31. 7. 2011.

Torta sa plavim patlidžanom

Potrebno je:

500g plavog patlidžana
300g mlevenog junećeg mesa
250g praške šunke sečene na listiće
1 kisela pavlaka
2 crvene paprike
1 jaje
1 kašika peršunovog lišća
ulje
začini
želatin

Plavi patlidžan iseći na šnite, zatim ga ispecite na roštilju ili u rerni. Paprike ispecite oljuštite, očistite od semenki, i iskidajte na trakice. Meso izmešajte sa 50g šunke, dodajte 1 jaje, pavlaku, so, biber.
Vatrostalnu činiju premažite uljem, počnite sa ređanjem sastojaka, stavite šunku, zatim plavi patlidžan, poprskajte želatinom, spremljenim po receptu. Ređajte kao musaku, sve sastojke. Završite šunkom, i pecite na pari 40 min, na 180-200 stepeni. Vatrostalnu posudu u kojoj ste ređali  jelo  stavite iznad jedne veće posude u kojoj ste sipali vodu.
Jelo pre služenja ostavite da se ohladi, zatim istresite iz posude isecite i poslužite. 

Ćušpajz od tikvica

Potrebno je:

500g tikvica
1 kisela pavlaka
2 manje glavice crnog luka
so, ulje,
1 kašičica mirođije( umućene sa maslacem)

Sitno iseckan crni luk izdinstati na 2 kašike ulja, dodati pola šolje vode. Kad voda uvri, a crni luk bude gotov, dodajte tikvice isečene na kockice, ako su mlade ne treba vaditi semenke ako su malo starije izvadite sredinu. Jelo posoliti, i dinstati na tihoj vatri, dok tikvice ne omekšaju. Dodajte jednu kašičicu maslaca sa mirođijom.
U prohlađeno dodajte jednu pavlaku. Služite toplo.
Jelo može biti posno ako izostavite pavlaku.

30. 7. 2011.

Mafini sa Mars čokoladicom

Potrebno je:

2 jajeta
150 g čokolade mars
pola kašičice praška za pecivo
pola kašičice sode bikarbone
pola kašičice soli
100g maslaca
300g brašna
250ml mleka
80g šećera

Čokoladu SITNO iseckajte, dodajte brašno, sodu, so i prašak za pecivo. Izmešajte.
U drugoj posudi umutite jaja sa šećerom, i omekšalim maslacem. Dodajte mleko, zatim dodajte smesu sa brašnom. Dobro umutite. Sipajte u kalupe za mafine obložene papirnim korpicama. Rernu zagrejte na 200 step. stavite u rernu mafine i smanjite na 170 step. i pecite 20 min.
Izvadite korpice da se ohlade i zatim ih ukrasite po želji.
Ja sam umutila šlag krem od vanile i njime sam ukrasila mafine. Preko šlag krema sipala sam toping od karamele.

24. 7. 2011.

Pirinač sa tikvicama

Za ove vrele letnje dane najbolja su lagana jela, za koje nije potrebno da provodite puno vremena u kuhinji.
Nešto kao sočni oslić, punjene tikvice ili ovaj pirinač.

Potrebno je:

200g pirinča
2 glavice luka( može mladi, praziluk)
1 kocka za supu
3 čena belog luka
200g pečurki
500g tikvica
1 šolja belog vina
začini po ukusu(peršun, bosiljak, origano)
so, biber

Tikvice oljuštite i naseckajte na kocke. Pirinač očistite i operite.
Na ulju propržite crni luk, beli luk, i dodajte tikvice. Sve zajedno izdinstajte. Dodajte začin i pečurke, malo dinstajte pa dodajte pirinač, i kocku za supu, biber. Nalijte sa vodom. Promešajte i kuvajte na tihoj vatri. Kad pirinač bude skoro gotov dodajte vino, origano, peršun.

Punjene tikvice

Potrebno je:
500g pečuraka
2 glavice crnog luka
4 paradajza
3 češnja belog luka
1 jaje
1 čaša kisele pavlake
500g tikvica

Ako su tikvice mlade, dovoljno ih je oprati, ako su starije onda ih oljuštite.
Presecite ih uzduž na dve jednake polovine. Izdubite unutrašnjost, izvadite semenke. Tikvice možete da blanširate, jer je sos već termički obrađen.
Na ulju propržite crni luk, beli , dodajte oljušten paradajz. Dinstajte 10 min. Dodajte iseckane pečurke, bosiljak, biber. Ostavite još 5 minuta i sklonite sa šporeta. Dodajte majčinu dušicu.
Napunite polovine tikvica i poređajte u nauljenu tepsiju.Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni .20 min. Pred sam kraj, izvaditi tikvice iz rerne, zaliti ih smesom od umućenog jajeta i pavlake i dodati 1 kašičicu seckane sveže mirođije. Vratiti u rernu, isključiiti i ostaviti dok se skroz ne ohladi.

23. 7. 2011.

Sočni oslić

Potrebno je:

2 kašike ulja od grožđanih koštica
2 glavice crnog luka
3 čena belog luka
konzerva paradajz pelata (400gr)
2 kašike šećera
1 kašika dodatka za ribu
500g oslića (fileti)
2 kašike naseckanog svežeg peršuna

Ribu pospite začinom.
Na ulju propržite crni luk, beli luk. Dodajte malo vode i dinstajte dok luk ne bude slatkast. Dodajte paradajz i šećer. Dinsajte 20 min. Dodajte ribu isečenu, dva prsta debljine.Posolite i dinstajte dok se riba ne skuva.
Tiganj povremeno protresite. Kad je jelo gotovo pospite ga peršunom.
Kao dodatak možete poslužiti kuvani krompir, ili pomfritom.







22. 7. 2011.

Baklava od kokosa

Baklava od kokosa ~ Magična Oklagija, magicnaoklagija.blogspot.com

Potrebno je:

  • 5 jaja
  • 2 čaše (od jogurta) šećera
  • 1 čaša ulja
  • 250ml jogurta
  • 200g kokosa
  • 1 prašak za pecivo
  • 500g tankih kora
    Za preliv:
  • 500g šećera
  • 200ml vode


Priprema:

  1. Umutiti sve sastojke mikserom. Filovati kore.
  2. U nauljen pleh staviti 2 kore, sipati 4 kutlače (za sos) fila, zatim 2 kore, pa fil i tako ređati sve dok ne potrošite i kore i fil. Poslednju koru ne filovati.
  3. Baklavu isecite pre pečenja na željeni oblik, najbolje kocke.
  4. Peći na 175°C, 25 min.
  5. Preliti baklavu ukuvanim šećerom: 500g šećera kuvati 20 min. sa 200ml vode.
  6. Na isti način može da se napravi i baklava sa makom, naravno umesto kokosa stavite mak.

:)

Baklava od kokosa ~ Magična Oklagija, magicnaoklagija.blogspot.com
Baklava od kokosa ~ Magična Oklagija, magicnaoklagija.blogspot.com
Baklava od kokosa ~ Magična Oklagija, magicnaoklagija.blogspot.com
Detoks voda / Detox water ~ Magična Oklagija, magicnaoklagija.blogspot.com

Kolač sa ribizlama

Potrebno je

4 jajeta
150g šećera
1 vanilin šećer
150g brašna
1 prašak za pecivo
100ml mleka
200g ribizli

Penasto umutite bisvitno testo od 4 jajeta, 150g šećera, vanilin šećera. Dodajte brašno sa 1 praškom za pecivo. Dodajte mleko.
Pecite u namašćenom plehu 23x32.
Kolač stavite u prethodno zagrejanoj rerni na 200step. kad stavite kolač smanjite temperaturu na 170 step. i pecite 5 min, zatim izvadite i pobacajte ribizle po kolaču i vratite u rernu. Pecite kolač još 15 minuta. Proverite čačkalicom da li je kolač pečen. 

2. 7. 2011.

Krempita

Potrebno je:

1 pakovanje lisnatog testa (2 kore)
4 jajeta
100g gustina
30g brašna
300g kristal šećera
2 vanilin šećera
300ml vode
750 ml mleka
500ml slatke pavlake

Rastanjite lisnato testo malo veće od veličine pleha 32x23. Pecite kore na okrenutom plehu. Kore izbodite viljuškom da ne bi popucale. Neka vam kore budu MALO veće od pleha, jer će se prilikom pečenja malo skupiti.
Spremite posude u kojima ćete kuvati fil na pari.
U šerpu sipajte mleko i zagrevajte ga dok mutite fil.
Umutite žumanca sa 150g šećera, dodajte vanilin šećer, gustin, malo vode od odvojene količine, brašno i ostatak vode. Dodajte umućen krem u mleko i mešajte da dobijete lep gladak fil. Dok vam se fil kuva, umutite belanca sa 150g šećera.
Gotov fil sklonite sa vatre i mešajte da se prohladi. U prohlađen fil polako dodajte umućena belanca. Sve lagano izmešajte da se sjedini i dobije gladak fil.
Stavite koru u pleh, preko kore sipajte fil. Preko fila stavite umućenu pavlaku. Preko pavlake stavite drugu koru koju ste prethodno isekli na kocke. Pospite šećerom u prahu. 

Namaz od plavog patlidžana

Potrebno je:

2-3 patlidžana srednje veličine
3 češnja belog luka
1 kašika tahana
1 veza sitno iseckanog peršuna
10 crnih maslina
3 kašike maslinovog ulja
so, biber

Plavi patlidžan operite i osušite krpom. Stavite da se peče 15 min na 170 stepeni, u vatrostalnoj činiji, prekriven folijom.
Ostavite da se ohladi. U blender stavite patlidžan i izmiksajte, dodajte jedan po jedan sastojak i miksajte. Namaz treba da bude gust, ako je mnogo gusto dodajte ulje. Gustina namaza će zavisiti isključivo od toga koliko je patlidžan voden. Zato dodajte sastojke polako, a ne sve odjednom.