da izaberu između 3 veličine.


Zaher torta



Biskvit
140g maslaca
160g šećera
180g čokolade za kuvanje (menaž)
8 jaja
120g brašna

Fil
200g marmalade od kajsije

Glazura
125g maslaca
250g čokolade za kuvanje

Nekoliko sati pre početka izrade torte izvaditi maslac da se ugreje na sobnoj temperaturi.
Čokoladu izlomiti na sitne kocke i istopiti na pari.
Penasto umutiti maslac sa šećerom i dodati istopljenu čokoladu.
Umućenoj masi dodavati jedno po jedno žumance u razmaku od 2 minuta (taman toliko vremena je potrebno da umutite jedno žumance pre dodavanja sledećeg).
U posebnoj posudi umutiti belanca, da dobijete čvrst sneg.
U umućenu masu sa maslacem i čokoladom dodati brašno. Zatim dodati i umućena belanca iz 2-3 puta (dodajte jedan deo umućenih belanaca, lopaticom sve izmešajte da se mase sjedine, zatim dodajte drugi deo belanaca i izmešajte lopaticom, dodajte treći deo i izmešajte).

Kalup prečnika 24cm obložite papirom za pečenje. Sipajte umućenu masu i pecite 40 minuta na 170 stepeni. Da li je kora pečena proverite čačkalicom.
Pečeni biskvit ostavite da se potpuno ohladi, u idealnom slučaju 6 sati.
Ohlađen biskvit presecite po horizontali, da dobijete 2 kore.
Donju koru bogato nafilovati džemom, poklopiti drugom korom i celu tortu premazati džemom sa svih strana. Dok spremate glazuru, tortu stavite u frižider da se hladi.

Priprema glazure

Na laganoj vatri otopiti maslac, kuvati ga dok ne ispari voda (dok ne prestanu da se stvaraju mehurići).
U otopljen maslac dodati izlomljenu čokoladu i ostaviti da se prohladi (glazurom se preliva biskvit i ne sme biti ni previše tečna ni previše gusta).
Biskvit staviti na rešetku (od šporeta), a ispod nje papir za pečenje. Biskvit bogato preliti glazurom, slobodno pustite da čokolada pada na papir za pečenje (čokoladu sa papira sakupiti ponovo upotrebiti za prelivanje).
Da bi torta lepše izgledala, biskvit prelijte glazurom iz više puta (3).
Posle svakog prelivanja glazurom, torta treba da se ohladi.


Isecite parče i uživajte.

Zaher torta

Zaher torta

Zaher torta

Zaher torta

Zaher torta

Zaher torta

Zaher torta

Zaher torta

Zaher torta

Srećna Nova godina!

30. 12. 2010.

Gingerbread kolačići

Potrebno je:
200g margarina
250g šećera
100g meda ili tečne glukoze (100g glukoze pomešati sa 100ml vode)
2 kašičice cimeta
2 kašičice đumbira
1 kašičica karanfilića
2 kašičice sode bikarbone
1 jaje
500-600g brašna

Iseckati margarin i staviti u šerpu, dodati šećer, med (glukozu) cimet, đumbir, karanfilić, otopiti na ringli, pa pustiti da proključa i non-stop mešati. Skloniti sirup s šporeta i pustiti da se prohladi. Umutiti 1 jaje i postepeno dodavati prohlađen sirup. Kada je umućeno, postepeno dodavati brašno i sodu bikarbonu dok testo ne postane glatko.
Testo staviti na papir za pečenje koji ste prethodno isekli po meri pleha, preko testa stavite drugi  papir za pečenje i tako ga razvijati oklagijom na 2 mm debljine. Modlicom vaditi oblike. Peći na 175 stepeni  10 min.

Ohlađene ukrasiti:
2 belanceta
300g šećera u prahu
kašičica sirćeta
1/2 kašičice gustina
Glazuru podeliti u više delova, u svaki staviti željenu boju. Pazite da se glazura ne osuši, pokriti je najlonom dok ukrašavate.


P.S.  Najveći deo posla je uradio moj mlađi sin Đorđe, on je ovim kolačima dao dušu.
Ovo je dobar način da sa svojom decom provedete vreme i da se družite. Hvala Đole! :)

31.12.2013.















Čorba za sagorevanje masnih naslaga

Čorba za mršavljenje
Potrebno je:

  • 2-3 glavice crnog luka ili praziluka
  • 2 sveže paprike (može i iz turšije)
  • 1 glavica celera srednje veličine
  • 1-2 kocke za supu
  • 2-3 sveža paradajza ili 2 čaše paradajz soka
  • 2-3 šargarepe ili nekog drugog sezonskog povrća (tikvice, keleraba, kelj, karfiol, kupus....)

Priprema:

  1. Isecite povrće na manje komade i prelijte vodom, kuvajte na jakoj vatri 10 min, a potom smanjite temperaturu i kuvajte dok povrće ne omekša.
  2. Jedite koliko god želite i kad god želite ovu čorbu, u bilo koje doba dana. Ona ne akumulira kalorije. Što je više jedete, više ćete kilograma izgubiti.
Čorba za mršavljenje

26. 12. 2010.

Plazma torta

Potrebno je:

600g mlevenog keksa
250g margarina
200g šećera u prahu
150g mlevenih lešnika

2dcl gaziranog soka od pomorandže
200g čokolade

Umutiti margarin sa šećerom u prahu. Od te mase uzeti 1 kašiku i staviti sa strane (za premazivanje torte, buter krem). Dodati otopljenu čokoladu, keks, lešnike, sok. Rukama umesiti kolač. Oblikovati ga po sopstvenom ukusu.
P.S.  Ja sam je stavila u okrugli kalup jer sam htela da preko nje stavim fondan koji sam prvi put pravila.
Probala sam i uspelo mi je, nije ništa komplikovano.

Kada se torta ohladi izvadite je iz kalupa, namažite je buter kremom. Preko torte stavite spremljeni fondan.
Spremila sam je bez jaja, jer ne volim živa jaja u torti.

Za prvi moj fondan nije loše, valjda će drugi put biti još lepša.

Prokelj u pavlaci

Potebno je

400g šnicli
500g prokelja
2 šolje neutralne pavlake
3 čena belog luka


Šnicle ispohujte, brašno, jaja, prezle.
Prokelj operite i isecite ih na pola po dužini. U tiganj zagrejte ulje i ubacite beli luk, kad beli luk pusti aromu ubacite prokelj. Dodajte jednu šolju vode. Povremeno protresite tiganj. Pustite da se 15 min. krčka, ne duže, neće smetati ako budu malo tvrđi. Kad sva voda ispari dodajte 2 šolje pavlake, promešajte i ugasite ringlu. Mešajte dok se ringla ne ohladi .

Lovačke šnicle


Lovačke šnicle


Potrebno je:

svinjske šnicle: 500g
šampinjoni: 400g
šargarepa: 2, srednje veličine
crni luk: 1 glavica
grašak: 400g
beli luk: 3 čena
belo vino: 2 dl
brašno, senf, so

Na malo masnoće, u tiganju izdinstati crni luk, dodati na listiće iseckane pečurke. Dodati šargarepu isečenu na kolutiće i grašak. Dinstajte sve vreme dok spremate šnicle.
Šnicle izlupajte, posolite i uvaljajte u brašno. U većoj šerpi peći šnicle, kako je koja gotova tako ih vadite. Kad su sve ispečene, sve ih vratite u šerpu. Isecite beli luk, dodajte čašu belog vina, kašičicu senfa i grašak iz tiganja. Ostaviti 20 min. da se krčka. Servirati uz krompir pire.


Lovačke šnicle

21. 12. 2010.

Bela pistaći torta

Potrebno je
za kore
6 jaja
6 kašika šećera
1 vanilin šećer
3 kašike hladne vode
2 kašike brašna
3 kašike griza
3 kašike kokosovog brašna

Za fil
1l slatke pavlake
3 kesice vanilin šećera
kesica kremfixa ,
50g seckanih pistaća
50g seckanih urmi
200ml mleka

Za dekoraciju
50g mlevenih pistaća

Dobro umutiti žumanca sa šećerom, vanilin šećerom i vodom, pa dodati sastavljeneo brašno sa kokosom i grizom. Posebno ulupajte belanca i dodajte žumancima. Testo sipajte u kalup za tortu(kalup na otvaranje 26cm,) I peći 20 min. na 180 stepeni. Ohlađenu koru isecite  tako da dobijete tri kore. Za fil dobro umutite slatku pavlaku s vanilin šećerom i kremfixom, Odvojite nekoliko kašika za dekorisanje, a u ostatak dodajte pistaće i urme.
Svaku koru pre filovanja nakvasite mlekom.
Filujte redom kore i ukrasite je okolo i po sredini mlevenim pistaćima.

Piletina sa karijem i pečurkama

Potrebno je:

1 pileće belo meso
1 veća glavica crnog luka
kari
pirinač
400g pečurki

U šerpu sipati ulje, dodati iseckan crni luk. Kratko dinstati, dodati belo meso iseckano na kockice.
Dodati 1 kašiku kari začina, soli. Ubaciti očišćene i na listiće iseckane pečurke. Posle desetak minuta,kad su pečurke pustile vodu dodati opran pirinač. Pre pirinča možete dodati, u ovom slučaju, prokelj. Po  potrebi dodati vode. kuvati dok pirinač ne bude gotov.

19. 12. 2010.

Orahovača

Potrebno je:

40 oraha
300g šećera
1l lozovača


40 oraha veličine nokta palca, izbockati čačkalicom 2-3 puta, staviti u veliku teglu , preliti šećerom, zatvoriti teglu i držati na suncu 40 dana. Povremeno promešati da se šećer ne stvrdne.
Posle 40 dana  u teglu dodati lozovaču i promešati da se istopi šećer. Procediti i flaširati.
                 
                              Prva nedelja

                             
                                    Druga nedelja



                                    Treća nedelja


Posle treće nedelje  ništa bitno se ne dešava, osim što treba da sačekate još dve nedelje da sipate lozovaču.






Kiseli kupus sa flekicama

Potrebno je

1 glavica kiselog kupusa srednje veličine
kesa testenine u obliku flekica
ulje

U dublju šerpu sipati 1 šolju ulja, dodati sitno iseckan kiseli kupus. Dinstati, dok kupus ne bude mekan, uz postepeno dodavanje vode.
U drugu šerpu sipati vodu, so, ulje i kuvati flekice. Skuvane flekice ocediti od vode i dodati ih kupusu. Sve izmešati i isključiti ringlu. Povremeno promešati da ne zagori, sve dok se ringla ne ohladi.
Servirati po sopstvenom ukusu, sa šniclama ili bez njih.
Ako spremate bez mesa može da bude posno jelo.

Pita sa krompirom- krompiruša

Potrebno je

1 kg brašna
1,5 kg krompira
4 glavice crnog luka
so, biber, ulje

U vanglu sipati polovinu ukupne količine brašna, dosuti joj kašiku ulja i malo soli. Dodajte mlaku vodu i zamesite testo postepeno dodajući ostatak brašna. Zamesiti čvrsto testo, ne tvrdo. Testo podeliti na 4 jufke.Svaku jufku namazati celu uljem i ostaviti da odstoji sat vremena. Svaku jufku uzeti u ruke, staviti obe pesnice ispod testa i oprezno razvlačiti pazeći da testo ne pukne. Kada ste dovoljno razvukli testo, spustite ga na sto na kojem je stolnjak za razvlačenje testa i razvlačite testo sve dok ne prekrije ceo sto, a krajeve iseći nožem.
Krompir iseckati na kockice, sitno naseckati i crni luk. Crni luk izdinstajte, dodajte krompir i dinstajte 15 min. Dodajte so i biber po želji. Ostaviti da se skroz ohladi.
Razvučenu koru nauljiti i staviti fil od krompira. Uhvatiti stojnjak za krajeve i polako ga podići da se kora urola, ako je kora velika, da ne bi bila debela slobodno je isecite na pola. Uzeti nauljenu tepsiju i stavljati kore. Prvu koru smotati u krug, kao puž, drugu nastaviti tamo gde je prva završena. Poprskati uljem i peći na laganoj vatri, zato što krompir dinstanjem nije skroz zgotovljen.
Ako niste vični razvijanju kora, slobodno možete koristiti oklagiju. Kore će biti jednako tanke, a pita će biti prava domaća.


14. 12. 2010.

Bakina gibanica

Potrebno je:

500g kora
500g sira
2 jajeta
1 prašak za pecivo

Cezar salata

Cezar salata ~ Magična Oklagija

Potrebni sastojci:


  • zelena salata, krutoni
  • 100g dimnjene slanine
  • 200g belog pilećeg mesa
  • 30g parmezana
  • 2 paradajza
  • 1 limun
  • maslinovo ulje
  • pavlaka, majonez,
  • biber, so, beli luk


Priprema:


  1. Propržiti slaninu i ispeći piletinu.
  2. Sok od limuna umutiti sa maslinovim uljem, posoliti, pobiberiti. Ovim dresingom preliti na trake iseckanu zelenu salatu.
  3. Preko salate poređati slaninu, piletinu, krutone, paradajz i parmezan.
  4. Preliti pavlakom umućenom sa majonezom i promešati.


Cezar salata ~ Magična Oklagija



Cezar salata ~ Magična Oklagija
Fizzy lemonade ~ Magična Oklagija