30. 9. 2011.

Šam rolne

Ovo je bukvalno bila ljubav na prvi zalogaj. Inače više volim kolače i torte koje imaju dosta krema, a ovaj kolač je bio baš to. Dugo sam htela da ga pravim ali nisam imala kalupe, i napokon i to sam rešila da kupim. Sama sam, prema izgledu rolni i osmislila recept. Sada kad imam kalupe mogu praviti često i isprobavati neke druge filove.

Potrebno je:

1 pakovanje lisnatog testa ( 500g ) 2 kocke
250 ml slatke pavlake
10 kalupa za šam rolne


Lisnato testo razvući oklagijom dimenzije 30x30. Pomoću noža za picu seći trake širine 3 cm. Umotajte trake oko kalupa, počnite tako što ćete ukoso staviti testo i zatim samo motajte oko kalupa pazeći da vam se trake preklapaju, da fil ne curi.
Ispecite rolne 15 min. na 200 stepeni, ili do dobijanje lepe svetlo braon boje. Skinite sa kalupa i ostavite da se ohlade. Od 500g lisnatog testa dobićete 24 rolne.
Umutite slatku pavlaku, uzmite odgovarajući špric za punjenje, ja sam uzela špric za tulumbe i on ima nastavak koji  je iste širine kao i otvor od šam rolne. Napunite špric i punite rolne.
Nije nimalo komplikovano.
Ove trakice možete upotrebiti da napravite rol viršle. Ostalo mi je višak traka pa sam to i uradila.
Ja sam pravila bržu varijantu sa pavlakom, inače pravi se sa smesom za šampitu( šaum). Za to vam je potrebno:
10 belanaca
200 g šećera u prahu
350 g kristal šećera
2 vanilin šećera
Mutite belanca sa šećerom u prahu i vanilin šećerom.
Kristal šećer ušpinovati sa šoljicom vode, treba da bude gustine meda. U tankom mlazu sipajte sirup u belanca koja mutite mikserom dok se ne zgusne.



28. 9. 2011.

Draganove kocke


Ovaj kolač je napravio moj suprug, da bi me iznenadio. Uspeo je. :-)))
U orginalnom receptu su Nugat kocke, ali ja sam im promenila ime iz poznatog razloga.

Potrebno je:

  • 500g mlevenog keksa (plazma je uvek najbolja)
  • 500g mlevenih oraha
  • 500g šećera
  • 300g lešnika
  • 250 margarina
  • 150g čokolade za kuvanje
  • 200g žele bonbona (Dragan nije stavio)
  • 200ml vode

Priprema:

  1. Skuvajte šerbet od šećera i vode, dodajte margarin.
  2. U vanglicu sipajte mleveni keks, orahe, izmvrljene lešnike i iseckane žele bonbone. U sve to dodati šerbet.
  3. U tepsiju stavite papir za pečenje i izručite kolač.
  4. Čokoladu izlomite i istopite na pari, dodajte kašiku ulja da čokolada dobije sjaj. Čokoladu nanesite na kolač i premažite ga, pospite ga izmrvljenim lešnikom.

27. 9. 2011.

Ćušpajz

Potrebno je:

1 veza šargarepe
1 glavica crnog luka
1 kašičica kima
1 kašika gustina
so, biber
1 kašičica šećera

Na ulju  izdinstati crni luk. Dodati očišćenu i na kolutove iseckanu šargarepu. Dodati 2 šolje vode.  Dinstati dok šargarepa ne omekša. Dodati šećer, biber, so. U šoljicu sipati 1 kašiku gustina i 4 kašike vode, izmešati pazeći da se ne naprave grudvice. Sipati u šargarepu, promešati, dodati kim i isključiti.
Služite kao prilog uz neko meso . 

Pire od bundeve

Sada je treba iskoristiti dok je još ima.

Potrebno je:

200 g krompira
100 g bundeve
ulje od koštica grožđa
1 glavica crnog luka
4 čena belog luka
1/2 kašičice suve mente
1 čašičica kumina ( mlevenog kima)
1 šargarepa

U šerpu staviti očišćen krompir, bundevu iseckanu na kockice, i jednu šargarepu. Skuvajte.
Napravite pire. U tiganj sipajte ulje od semenki grožđa, dodajte sitno iseckani crni luk i beli luk. Dinstajte  jedno 10 min. dodajte kumin, posolite, pobiberite, dodajte mentu. Promešajte i  dodajte u spremljen pire.

Kod ovog recepta mi se sviđa, kad se pire ohladi uopšte nije onako tvrd, kao što je slučaj sa krompirom.
Recept je za pire ali na slici je kompletan ručak, može vam biti kao predlog.
Možete napraviti i drugu kombinaciju, umesto krompira dodajte skuvane leblebije koje morate da izmiksate.  Leblebije treba da prenoće a zatim da ih skuvate 25 min.

26. 9. 2011.

Salata od bundeve

Jedna veoma zdrava i brza salata.

Potrebno je:

200 g bundeve( ona sa belom korom)
4 kukuruza iz konzerve
1 beli deo praziluka
karfiola
brokolija
kukuruz šećerac 1 šoljica
najmanja konzerva mariniranih pečurki
so, biber, ulje, sirće
cimet, kurkuma, senf,

Iseckajte bundevu na kockice, karfiol i brokoli iskidajte na sitne cvetiće. Dodajte šećerac, i kuvajte na pari 30 min.  Kad se povrće ohladi sipajte ga u veću činiju.  Dodajte oceđene pečurke, iseckani kukuruz iz konzerve, praziluk isečen na kolutove.  Napravite dresing.  U manjoj teglici  sipajte kašičicu soli, pola kašičice cimeta, na vrh kašičice kurkume (nije obavezna), pola kašičice crnog bibera. Ulje i sirće po ukusu, dodajte 1 kašičicu senfa (ja sam stavila dižon senf sa celim zrnima). Zatvorite teglicu i jako protresite da se sve sjedini. Prelijte preko povrća i ostavite da se malo ohladi.
Meni se ova kombinacija jako sviđa, ali moji muški  su dodavali majonez, njima se tako svidelo.
O ukusima ne treba raspravljati :-)). 

23. 9. 2011.

Torta sa šljivama

Potrebno je:

za koru
1 pakovanje lisnatog testa
1 žumance
100g badema iseckanog na listiće

za fil:

300 g šljiva
250 ml soka od grožđa
1 puding od vanile
50 g šećera

za krem:

15 g želatina
50 ml vode
500 g sremskog neslanog sira
200 ml slatke pavlake
kora od jednog limuna
50 g šećera u prahu

Lisnato testo razviti na dve okrugle podloge prečnika 26 cm. Žumance umutite sa 1 kašikom vode.  Premazati koru sa umućenim žumancetom,  i posuti sa bademom. Peći 10 min. na 200 stepeni. Ostaviti da se ohladi.
Ako je potrebno koru oblikovati prema kalupu sa štipaljkom. Gotovu koru staviti u kalup.
Šljive operite, iseckajte ih na kockice.  U 50 ml soka razmutite 1 puding od vanile, i 4 kašike šećera.
Preostali sok 250 ml, sipajte u šerpicu i skuvajte kao i svaki puding.  Gotov puding sipajte preko šljiva i promešajte. Sipajte preko kore koja je u kalupu ali tako da je fil 1 cm dalje od ivice kalupa.
Želatin potopite sa 50 ml vode i ostavite da nabubri.
U sremski sir izrendajte koru limuna, dodajte šećer u prahu. Dodajte i želatin. Umutite slatku pavlaku i sjedinite sa sirom. Polovinu krema sipajte preko fila, stavite drugu koru i ostatak krema.
Ostaviti da se ohladi.
Skinite okvir.
Umutite šlag , ukrasite tortu.
U nedostatku listića badema , ja sam se sama malo namučila, nije to to, ali šta da se radi.








22. 9. 2011.

Rolat sa oblandom

Potrebno je:

1 list oblande
100 ml mleka
300 g šećera
 1 margarin
200g mlevenog keksa
200g mlevenih oraha

Staviti mleko i šećer da provri, dodati margarin i mešati dok se margarin ne otopi. Dodati orahe i keks. Promešati. Oblandu malo nakvasite da možete bolje da je savijate.
Fil sipajte na oblandu i polako zavijajte u rolat.
Po želji možete dodati kandirano voće, suvo grožđe, žele bombone. Ja sam stavila malo preostalog grilijaša. Ako mleko zamenite vodom možete dobiti jedan lep posan  rolat. 

Baget sa belim lukom

Baget sa belim lukom ~ Magična Oklagija

Jedan izvanredan i ukusan hleb, narano, ako volite beli luk.
Zbog jakog mirisa slabije se koristi, ali ukus je nezamenljiv, zato kad spremite ovaj hleb ne izlazite iz kuće dva dana. :-))))

Potrebno je:


  • 1 baget
  • 8-10 čenova belog luka
  • 1 veza peršuna
  • 150 g maslaca (može i margarin stoni za mazanje)

Priprema:


  1. Hleb zasecite na kriške, širine po želji. 
  2. U činiju izručite omekšali maslac, izmešajte viljuškom. Beli luk izgnječite i dodajte maslacu. Peršun sitno iseckajte, i njega dodajte smesi. Dobro izmešajte. 
  3. Nožem lagano nanosite namaz na parčetu hleba sa unutrašnje strane.  Hleb lagano podignete i otvoriće se i lakše ćete nanositi namaz. 
  4. Baget stavite na foliju i uvijte ga sa svih strana. Pecite ga u rerni na 170°C po 15 min sa obe strane. 

Peršun ~ Magična Oklagija
Baget sa belim lukom ~ Magična Oklagija
Baget sa belim lukom ~ Magična Oklagija
Baget sa belim lukom ~ Magična Oklagija
Baget sa belim lukom ~ Magična Oklagija

19. 9. 2011.

Grilijaš kocke

Potrebno je:
za kore:

200 g margarina
200 g prah šećera
 250 g brašna
6 jaja
50 g kakaa

za fil:

0,5 l slatke pavlake
300 g čokolade za kuvanje
4 kesice vanilin šećera

za grilijaš:

200 g šećera
2 žumanceta
50 g šećera u prahu
50 g margarina

Priprema

Penasto umutite margarin sa šećerom u prahu. Dodajte jedno po jedno žumance. Dodajte i brašno. Posebno umutite belanca da dobijete čvrst sneg. Polako dodajte belanca umućenoj masi od margarina. Odvojite trećinu mase i od nje ispecite koru na 170 step. 10 min, u plehu 32x20.
U ostatak mase dodajte kakao i ispecite još dve kore, možete ih ispeći u plehu od šporeta pa ih preseći na pola, da uštedite vreme.
U šerpicu sipajte pavlaku i dodajte izlomljenu čokoladu. zagrevajte na pari sve dok se čokolada ne istopi. Ostavite da se ohladi, najbolje u frižideru. Kad je ohlađeno, umutite fil mikserom .
Filujte, crna kora, fil, žuta kora, fil, crna kora. Preko druge crne kore premažite fil sa grilijašom.
Grilijaš: 200 g kristal šećera sipajte u suvu šerpicu, uključite na srednju temperaturu (1,5-2 ) Povremeno drvenom kašikom promešajte šećer. Pustite šećer da dobije svetlo braon boju. Karamel sipajte na papir za pečenje. Ostavite da se ohladi. Izlomite ga i u seckalici ga sameljite, dodajte ga u ohlađeni žuti fil.
Žumanca umutite sa šećerom u prahu i kuvajte na pari. U ohlađeno dodajte grilijaš i margarin. Nafilujte gornju koru.




18. 9. 2011.

Piletina sa jabukama

Potrebno je:

2 kašike ulja
1 glavica crnog luka
1 belo meso
2 jabuke nakisele
300 g pečuraka
2 supene kašike soja sosa
1/2 kašičice čilija
so, biber
1 kašika gustina

Na ulju propržiti crni luk, dodati belo meso icečeno na kockice. Dinstati 10 min, dodati oljuštene jabuke isečene na sitne kockice, i šampinjone isečene na listiće. Začiniti i dinstati, možda treba dodati malo vode, pečurke će same pustiti tečnost.  Dinstati 20 minuta. Kašiku gustina razmutiti  sa dve kašike vode i dodati u jelo, pustiti da provri i dinstati još 5 min. Sklonite sa ringle i servirati uz pirinač.
Najbolje je ovo jelo spremiti u voku ili u nekom većem tiganju.


14. 9. 2011.

Salsa

Potrebno je:

400g paradajz pelata iz konzerve(ili oljuštenog svežeg paradajza)
2 kašike ulja
1 glavica crnog luka
3 čena belog luka
2 kašike svežeg bosiljka ili 1 kašika suvog
1/2 kašičice čili praha
1 dcl belog vina
so, biber

Sitno iseckajte crni  luk, dinstajte ga na ulju na tihoj vatri, dok ne postane slatkast. Dodajte sitno iseckan beli luk, bosiljak, čili prah, so. komade paradajza iz konzerve, sitno iseckajte i dodajte dinstanom luku, sipajte i sok iz konzerve.Dolivati belo vino, i dinstati još 20 min.

Salsu možete poslužiti sa pirinčem, kao prilog uz špagete, sa tortiljama, i sa starim prepečenim hlebom kao namaz.


Salata od sočiva

Sočivo je bogato belančevinama, i ugljenim hidratima, vitaminima i mineralima. Praktično je za upotrebu, lako se priprema. Sočivo je idealna namirnica za fizički aktivne osobe.

Potrebno je:
200g sočiva
1 praziluk
sok od jednog limuna
4 kašike maslinovog ulja
seckani peršun
seckani list nane
kašičica kima

Sočivo operite i stavite da se kuva, 20-25 min, posolite. Kim propržite u suvom tiganju 3 min.
U činiju iseckajte praziluk, dodajte peršun, nanu, proprženi kim, maslinovo ulje, sok od limuna. Lagano promešajte.
Procedite skuvano sočivo, dodajte ga u činiju, promešajte i stavite u frižider da se ohladi.


12. 9. 2011.

Čili kon karne

Čili kon karne na španskom jeziku znači čili sa mesom. Sa tortiljama je jedan energetski doručak.

Potrebno je:

300 g mlevenog mesa
1 crvena  paprika sveža
4 čena belog luka
1 srednja glavica crnog luka
3 čili papričice suve ili u prahu
1 kašičica šećera
konzerva crvenog pasulja (oko 300g)
300g paradajz pelata( ili sveži oljušteni paradajz)
so, biber,
kašičica origana
kašičica kima


Priprema:

Sitno iseckajte crni luk i izdinstajte ga na 2 kašike ulja mešajući da ne zagori. Kad luk omekša i dobije slatkast  ukus, dodajte mleveno meso, začinite i mešajte da se meso ne bi zgrudvalo. Posle 10 min. dodajte papriku isečenu na kockice i dinstajte još 10 min, uz povremeno mešanje. Dodajte paradajz pelat isečen sitno i sok iz konzerve, dodati šečer, izmrvljene  ljute  papričice, beli luk isečen na listiće, i oceđen skuvani crveni pasulj. Promešati i kuvati oko 10 min. začiniti i servirati uz tortilje.


Plazma rolat

Potrebno je
za rolat:

250 gr mlevenog plazma keksa
100 gr šećera u prahu
100 gr  mlevenih oraha
100 ml crne skuvane kafe

Za fil:
100 gr margarina
100 gr šećera u prahu
2 kašike Neskvik kakaa

U vanglicu sipajte navedene sastojke za rolat, izmešajte i dodajte skuvanu crnu nezaslađenu kafu. Dobro ga umesite rukama dok ne dobijete kompaktnu masu.
Umutite margarin, šećer u prahu i kakao.
Uzmite najveću kesu za zamrzivač (5 l) isecite je sa svih strana, stavite je na radnu površinu, preko kese stavite masu za rolat. Preko mase stavite prijanjajuću foliju ili još jednu isečenu kesu i pomoću oklagije pravite pravougaonik, tj rolat. Na razvučenu masu namažite fil i urolajte.
Ostavite u friđideru 3 sata da se ohladi.


10. 9. 2011.

Tzatziki supa

Potrebno je:

1 veći krastavac
jogurt 400ml (ako želite ređe dodajte više jogurta)
4 čena belog luka
1 kašičica maslinovog ulja
1 kašičicu jabukovog sirćeta
1 kašičicu naseckane sveže nane

Krastavac iseći po dužini (neoljušten), kašičicom izvaditi semenke. Narendajte krastavac, i ostavite da se suši na sobnoj temperaturi oko 30 minuta. U krastavac umešati jogurt, dodati izgnječeni beli luk, maslinovo ulje, jabukovo sirće i kašičicu nane. Posoliti i pobiberiti po ukusu, promešati i ohladiti u frižideru. Ukrasite tankim neoljuštenim kolutovima krastavaca i listićima nane.

7. 9. 2011.

Piletina na indijski način

Dobila sam razne začine, i odmah sam rešila da nešto novo spremim.
Volim da eksperimentišem i probam jela drugih kultura.
S obzirom da su kesica 200gr biće još sličniš recepata.
Potrebno je:

1 veće pileće belo meso
1 paradajz srednje veličine
2 glavice crnog luka
1 štapić kore od cimeta
2 kašike seckanog belog luka
1 kašika aleve slatke paprike
2 kašičice mlevenog đumbira
1 kašičica kumina
1/2 kašičice kurkume
1 kašičica garam masale
1,5 dcl vode
1 kašika kečapa
2 dcl jogurta 3,2  ml. masnoće.

Meso odvojte od koske, i iseckajte na kocke, srednje veličine. Posolite.
Iseckajte crni luk. Iseckajte na sitnije kockice paradajz.
U činiji izmešajte navedene začine.
U tiganju sipajte 4 kašike maslinovog ulja, zagrejte. Dodajte koru cimeta i pustite 3 min da se prži, da cimet pusti aromu. Izvadite koru, dodajte crni luk. Pržite dok luk ne omekša, dodajte sve začine, malo promešajte i dodajte iseckan paradajz, kečap.  Sipajte vodu, kad proključa dodajte piletinu. Posolite. Kuvajte 20 min. Dodajte čašu jogurta i kuvajte još 5 min.
Kao prilog poslužite pirinač. 

3. 9. 2011.

Gvakamole

Gvakamole namaz / magičnaoklagija.blogspot.com

Potrebno je:

  • 1 avokado srednje veličine
  • 2 kašike krem freša
  • 1/2 ljute papričice (u zavisnosti od ljutine)
  • sok od pola limete
  • 1 čen belog luka
  • 1/2 kašičice seckanog peršunovog lista

Priprema:

  1. Avokado isecite po dužini na pola, izvadite košticu.
  2. Kašičicom vadite mesnati deo avokada i stavite u činiju.
  3. Iscedite polovinu limuna, dodajte izgnječen beli luk, iseckanu ljutu papričicu, 2 kašike krem freša i sve izmiksajte štapnim mikserom.

Ostavite da se ohladi i uživajte.

Gvakamole namaz / magičnaoklagija.blogspot.com

Gvakamole namaz / magičnaoklagija.blogspot.com

Gvakamole namaz / magičnaoklagija.blogspot.com

Gvakamole namaz / magičnaoklagija.blogspot.com

Gvakamole namaz / magičnaoklagija.blogspot.com

Gvakamole namaz / magičnaoklagija.blogspot.com