16. 1. 2012.

Sos od pečuraka

Veoma sam se iznenadila kada sam pronašla recept za sos od pečuraka u kome je karanfilić. Kupila sam karanfilić mleveni u zdravoj hrani, ali nisam imala prilike da ga upotrebim do sada. Uglavnom sam ga stavljala u kuvano vino. Ovo je za mene nešto novo i morala sam da probam, svidelo mi se. Mislim da ću ubuduće ovako da pravim sos od pečuraka.

Potrebno je:
0,5 kg šampinjona
1 glavica crnog luka
200 ml slatke pavlake( nije greška)
2 kašike gustina
1 kašičica mlevenog karanfilića
so, biber, ulje

Očistite pečurke i iseckajte ih na listiće. Crni luk iseckajte.
Dinstajte luk dok ne omekša, dodajte pečurke. Sipajte pavlaku, posolite, pobiberite i dinstajte 15 minuta.
Ako je sos malo ređi (pečurke puste dosta tečnosti) dodajte gustin.
Ukusan i brzo se sprema. 

10. 1. 2012.

Torta sa višnjama

Januar je mesec pun praznika, slava, a za nas i pun rođendana. Sličnu tortu imam već na blogu pod nazivom torta sa ribizlama, ali za ovaj rođendan slavljenik se izjasnio za varijantu sa višnjama.
Recept za ovu tortu ću poslati i za kuvarigricu sa temom višnje.

Potrebno je:
za koru
2 jajeta
60 g šećera
60 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer

Odvojte belanca od žumanaca. Belanca umutite sa 30 g šećera, i isto tako umutite žumanca sa 30 g šećera. U brašno dodajte prašak za pecivo i dobro promešajte. Sastavite belanca sa žumancima i dodajte brašno i lagano sve promešajte lopaticom. Sipajte u  pleh (ja koristim kalup sa štipaljkom 26 cm) i pecite 12 min na 180 stepeni.

300 g zaleđenih višanja
150 g šećera
2 kesice želatina
100 ml vode

Višnje stavite u cediljku i pustite da se odlede. Sok koji ste dobili od višanja pomešajte sa želatinom. u šerpicu sipajte šećer i vodu i napravite sirup kao za baklavu, kad počne da peni sipajte višnje. Pustite da se višnje kuvaju toliko da prime sjaj, oko 5 minuta. Ostavite da se prohladi. Procedite višnje.
Višnje poređajte preko kore. Sok koji vam je ostao stavite na ringlu i podgrejte ga, dodajte želatin. Sok ne sme da vri, želatin treba samo da se otopi. Skloniti da se ohladi, za to vreme umutite 0,5 l slatke pavlake.
0,5 l slatke pavlake
700 ml kisele pavlake 20% mm

U činiju sipajte kiselu pavlaku, dodajte deo umućene slatke pavlake i dodajte sok sa ohlađenim želatinom, vodite računa da se želatin ne ohladi previše neće se sjediniti sa pavlakama.
Krem sipajte preko kore sa višnjama. Ostavite da se ohladi. Preko ohlađene torte dodajte ostatak umućene slatke pavlake.  Najbolje je tortu ostaviti preko noći da se ohladi.
Htela sam da ova torta bude malo svečanija pa sam joj dodala i ujedno prvi put sam radila sa transferima. Isekla sam trake debljine torte, otopila belu čokoladu, sipala preko transfera, sačekala da se malo ohladi i prilepila je uz tortu. Polako sam skidala foliju pazeći da čokolada ne pukne.
Znam da nisam bila baš najjasnija ali lakše je uraditi nego objasniti.



8. 1. 2012.

Matovilac: salata od matovilca sa jabukom

Recept za salatu od matovilca i jabuke / magicnaoklagija.blogspot.com

Ovu interesantnu biljku sam prvi put videla upravo danas u prodavnici i kao po običaju - povrća nikad dosta, tako da sam je kupila (iako nisam bila sigurna kako se pravilno akcentuje njeno ime). Gospođa na kasi me pita kako ću to spremati, a ja ni sama nemam pojma, očigledno je da se radi o biljci koju slabo poznajemo. Ali i uprkos tome, jedino što znam je da je neću baciti :)

Malo sam istraživala i ispostavilo se da matovilac važi za najzdraviju zeljastu biljku. Bogat je provitaminom A, vitaminima B kompleksa, sadrži tri puta više vitamina C od zelene salate, obiluje gvožđem, folnom kiselinom, kalijumom, kalcijumom i mnogim drugim hranljivim materijama - prava je riznica zdravlja. Uzgaja se kao salata i kažu da uopšte nije zahtevan. Njegova sezona je zima, ne mrzne i može da izdrži veoma niske temperature. Matovilac, ipak, u frižideru može izdržati svega nekoliko dana pre nego što listovi počnu da venu.
Zato je najbolje iskoristiti ga maksimalno dok ga ima. Koristi se prevashodno u salatama, ali se dobro slaže i sa mesom, orašastim plodovima, odličan je u pestu, u napicima...

Ideju za dresing sam dobila gledajući kanal o hrani gde su kuvari iz Holandije, 24 kitchen, i moj omiljeni kuvar je Rudolf.

Za salatu je potrebno:


  • 50 g matovilca (ja sam kupila 100 g, cena mu je prilično visoka)
  • 1/2 glavice crnog luka
  • 1 kašičica senfa (ja sam stavila dižon krupno mleveni)
  • 1 zelena kisela jabuka
  • 1 rotkvica, iseckana tanko na listiće
  • so, biber
  • ulje, sirće

Priprema:


  1. Jabuku isecite na kockice, matovilac operite i sastavite sa jabukama.
  2. U činiji napravite dresing: sitno naseckan crni luk, senf, so, biber, ulje, sirće, sve dobro izmešajte i prelijte preko salate.
  3. Dodajte rotkvicu iseckanu na listiće.


Ja sam oduševljena ukusom ove salate. Dresing podiže salatu i daje joj izvanredan ukus, prosto je teško objasniti. Zato vam preporučujem da probate.

Recept za salatu od matovilca i jabuke / magicnaoklagija.blogspot.com

Recept za salatu od matovilca i jabuke / magicnaoklagija.blogspot.com

7. 1. 2012.

Kupusnik - pita sa kiselim kupusom

Pita kao i sve druge, razlika je samo u filu. Retko ko danas jede ovu pitu, čak i od nas petoro samo je ja volim. Valjda je to zato što me vrati u detinjstvo i vreme kada smo zimski raspust provodili na selu. Neki od vas se verovatno sećaju kako su nekada izgledale zime, pune snega, oštrog vazduha koji vam seče obraze i ledi nos. Kada se dobro smrznemo, uđemo u kuću, a tamo na šporetu se dinsta kiseli kupus za pitu, peče se bundeva. Eeeee, toga više nema, a nemam više ni zimski raspust.

Pita se pravi na potpuno isti način, što se tiče testa, kao pita sa krompirom. Jedina razlika je u izradi fila za kupusnik. Sada sam dobila priliku da je napravim, pošto je Božićni post, a pita je posna, pa sam je da me prođe želja i da oživim uspomene.

Ja sam pravila fil za jednu jufku i bilo mi je dovoljno pola glavice kupusa. Ako pravite za više osoba ili jufki, trebaće vam i više kupusa.

Ako je kupus slan operite ga i isecite ga na što tanje trakice.
U šerpu sipajte 4 kašike ulja. Kad se ulje zagreje, dodajte kupus i dinstajte. Za pripremu ovog kupusa važno je da se što duže dinsta, da bude mek, jer kad ga stavite u koru on se neće nešto dodatno dinstati, biće u rerni samo dok se kore ne ispeku. Postepeno dodajte po šolju vode, sve dok kupus ne postane mek. Kad mislite da je kupus gotov, pustite da sva voda ispari iz njega, u protivnom neće biti ukusan i biće gnjecava pita. Kada je fil za pitu gotov, ostavite da se dobro ohladi.

Razvucite kore, poprskajte uljem i filujte. Pitu stavite u nauljenu tepsiju, pecite na 170 stepeni 50 minuta, dok ne dobijete lepu boju. Gotovu pitu zalijte vodom i uljem. U šerpicu sipajte pola čaše vode i 2 kašike ulja. Pustite da provri. Kad je pita gotova, zalijte je vodom, pokrijte krpom i ostavite da se ohladi. Pita mora da bude vruća kad je zalivate, da ispari ta voda kojom je zalivate, u protivnom natopiće se vodom i neće valjati. Ako ste skeptični, polako kašikom zalivajte pitu koliko mislite da je potrebno.

3. 1. 2012.

Proja sa spanaćem

Ovo je klasična proja, samo sa dodatkom spanaća. Imala sam viška fila kada sam pravila pite kao štrudle, tako da sam rešila da napravim proje i iskoristim fil.

Potrebno je :
za proje

2 čaše jogurta
3 jajeta
2 čaše ulja
2 šolje kisele vode

3 šolje projnog (kukuruznog) brašna
2 šolje belog pšeničnog brašna
1 prašak za pecivo

Sve sastojke izmiksati i dodati spanać. Sipati u modlice za proje i peći 40 minuta na 200 stepeni, vodeći računa da se proje dobro ispeku, da ne ostanu "žive".
Ukrasila sam ih namazom od pasulja, to je bilo spontano, nije obavezno. Ako hoćete da vam budu primamljive ukrasite ih krem sirom.



1. 1. 2012.

Žerbo kocke

Pošto sam imala nejasne žerbo kocke, vreme je da sve bude jasnije. Pravila sam ih ponovo sa više pažnje i opreza.

Potrebno je za kore:
300 g margarina
2 žumanceta
15 g kvasca
100 ml mleka
100 g šećera
50 ml ruma
600 g brašna
malo sode bokarbone

za fil:
400 g džema pod kajsije
400 g mlevenih oraha
300 g šećera

za preliv:
200 g čokolade
1 kašičica čili paprike u prahu (slobodni izbor)

U čašu stavite kvasac, dodajte mlako mleko, malo šećera, 1 kašičicu brašna i ostavite da kvasac nadođe.
Mikserom mutite margarin, žumanca, šećer, nadošli kvasac, rum, sodu bikarbonu. Postepeno dodajte brašno. Dok možete mutite mikserom, kasnije rukom mesite. Testo ostavite da se odmara 60 minuta.  Za to vreme napravite fil. Izmešajte džem od kajsije, mlevene orahe i šećer.
Testo podelimo na 3 dela, ja sam merila pa delila, da bih dobila jednake kore.
Razvucite kore između dva papira za pečenje. U pleh od  šporeta ređati koru fil koru, fil i na kraju koru.
Viljuškom izbockamo na nekoliko mesta i ostavite da odstoji 45 minuta na toplom mestu.
Pecite na 180 stepeni 30 minuta.
Otopite čokoladu na pari, dodajte po  želji čili papriku.
Kolač prelijte otopljenom čokoladom.


Pite kao štrudle

Sa ovim receptom, štrudle sa korama, odjednom pravite tri pite. Veoma je praktično u slučaju da vam dođu gosti ili kad su neka slavlja i hoćete da napravite više vrsta pita.
Ja najčešće pravim sa sirom, pečenim paprikama i zeljem. Ovoga puta sam umesto zelja upotrebila spanać, to je ujedno i proba sa začinom sumak koji sam letos dobila kao poklon. Ako pravite sa spanaćem, ne morate da imate sumak, već napravite svoju savršenu kombinaciju uz neki drgi začin koji volite.
Možete praviti i slatku varijantu ovog recepta, samo dodajte 2 čaše od kiselog mleka šećera, pravite sa orasima, makom...

Potrebno vam je:
0,5 kg tankih kora
3 jajeta
2 čaše (od jogurta) griza
2 čaše jogurta
1 prašak za pecivo
1 čaša ulja

I fil
10 pečenih paprika

II fil
2 jajeta 
300 g sira

III fil 
500 g spanaća
2 crna luka
2 kašičice soli
1 kašičica crnog bibera
2 kašike sumac-a
1 kašika kumina
sok od jednog limuna
šolja ulja


Napravite filove. Pečene paprike očistite od semenki i ostavite da se ocede od viška tečnosti.
Operite spanać, iseckajte na trakice. Sitno iseckajte i izdinstajte 2 glavice crnog luka, ostavite da se ohladi. Ohlađeni luk dodajte u spanać i dodajte ostale sastojke. Promešajte. Umutite jaja za treći fil. Dodajte sir.
Pakovanje kora podelite na tri dela, obično dobijete 15 kora u pakovanju, znači po 5 kora za rolat. 
Mikserom umutite jaja, ulje, jogurt, griz , prašak za pecivo. 
Svaku koru (4) namažite smesom od jogurta, ja stavim po jednu kutlaču smese, a na poslednjoj (5) stavite fil. Zavijte u rolat. Tako ponovite još dva puta, sa dva različita fila.
Stavite u pleh i pecite 40 minuta na 170 stepeni. 
Možda sam malo iskomplikovala sa pisanjem, pravljenje ove štrudle nije teško.
Ostalo mi je malo fila od spanaća , sa njim ću da napravim projice sa spanaćem.