28. 11. 2011.

Saće od krompira

Ostalo mi je pire krompira od ručka, pošto nije vreme za razbacivanje rešila sam da ga iskoristim. Imam već jedan recept sa preostalim pireom, htela sam nešto drugo da probam. Našla sam u jednom časopisu od jedne gospođe recept, malo sam ga promenila i napravila. U receptu su stavljene tačne mere, međutim ja sam imala više pirea nego šro je u receptu, ja ću vama prepisati recept, tako da sam sama prema osećaju pravila saće. Važno je da po malo dodajete brašno i da dobite testo koje se ne lepi za ruke.  U mom pireu je bio i muskatni oraščić, čisto da se zna. Pustite mašti na volju.
Negde na sredini odrade recepta pala mi je na pamet pomisao da sam mogla ovaj praziluk da stavim u testo i dobijem sasvim drugi ukus, ali nema veze. Mi volimo ukus praziluka tako da sam ja pravila sa dva fila. Izdinstala sam  praziluk, posolila, stavila 1 kašičicu kima. Kad se ohladio podelila sam ga na dva dela, jedan deo je bio sa sirom, u drugi deo sam stavila iseckanu šunku. Tosu izmene koje sam ja napravila, ali sledeći put ću sigurno staviti praziluk u testo i praviti male loptice. Evo recepta.

Potrebno je:
za testo

400 g brašna
125 g masti
125 g pirea
1 jaje
125 ml mleka
1/2 kocke svežeg kvasca
1 kašičica soli, šećera

Za fil:

400 g mlevenog mesa
150 g šampinjona
1 glavica crnog luka
4 kašike ulja
150 g kačkavalja
2 kašike paradajz pirea
mešavina začina
biber
 1 jaje, susam

Izmrviti kvasac, dodajte mleko, šećer, so, 1 kašičicu brašna. Promešajte i ostavite da nadođe.
U vanglicu sipajte preostali pire, dodajte mast( može i ulje)  jaje, nadošao kvasac. Zamesite testo i ostavite da odstoji u frižideru 2 sata. Za to vreme napravite fil. Ja ću vam napisati fil iz orginalnog recepta a vi možete da radite šta vam je volja.  MIslim da je previše truda da bi se samo iskoristio preostali pire, ali izbor je vaš.
Izdinstati luk, dodati mleveno meso. Dodati šampinjone, dinstati dok meso ne bude gotovo i ne ispari suvišna tečnost. Pred kraj dodati paradajz pire i začiniti po ukusu.
Testo izvadite iz frižidera, rastanjite ga na 0,3 cm. Okruglom modlom prečnika 10 cm, ( ja sam koristila manju činiju)  vaditi krugove.  Na krug staviti fil, i spojiti krajeve i napravite male kuglice.
Tepsiju nauljite i pospite brašnom, ređajte kuglice, da slepljeni krajevi budu okrenuti na dole, ne moraju da budu jedna do druge, ostavite prostora da naratu.
Premžite umućenim jajetom i pospite susamom.
Pecite na 200 stepeni  oko 35 min dok ne dobiju lepu boju kao ove na slici :-).


27. 11. 2011.

Punjene paprike-posne

Baš sam se uželela ovog jela, nisam ga pravila odavno.
Ako vam ostane viška fila, ništa strašno, stavite ga između paprika i paprike će biti još ukusnije. Ovako sam ja pravila , a vi možete da smanjite ili povećate povrće ili da dodate neko koje volite.

Potrebno je:
10 paprika za punjenje
5 glavica crnog luka
3 izrendane šargarepe
7 srednje veličine izrendanih krompira
so, biber
1 jaje
1/2 l kuvanog paradajza
100 g pirinča

Svo povrće pripremite, izrendajte.
Crni luk izdinstajte, dodajte šargarepu. Kada je sve izdinstano dodajte opran pirinač, i izrendan krompir.
Posolite, pobiberite. U prohlađeno dodajte jedno jaje, sve promešajte i punite paprike.  Paprike možete zatvarati kolutovima krompira ili  kašičicom brašna kao što sam ja to radila. Poređajte paprike u đuvećaru, nalijte kuvanim paradajzom i mlakom vodom. Ako vam je ostao fil, slobodno ga poređajte između paprika.
Stavite sud u rernu da se kuva na 170 stepeni, 40 min, pazite da vam jelo ne ostane bez vode.  Pospite paprike peršunom kad ih izvadite iz rerne.


17. 11. 2011.

Zapečeni karfiol

Jedan lep prilog uz meso.

Potreno je:
1 manja glavica karfiola
1 manja glavica brokolija
2 šargarepe
1 šaka prokelja
7-8 šampinjona
2 dl pavlake za kuvanje, malo mleka
2 jaja
50 g prezli
2 kašike pšeničnih klica( može i ne mora)

Povrće operite i stavite da se obari u slanoj vodi. Karfiol i brokoli  izdelite na cvetice, šargarepu isecite na štapiće.
Skuvano povrće ocedite od vode.  Vatrostalnu posudu nauljite, dodajte oceđeno povrće, dodajte pečurke isečene na listiće, iseckan peršun.
U veći sud umutite jaja sa pavlakom, ja obično dodam malo i mleka da dobijem na količini, dodajte prezle, i suve pšenične klice, ako želite.Promešajte i prelijte preko povrća. Zapecite u zagrejanoj rerni 20 min na 170 ' 200 stepeni.

15. 11. 2011.

Čupavci

Ovaj kolač, sigurna sam, dosta vas ima negde zapisano i zna da napravi s obzirom da se pravi već decenijama. Ja ovaj recept imam sigurno 25 godina, a nisam ga pravila zadnjih 5 godina.
Od isprobavanja nekih novih kolača iz časopisa sa lepim primamljivim slikama ja sam zaboravila na ovaj stari i nekad često pravljeni kolač. Rešila sam da ga napravim, podelim recept sa onima koji ga nemaju i da ga uvek imam zapisanog, treba ga samo naći među onim silnim receptima i sveskama.
Našla sam ga, otkinut list, skroz masan da se slova jedva vide. Razlog više da ga odmah napravim i otrgnem od zaborava i obradujem svekrvu jer ona najviše voli ovaj kolač :-). Pomoću lupe uspela sam da pročitam recept, u kojem su mere u kašikama. Slatko, odmah se osetim nostalgično, i prionem na posao.


Potrebno je:

3 jajeta
20 kašika šećera
16 kašika ulja
23 kašike brašna
12 kašika mleka
1 prašak za pecivo

1 l mleka
4 štangle čokolade
100 g kokosa

Umutiti čvrst sneg od 3 belanceta sa 20 kašika šećera, kad je umućeno dodati jedno po jedno žumance. Dodati ulje, zatim brašno. Prašak za pecivo umutite u onih 12 kašika mleka i dodajte testu. Dobro izmešajte i sipajte u nauljen i brašnom posut pleh. Pecite na 170 stepeni 15-20 min, probajte čačkalicom da li je kolač dobro pečen.  Ohlađen kolač isecite na kockice.
Ugrejte mleko i dodajte mu otopljenu čokoladu. Sve zajedno mešajte i grejte dok ne dobijete ujednačenu masu i boju bele kafe, mleko ne treba da se kuva.
U veći tanjir sipajte otprilike šećer u prahu i kokos.
Kockice stavite na viljušku, umočite u mleko sa čokoladom zatim u kokos.



14. 11. 2011.

Potaž od šargarepe

Potrebno je:

500 g šargarepe
1 krompir
1 kašika rendanog đumbira
1 puter 10 g
neutralna pavlaka

Šargarepu očistite, isecite je na širinu dva prsta. Očistite kropir i isecite ga na 4 dela. U šerpu od 2 l stavite šargarepu, krompir, nalijte vodom da prekrije povrće. Posolite i kuvajte dok povrće ne omekša. Dodati kašiku đumbira. Kuvati još 5 min, skloniti sa vatre i štapnim mikserom sve izmiksati. Vratiti na ringlu i pustiti da još jednom provri. Ubacite puter, dodajte pavlaku. Pobiberiti po želji. 

Falafel

Sličan recept već imam pod nazivom uštipci od leblebija,razlika između ova dva recepta je u tome što se u ovom receptu leblebije ne kuvaju, i dodaje se sveža paprika. Htela sam da probam i da vidim razliku, i ima je budite sigurne. Lepši je recept  u kojem  se kuvaju leblebije, ali i ovaj može da prođe.

Potrebno je:

250 g leblebija
1 glavica crnog luka
4 čena belog luka
1 veza lista peršuna
1 ljuta zelena paprika
1 kašika mlevenog kima
1/2 kesice praška za pecivo
1 kašika lišća korijandera
2 kašike brašna
1 kašika suvog izmrvljenog korijander
ulje, so, biber
1 kašika vode(ako je potrebno)

Leblebije operite, i stavite ih u posudu i nalijte ih vodom, 2 cm iznad leblebija. Ostavite ih preko noći.
Prospite višak vode, suve leblebije stavite u blender, izmiksajte. Prebacite ih u veću činiju, u blender stavite crni luk, beli luk, iseckan peršun,korijander isto iseckan, iseckanu ljutu papriku, 3 kašike samlevenih leblebija, da se sjedine. Izmiksajte. Smesu dodajte ostatku leblebija, izmešajte, dodajte kumin, brašno, suvi korijander, prašak za pecivo, posolite pobiberite. Izmešajte da se sve sjedini.
Rukama napravite male loptice, za jedan zalogaj.  Ja sam dobila 24 komada.  U šerpicu sipajte dosta ulja, treba da potonu u ulju, kad se ulje zagreje ubacujte falafe i pecite dok ne dobiju zlatnu boju. Prvo ih poređajte na papirni ubrus da se ocedi višak ulja.
Koristite isti sos kao kod uštipaka od leblebija.

13. 11. 2011.

Pletena pogača

Evo jedne lepe dekorativne pogače koju možete spremiti za razne svečanosti. Recept za testo je isti kao kod pogače cvet (kliknite da pogledate), razlika je u izgledu. Detalje i pripremu pogače za pečenje pogledajte u priloženom klipu.


11. 11. 2011.

Grilijaš kajsije


Nešto novo i veoma ukusno i dekorativno.

Potrebno je:
500 g suvih kajsija
500 g šećera

Sameljite suve kajsije( ja sam ih isekla na sitne kockice i samlela u blenderu), i napravite male kuglice, (za jedan zalogaj).  U suvu šerpu sipajte šećer i mešajte dok se šećer ne istopi i postane karamel.  Svaku kuglicu uvaljajte u karamel i ostavite da se ohlade, najbolje je da ih stavite na papir za pećenje.  Kad se karamel ohladi možete ih staviti u papirne korpice.








9. 11. 2011.

Piletina sa karijem

Ovo jelo se brzo pravi, možda je priprema malo duža, ali u svakom slučaju imaćete gotov ručak za 60 minuta, možda i manje.

Potrebno je:
1 belo meso
2 kašike maslinovog ulja
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 ljuta papričica
2 kašike svežeg izrendanog đumbira(ja sam stavila suvi, nisam imala svež)
2 kašike karija
1 kašika kečapa
125 ml vode
so,
1 paprika sveža

Iseckajte belo meso na kockice željene veličine. Iseckajte crni  luk, beli luk, ljutu papričicu., i svežu papriku. Ja sam jelo spremala u voku, čini mi se da je to najbolja posuda za ovakva jela.
U voku sipajte maslinovo ulje, kad se zagreje dodajte crni luk, kad je skoro gotov dodajte beli luk, ljutu papričicu. Dodajte 2 kašike karija, 1 kašiku kečapa, soli. Promešajte. Dodajte piletinu i dinstajte 3 minute uz stalno mešanje. Dodajte vodu, promešajte da se sve sjedini oko  5 min. Ako je potrebno dodajte još vode, da ne bude gusto ni previše retko. Dodajte šumbir, i papriku isečenu na kolutove. Proverite da li je piletina gotova. Dinstajte još 5 minuta . Servirajte sa pirinčem.


6. 11. 2011.

Kiflice od kokosa

Potrebno je:

1 margarin (250 g)
1 jaje
100 g šećera
200 g kokosovog brašna
300 g brašna
1 prašak za pecivo

Umutite margarin sa šećerom, dodajte jaje i dobro promešajte da se sve sastavi i dobijete kompaktnu masu. Dodajte kokos i sve izmešajte, na kraju dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo.  Testo ostavite da se odmori 30 min.
Od cele mase otkinite deo veličine teniske loptice i irolajte do željene debljine, pravite polumesece.
Poređajte u pleh i pecite 20 min na 150 stepeni. Mlake uvaljajte u prah šećer.


5. 11. 2011.

Cigarete gibanica

Jedino što ovu gibanicu odvaja od svih ostalih je njena izrada tj, njen izgled. Veoma je praktična kao brzi zalogajčić.

Potrebno je:
400 g sitnog sira
5 jaja
2 lista blitve( polovina veze, drugu polovinu sam stavila u kiflice sa mesom)
3 struka mladog luka
0,5 kg kora

Blitvu operemo, odstranimo koren i poparimo je u vanglici sa vrelom vodom. Iseckamo na sitne trakice.
Iseckamo i mladi luk.
U činiju sipamo sir, dodamo umućena jaja, blitvu, mladi luk i promešamo.
Kore izvadimo i raširimo na radnu površinu. Oštrim nožem isečemo kore po dijagonali, pa opet dobijeni trougao presecite na pola tako da dobijete dva manja trougla. Tako uradite i sa drugom polovinom.
U šolju izmešamo kiselu vodu i ulje i time poprskamo kore. Stavite tri trouglica, poprskajte uljem, na široj stani trougla stavite fil, presavijemo krajeve da ne ispadne fil i savijamo u obliku cigarete.
Poređajte u pleh, premažite žumancetom. pecite na 175 stepeni 35-40 minuta.


Pita (kiflice) sa mesom

Mnogo mi se svidela ideja pravljenja kiflica od kupljenih kora. Ideju sam videla u jednom od mnogih časopisa sa receptima. I evo reših da probam. Laka i veoma brza izrada.

Potrebno je:
0,5 kg kora
300 g mlevenog junećeg mesa
2 veće glavice crnog luka
1/2 veze blitve
2 struka mladog luka
1 kašika kisele pavlake

Listove blitve operite, odstranite tvrdi deo korena i poparite ih vrućom vodom u vanglici(možete i obariti ali mislim da nema potrebe ovako je brže), iseckajte ih na sitno. 
Na ulju izdinstajte sitno iseckan crni luk, dodajte blitvu, promešajte, dodajte mleveno meso i promešajte da se sve sjedini i dobijete homogenu masu. Začinite biberom i posolite. Dodajte iseckan mladi luk. Kad se masa prohladi dodajte kašiku pavlake i promešajte.  Filujte kore. 
Ja sam radila sa 3 kore. Sastavim tri kore, poprskam sa mešavinom vode i ulja, stavim fil i urolam. Veoma brzo i jednostavno. Kiflice možete premazati umućenim žumancetom.
Kiflice poređajte u pleh i pecite na 175 stepeni 30-40 min.