30. 1. 2011.

Krmenadle na ciganski način

Ciganske krmenadle

Potrebno je:


  • 5 krmenadli
  • 3 crvene pečene paprike
  • 250g šampinjona
  • 1 čaša crnog vina
  • 2 kašike brašna
  • začini po sopstvenom ukusu
  • 2 čena belog luka

Priprema:


  1. Krmenadle, jednu po jednu, savite u kesu za zamrzivač i izlupajte ih tučkom za meso.
  2. Posolite, pobiberite, namažite malo senfom. Ostavite da odstoje 10 min.
  3. Krmenadle uvaljati u brašno i peći u dubljoj posudi na malo ulja, sa svake strane po 10 minuta. Izvaditi krmenadle i na istoj masnoći ispržiti 3 paprike isečene na trake.
  4. Posle 5 min, dodajte pečurke isečene na listiće i 3 čena belog luka.
  5. Kada se sve to uprži, dodajte 2 kašike brašna, dobro promešajte i dodajte čašu crnog vina.
  6. Vratite krmenadle u sud i krčkajte još 15 min. da upiju sve sastojke. Posolite, pobiberite.
  7. Možete kao prilog poslužiti krompir sa prazilukom.
Ciganske krmenadle
Ciganske krmenadle
Ciganske krmenadle
Ciganske krmenadle



Krompir sa prazilukom

Potrebno je

1 veći prazikuk
krompir.(količinu odredite prema broju ljudi za koje spremate)
začini(so, biber, majoran, majčina dušica)


Krompir operite, i kuvajte ga zajedno sa ljuskom 15 min.
Prospite vodu u kojoj se kuvao i nalijte ga hladnom vodom. Ostavite da se ohladi.
Nauljite vatrostalnu činiju, i stavljajte očišćen i isečen krompir. Isecite praziluk po dužini, a onda na komade od 10 cm, poređajte preko krompira. Sipajte ulje i promešajte. Začinite sa majčinom dušicom,biberom, solju i malo suvog majorana. Prekrite folijom i stavite u rernu na 200 stepeni 15 min, skinite foliju i pecite još 10 min.

29. 1. 2011.

Uštipci od leblebija

FalafelProbala sam, odlični su. :)

Potrebno je:


  • 200g leblebija
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 češnja belog luka
  • 1 veza peršuna
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica mlevenog kima
  • pola kašičice muskatnog oraha
  • soli i bibera po ukusu
  • na vrh kašičice tucane ljute paprike

Sos


  • 1 kisela pavlaka
  • 1 kašika tahinija
  • soli,bibera,
  • 3 češnja belog luka
  • 1 kašika soka od limuna

Priprema:


  1. Leblebije potopite u vodu da prenoće.

  2. Prospite vodu u kojoj su bile leblebije, malo ih isperite, nalijte ih novom vodom i kuvajte 45 minuta.
  3. Ostavite da se prohlade.
  4. Sve sastojke izmiksajte u blenderu. Ako je masa tvrda, dodajte malo vode (obično ne treba).
  5. Pravite loptice, pritisnite ih dlanovima i pržite ih u malo dubljoj masnoći. Nije potrebno dugo prženje.
  6. Napravite sos i uživajte.


Falafel


11. 1. 2011.

Kinder torta

Potrebno je:

  • Za koru:
  • 6 belanaca
  • 6 kašika šećera
  • 100g seckanih oraha ili lešnika
  • 4 kašike brašna
  • Malo praška za pecivo


Za fil:

  • 8 dl mleka
  • 6 žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 2 pudinga od vanile
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika gustina
  • 100g čokolade
  • 2 šlaga
  • 5 kašika eurocrema
  • 300g plazma keksa
Obložite pleh papirom za pečenje. Na papir stavite 100g seckanih oraha ili lešnika. Preko toga sipajte masu od umućenih belanaca, šećera i brašna. Stavite da se peče 15 minuta na 175 stepeni. Ispečenu koru ostavite da se ohladi. Kad se ohladi, skinite je sa papira i okrenite je naopako.
Koru premažite eurocremom. 

Pripremanje fila:
Umutite 6 žumanaca sa 10 kašika šećera. U to dodajte 2 kesice pudinga od vanile, 1 kašiku brašna, 1 kašiku gustina. Dodajte 5 kašika hladnog mleka. 
Fil skuvajte u 8 dl mleka. Ostavite da se ohladi. U ohlađen fil dodajte umućen margarin. Stavite pola fila na koru. Na to red plazme natopljen mlekom. U drugi deo fila stavite 100g otopljene čokolade. Ovaj red fila stavite preko plazma keksa.

Umutite 2 kesice šlaga i ukrasite tortu.

Pileći bataci u belom vinu

Potrebno je:


  • 4 bataka sa karabatacima
  • začinsko bilje(ruzmarin, origano,)
  • šaka maslina
  • 2 dcl belog vina


U veći tanjir stavite 4 kašike brašna, dodajte origano i majčinu dušicu. Batacima skinite kožicu, razdvojte batak od karabataka i svako parče mesa uvaljajte u brašno. U dublji tiganj sipajte ulje i pržite batake oko 10 minuta sa obe strane. Kad se bataci isprže, dodajte šaku na pola isečenih maslina i ruzmarin.Nalijte sa belim vinom i  ostavite da se krčka 20 minuta, zatim stavite jelo u rernu da se zapeče na 200 stepeni, 20 minuta.

6. 1. 2011.

2. 1. 2011.

Bajadera

Bajadera - recept / magicnaoklagija.blogspot.com

Kada se pomenu sitni kolači, prvi kolač koji mi pada na pamet je bajadera. To je klasik koji se uvek nađe na našem stolu kada su razna slavlja, rođendani, slave, proslave Nove godine i slično. Bajadera je kolač sa dugom tradicijom i jedan od prvih koje sam naučila da pravim. Iako volim da eksperimentišem, originalni recept nikada nisam menjala, jer me za njega vežu lepe uspomene, a i ukus je takav, da ga nema potrebe menjati.

Potrebno je:

  • 500g šećera
  • 1 margarin
  • 400g samlevenog keksa
  • 200g samlevenog oraha
  • 100g crne čokolade za kuvanje

Glazura od čokolade:

  • 25ml vode
  • 25g šećera
  • 60g margarina
  • 125g crne čokolade za kuvanje


Priprema:

  1. Bajadera se sastoji od svetle i tamne mase. U šerpu staviti šećer i 2 šoljice vode, ušpinovati. Potom dodati ceo margarin. Kada se margarin otopi, dodati keks, orahe i sve dobro ujednačiti. Smesu podeliti u dva dela (da bih imala dva jednaka dela, koristila sam vagicu). U jedan deo smese dodati otopljenu crnu čokoladu (i dobili ste tamnu masu).
  2. U odgovarajući pleh (25 x 25) rastanjiti polovinu tamne mase. Preko toga staviti celu količinu svetle mase, a preko toga i preostali deo tamne mase. Pre nanošenja glazure staviti u frižider da se ohladi.
  3. Za to vreme pripremite glazuru. Sve sastojke stavite u šerpicu i otopite na tihoj vatri, uz povremeno mešanje. Vruću glazuru prelijte preko kolača i ostavite par sati da se stegne.
Lepo upakovane, mogu bitisavršen poklon za prijatelje ili dragu osobu. Jedan takav slatki paketić sam ponela na večeru sa prijateljima :-)

Bajadera - recept / magicnaoklagija.blogspot.com

Bajadera - recept / magicnaoklagija.blogspot.com

Bajadera - recept / magicnaoklagija.blogspot.com

Slana torta

Potrebno je
10 pečenih crvenih paprika
500g sremskog (krem) sira
1 kisela pavlaka
300g šunke
300g kačkavalja

Paprike očistite od semenki i ispohujte ih.
Sir pomešajte sa pavlakom.
Uzmite pleh 11x 21 cm, obložite ga folijom. Stavite 2 kašike umućenog sira, ređajte pohovanu papriku, 2-3 kašike sira, iseckanu šunku na trakice, izrendani kačkavalj, paprike sir, šunku, završite sa paprikom. Ostavite da se ohladi.
Kad je torta ohlađena prevrnuti je na tacnu. Skinuti foliju i pavlakom premazati celu tortu.

P. S. Na ovoj slici se vidi da sam bila velikodušna prilikom filovanja i nisam imala sira za premazivanje torte. Vodite računa o tome.



Pihtije

Pihtije - Magična Oklagija Food Blog (magicnaoklagija.blogspot.com)

Potrebno je:



  • 1 svinjska butkica
  • 1 juneća krmenadla
  • 1 sirova svinjska nogica
  • 1 suva svinjska nogica
  • 4 pileće nogice
  • 2 glavice belog luka


Meso dobro operite, ako je potrebno nogice obrijte.
U veću šerpu (5l) naređajte meso, nalijte vodom, da voda prelazi preko mesa.
Stavite da se kuva. Kad voda provri, smanjite temperaturu na najmanji podeljak (1) i kuvati dok se meso ne raspadne. Otklonite penu koja se stvara tokom kuvanja (to će se desiti samo na početku), posle zatvorite lonac i kuvajte bez otvaranja.
Kada je meso kuvano, pripremite sve za spremanje pihtija. Kuvajte ih otprilike 5 do 6 sati.
Na sto poređajte duboke tanjire. Uzmite 3 suda u kojima ćete spremati:

  • prvi sud vam treba da izvadite skuvano meso
  • drugi sud vam treba da u njega stavljate meso očišćeno od kostiju
  • treći sud vam treba da stavljate kosti

U sud izvadite skuvano meso, voda u kojoj se kuvalo meso nek i dalje ostane na šporetu i ako je potrebno dodajte vodu, posolite i neka kuva do trenutka kad treba da nalijete meso u tanjirima.
Uzmite meso i prstima skidajte sa koske sitno kidajući ga. Koske bacajte u sud namenjen za to, meso u drugu posudu. Kožicu sitno propustite kroz prse, sve treba da bude sitno. Bacajte hrskavicu i koske, sve ostalo ide u pihtije. Pileće nogice ako ne volite i njih možete da bacite, njih stavljam zbog količine želatina koje imaju.

Kada ste svo meso usitnili, uzmite meso i ređajte u duboke tanjire.
Kada ste svo meso utrošili i rasporedili po tanjirima, poređajte beli luk preko mesa.
Isključite ringlu, skinite šerpu sa šporeta, donesite je do stola i kutlačom sipajte u tanire vodu tako da prekriva meso. Kada ste završili u svaki tanjir stavite po 1 kašičicu aleve paprike.
Ostavite da se ohladi, nemojte da ih pomerate dok se hlade.

P.S.  Ja pihtije kuvam cele noći. Počnem u ponoć i kuvam ih do 6 ujutru. Ujutru počnem sa pripremom i kad završim hlade se sve dok se ne stegnu.

P.P.S. Pihtije najčešće pravim za Božić. Najviše mi se sviđaju u kombinaciji sa slanom tortom.

Pihtije - Magična Oklagija Food Blog (magicnaoklagija.blogspot.com)
Pihtije - Magična Oklagija Food Blog (magicnaoklagija.blogspot.com)
Pihtije - Magična Oklagija Food Blog (magicnaoklagija.blogspot.com)
Pihtije - Magična Oklagija Food Blog (magicnaoklagija.blogspot.com)
Ajvar i rukola uz pihtije - Magična Oklagija Food Blog (magicnaoklagija.blogspot.com)