20. 12. 2011.

Pogača cvet 2

Obično smo nedeljom kod kuće svi zajedno. Ali ni to ne traje dugo, do podneva, zato nam je doručak zajednički obrok i uvek volim ujutru da spremim pogaču. Vruća pogača, svi na okupu, nema ništa lepše. Trenutno nam je jedan član porodice daleko, ali kad budemo otišli u goste prvo što ću umesiti biće upravo pogača.
Kvasna testa mi nekako bolje idu nego pravljenje kolača. Za kolače i torte treba strpljenja, tako da sam ovu pogaču pravila bez mera, po osećaju. Pokušaću da vam objasnim kako najbolje da dođete do neke svoje mere.


Potrebno je:

1/2 kvasca svežeg
brašno
voda
so, šećer,
1 margarin

Margarin izvadite iz frižidera da se ugreje, isecite ga na četvrine, biće vam lakše za premazivanje.
U veću šolju, izmrvite kvasac, dodajte kašičicu šećera, sipajte mlaku vodu i ostavite da kvasac nadođe.
Za to vreme prosejte oko 400 g brašna i sipajte u vanglicu u kojoj ćete da mesite. Imajte sa strane još brašna jer će vam trebati za dodavanje, bolje je zamesiti sa manjom količinom brašna i dodavati nego da vam testo bude tvrdo. Dok budete mesili imaćete osećaj da li treba da se doda još brašna. Posolite brašno sa dve kašičice soli.
Kad je kvasac uskisao, dodajte ga u brašno i polako mesite, svaki put kad dodajete brašno dodajte po jednu šaku i mesite i tako radite dok vam se ne odlepi sa ruke. Testo treba da bude meko zamešeno i da se ne lepi. Očistite ruke, testo izvadite iz vanglice i na radnoj površini mesite još malo. Pokrite testo vanglom i ostavite da se odmori 30 min.

Pospite brašnom testo i razvite oklagoijom što tanje možete. Uzmite kocku margarina i prstima ga nanosite na testo. Presavijte ga, prvo gornji deo do pola, pa donji deo do pola, pa sa leve strane deo i na kraju sa desne strane deo stavite tako da bude preklopljeno. Tako uradite još dva puta, bez odmaranja. Kad razvlačite, testo će imati mehuriće pazite da vam ne puknu, pažljivo razvlačite testo. Treći put kad razvučete i premažete margarinom, gledajte da testo razvučete da bude što tanje, testo urolajte kao rolat.

Tepsiju premažite margarinom koji vam ostane na pakovanju.  Izmerite visinu tepsije, moja je bila 2 prsta, pa sam sekla parčiće veličine 3 prsta.
Rolat još rukama malo pritisnite da se izduži i secite parčiće i ređajte u tepsiju. Ostavite 30 min da se testo odmori. Pecite na 180stepeni 45 min. Gotovo izvadite iz rerne i prekrijte krpom, ostavite da se ohladi.
Nije nimalo komplikovano, ali ako nisam bila jasna a neko želi nešto da pita ja ću mu drage volje pomoći.


18. 12. 2011.

Mafini sa borovnicama

Borovnice su jako ukusne i veoma dekorativne. Zato sam se odlučila za ovu kombinaciju, a i kolači nisu mnogo zahtevni za izradu. podelite sastojke na mokre( jaja, mleko, ulje) i na suve ( brašno, prašak za pecivo, šećer).

Potrebno je:

200 g brašna
100 g šećera belog
100 đutog šećera
1 prašak za pecivo
3 kašike ovsenih pahuljica
2 šake borovnica

2 jajeta
125 ml ulja
250 ml mleka

za ukrašavanje
šlag
1 kisela pavlaka 20 % mlečne masti
borovnice

Kao što sam već napisala odvojite sastojke na suve i mokre. U činiju sipajte brašno, prašak za pecivo, šećer, ovsene pahuljice.  U drugu činiju stavite jaja, ulje, mleko. Izmešajte toliko da umutite jaja. Smesu dodajte u činiju sa brašnom.  Na kraju dodajte borovnice. Promešajte lopaticom, i lagano sipajte u kalup za mafine. Da lakše sipate i da vam se ne proliva može vam poslužiti kašika za sladoled.
Pecite 30 min na 180 stepeni. Proverite čačkalicom da li je kolač pečen.
Dok se kolači hlade umutite krem kojim ćete ukrasiti mafine.
Umutite šlag čvršće nego obično, dodajte kiselu pavlaku lagano mešajući. Krem sipajte u kesu za ukrašavanje i dajte im konačan izgled.

12. 12. 2011.

Salata od sočiva sa slaninom

Već sam jednom probala salata od sočiva, i veoma mi se svidela, ali to je bila posna varijanta  tako da sam rešila da napravim mrsnu. Čime nego sa slaninom.  Mere ne postoje jer sam spremala od prilike, i sa sastojcima koje sam imala trenutno u frižideru.  Ova moja salata može vam biti predlog ili osnova za neku vašu varijantu. 

Potrebno je

parče slanine
1 praziluk
pečurke
sočivo
ulje, balzamiko sirće, so
biber, kim, mleveni kim

Imajte u vidu da će sočivo da nabubri , ja sam sipala sočivo u manju činiju. Isperite ga i ostavite ga u većoj činiji(manja je poslužila kao merica)  da odstoji najmanje 20 minuta. 
Za to vreme dok soćivo stoji, sitno iseckajte praziluk, posolite ga i pobiberite. Za svu pripremu koristila sam jednu šerpicu (nelepljivu teflon). Slaninu iseckajte na kockice i ispecite na suvo.  Kada je gotova izručite je na papir pazeći da vam koliko toliko ostane ulja da propržite pečurke na toj masnoći. Pečurke očistite i iseckate na listiće. Ubacite pečurke u šerpicu i dinstajte ih oko 5 minuta stalno mešajući, pazite da ne puste previše tečnosti. I pečurke prebacite na ubrus, a tečnost koju su pustile sačuvajte za dresing. 
Kada ste sve to uradili stavite da se kuva sočivo. Kuvajte 20 minuta na srednjoj  temperaturi,dodajte kašičicu kima, i malo mlevenog kima,  bolje da probate da budete sigurni. Kada je skuvano sočivo procedite ga pomoću velike cediljke. Ostavite da se prohladi.  Ohlađeno sočivo  dodajte praziluku, promešajte, dodajte pečurke, slaninu, promešajte. 
Napravite dresing: ako vam je ostala tečnost od pečuraka sipajte je u činiju, dodajte ulje od semenki grožđa, balzamiko sirće, na vrh kašičice šećera. Promešajte i obavezno probajte da vidite da li treba nečeg više dodati ili ne, zbog ukusa. Sve promešajte i stavite da se ohladi. 
Ja sam zadovoljna kakav sam ukus dobila od ove kombinacije, vi možete dodati sastojke koje najviše volite. 

4. 12. 2011.

Snežna torta

U isčekivanju prvog snega, evo jedne snežne torte. Jednostavno nisam mogla da joj odolim. Torta se brzo pravi i nije uopšte teška ni za jelo ni za izradu. Svideće vam se, probajte.

Potrebno je:
za koru:

3 jajeta
90 g šećera
kora od jednog limuna
100 g brašna
pola kašičice praška za pecivo

Prvo umutite koru, dok se kora hladi brzo ćete napraviti fil.
Kalup sa štipaljkom (taj ja koristim 26 cm) obložite papirom za pečenje. Zagrejte rernu na 170 stepeni.
Žumanca penasto umutite sa 2 kašike tople vode i šećerom. Posebno umutite belanca u čvrst sneg. Polako kašikom dodajte umućenim žumancima, promešajte lagano. Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Lagano mešajte i stavite da se peče, 20 minuta na 175 stepeni.
Dok se patišpanj peče spremite krem.

Za krem:

4 kisele pavlake 20% mm
250 ml slatke pavlake
100 g šećera
4 kašike soka od limuna
300 g šumskog voća

Želatin sipajte u posudu, zalijte sa 2 kašike vode, ostavite da nabubri.
Ugrejte sok od limuna i dodajte želatin, mešajte dok se želatin skroz ne otopi, sok ne sme da provri.
U vanglicu izručite pavlake i dodajte šećer. Dodajte želatin i  krem stavite da se ohladi (najbolje u frižider).  Kad krem počne da se steže, dodajte umućenu slatku pavlaku.
Koru izvadite iz kalupa, ali je opet i vratite, samo je skinite sa papira i odvojte je od obruča da kasnije nemate problem.
Kora mi je ispala malo deblja i da sam imala vremena sigurno bih je presekla na pola. Ali sada je ovako.
Koru staviti u kalup, sipati ohlađeni krem preko. Ostavite malo krema da napravite kuglice. Ja sam stavila puslice od jagoda i pravila sam kuglice od krema. U sredinu rasporedite šumsko voće (ja nisam odleđivala, posula sam šećerom u prahu). Ukrasite po želji, ja sam ovako uradila.
Hladite je najmanje 6 sati.
Skinite obruč i  PRIJATNO.




1. 12. 2011.

Gibanica kao puž

Ja sam za to da starim jelima damo drugačiji izgled, da razbijemo monotoniju. I ovaj recept je jedan od takvih. Napravite fil za pitu koji najviše volite, može praziluk, sastav za picu, meso....
Sada je vreme praziluka i zato ga treba maksimalno iskoristi, zato je ovaj puž sa prazilukom.

Potrebno je:
500 g kora
300 g sira
3 jajeta
1/2 praška za pecivo
1 veći ili dva manja praziluka
1 kašičica kima
ulje, kisela voda

Praziluk izdinstajte, dodajte kim  ostavite da se ohladi i dodajte izmrvljen sir, i umućena jaja.
Uzmite koru, presavite je na pola i dobićete dva pravougaonika, donju koru nakvasite vodom  gornju uljem. Dužinom veće strane kore nanesite fil, dovoljna je jedna veća kašika, i urolajte koru kao rolat.
Rolnicu savite u krug da dobije izgled puža.  Ponoviti sve dok ne utrošite sav fil. Pužiće ređati u nauljenu modlu za projice.  Premazati ih umućenim jajetom i pecite u zagrejanoj rerni na 175 stepeni 45 min, dok ne porumene.