30. 5. 2012.

Čokoladna torta sa jagodama

Treba iskoristiti jagode dok ih još ima, možda sam malo preterala sa jagodama, ali šta ću :-), volim ih. 


Za kore:
6 jaja
180 g šećera
1 kesica vanilin šećera
120 g brašna
60 g kakaoa
80 g jestivog skroba

Od dobijene mase treba ispeći tri kore, pošto nisam vična sečenju kora koje bi bile onakve kakvim bih ja bila zadovoljna, ja sam sve podelila na tri. Treba vam malo više vremena, ali mislim da je  presek torte lepši ovako. 
Razdvojte žumanca od belanaca, penasto ih umutite sa 30 g šećera. Ulupati belanca sa 30 g šećera, dodati žumancima i pažljivo umešati smesu od brašna (40g) kakaoa (20 g) skroba (25g). Masu sipati u kalup (26 cm) i peći oko 15 minuta na 180 stepeni. Ponoviti još dva puta. Kad se kora ispekla bila sam veoma skeptična, jer je bila previše tanka i nekako tvrda, ali na kraju je bilo super, jer su kore omekšale i "nadošle". Bez brige. Iz tog razloga je i manje fila u ovoj torti jer sam se plašila da stavim sav fil a torta mi ne uspe, zato sam deo fila ostavila za kafu. Ovo vam pišem iz razloga da ne napravite sličnu grešku. 

Za fil:

350 g jagoda
500 ml slatke pavlake ili 2x po 250 ml slatke pavlake
1 kesica vanilin šećera
250 čokolade za kuvanje

Jagode oprati, očistiti i osušiti. Nekoliko komada ostaviti na stranu, za ukrašavanje, ostale prepolovite i isecite ih na kocke.
Umutite slatku pavlaku 250 ml.
Rastopite čokoladu i sklonite je sa ringle, dodajte 250 ml slatke pavlake. Ostavite da se ohladi.
Skinite dno kalupa, neka vam ostane samo obruč, stavite jednu koru, premažite je čokoladom sa pavlakom, zatim premažite samo pavlakom, preko toga rasporedite polovinu jagoda. Prekriti drugom korom i ponoviti filovanje. Poklopiti trećom korom i celu je premažite pavlakom sa čokoladom. Odozgo je ukrasite jagodama.

28. 5. 2012.

Lenja pita

Davno zaboravljeni kolač, ko zna kad smo ga poslednji put jeli :-)

Potrebno je:


250 g margarina (masti)
250 g šećera
1 jaje
2 žumanceta
1 šolja mleka ( mala šolja za kafu, kao nekad što su se koristile, sasvim male)
1 kašičica praška za pecivo
1 izrendana kora od limuna
0,5 kg brašna

Za fil:


1 kg nakiselih jabuka
1 šolja (veća) šećera
1 šaka suvog grožđa
1 kašičica cimeta

Umutite margarin sa šećerom. Dodajte 1 jaje, izmešajte pa dodajte žumanca. Mutite (mešajte varjačom) da se sve sjedini, dodajte mleko i koru od limuna. Masu dobro umutiti i dodajte brašno.  Testo ostavitre da odstoji u frižideru dok pravite fil.
Jabuke oljuštite i izrendajte. Dodajte šećer, suvo grožđe i cimet. Ostavite da odstoji 10 minuta, ako su jabuke pustile tečnost, procedite(moje nisu).
Testo izmerite i podelite ga na dva dela, tako ćete dobiti jednake polovine.
U podmazan pleh (24x37) stavite jednu koru, preko kore pospite prezle ili keks (to sam ja uradila) zatim fil od jabuka.  Prekrijte fil drugom korom. Pecite na 180 stepeni 40-50 minuta, gornju koru malo izbockajte viljuškom.
Pečenu pitu premazati rastopljenom čokoladom, ja sam čokoladu zagrejala u rerni i silikonskom lopaticom sam premazala kolač.


24. 5. 2012.

Pita sa tikvicama


Sada na pijaci ima mladog luka u izobilju, i mi ga  kupujemo u velikim količinama, međutim nemoguće je pojesti sva ona perca koja ostanu od glavica crnog luka. Zato sam ja ta pera upotrebila da napravim pitu sa perima i tikvicama.

Testo napravite kao za pitu sa crnim lukom.

Za fil:

pera od mladog luka(ja sam koristila od 3 veze, bilo je malo više , sledeći put ću smanjiti količinu)
4 manje mlade tikvice
1 jaje
griz po potrebi(da upije višak tečnosti)

Na malo ulja izdinstajte pera, posolite. Dodajte izrendane tikvice(ja ih nisam ljuštila zato što su mlade), kim. Dinstajte 5 minuta. Sklonite da se prohladi.
U ohlađeno dodajte 1 jaje, griz.
Testo razvucite u manji pleh, stavite fil i sve prekrijte testom (nije obavezno, može vam ostati malo otvoreno, da se vidi fil).
Pecite na 18o* 20 minuta, zatim na 200 stepeni 15 minuta, dok ne dobije lepu boju.


20. 5. 2012.

"Pljeskavice" od šargarepe

Ne možete ni da zamislite koliko pljeskavica bez mesa može da bude ukusna:-)
Nudim vam jednu veoma zdravu pljeskavicu.

Potrebno je:
300 g šargarepe
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 okrajak (suv)hleba potopljen u vodi
1 kašika pšeničnog(bebi) griza
2 kašike brašna

Šargarepu očistite, i stavite da se skuva. Prospite vodu i ostavite da se malo prosuše, da ne budu previše vlažne, trebaće vam više brašna.
U multipraktiku usitnite crni, beli luk. Dodajte šargarepu, izmiksajte. Dodajte jedno jaje, između svakog dodavanja nekog sastojka izmiksajte da se sve lepo sjedini, dodajte isceđeni hleb. Dodajte griz, brašno. Začinite po ukusu, ja sam dodala so, i bilo je sasvim ok.
Masa treba da bude srednje gustine. Možete pljeskavice praviti velike, male, u obliku ćufti(koristite kašiku za sladoled),kako želite. Zavisi od prilike u kojoj će te ih koristiti, ako su za večeru mogu biti veće, ako su kao prilog mogu biti manje.
Ako vam se pljeskavice svide, količinu šargarepe možete povećati na 1 kg, ali morate dodati još jedno jaje, još jednu glavicu crnog luka, i još 2 kašike griza.
             

19. 5. 2012.

Rudolf u Beogradu

Ne mogu vam opisati koliko sam radosna. Danas sam bila u Ušću i prisustvovala takmičenju u kuvanju za Rudolfa. Takmičenje je za mene bilo manje važno, ali videti Rudolfa uživo je nešto što vam ne mogu opisati. Još uvek sam pod utiskom i sva sam euforična. :D

Kada sam bila adolescent nisam išla na koncerte i nikad nisam "jurila" nečiji autogram, večeras, po prvi put za sebe mogu da kažem da sam nečiji fan i da se sam svojski potrudila i gurala da se slikam i dobijem autogram. 
Ne mogu vam opisati koliko sam srećna. On je tako draga osoba, prosto vas kupi svojim osmehom, doživljavam ga kao člana porodice. :D

Verujem da ću se današnjeg dana dugo sećati.






16. 5. 2012.

Musaka od tikvica

Tikvice se mogu pripremati na hiljadu načina. Za ovu ukusnu musaku potrebno je:

5-6 krompira
4 mlade tikvice
400 g mlevenog mesa
125 ml pavlake za kuvanje
1 jaje, so
pera od mladog luka(3 komada)

Krompir dobro operite, skuvajte ga u ljusci(ne mora da bude potpuno skuvan, dosta je 15 min).
Tikvice operite, osušite krpom i nasecite ih na tanke kolutove.
Mleveno meso posolite, dodajte jaje i imešajte rukom, začinite.
Krompir oljuštite, nasecite ga na kolutove.
Nauljite vatrostanu činiju i ređajte, kolutove tikvica, kolutove krompira, mleveno meso, naseckana pera mladog luka, ponoviti još jedan red. Na vrhu neka vam budu krompiri.
Staviti da se peče na 180 stepeni 35-40 minuta, pred kraj pečenja prelijte sa umućenim jajetom i  pavlakom za kuvanje.

13. 5. 2012.

Kremasta torta sa jagodama

Verujem da svaka od vas ima gomilu recepata koje sakuplja godinama. Isti slučaj je i sa mnom, imam gomilu časopisa sa receptima što popunjava jednu veeeeću policu.
S vremena na vreme, kad se odmaram, ja to prelistavam da vidim da li ima nešto zanimljivo ili izazovno za spremanje. I  tada mi se uvek desi, dok prelistavam te časopise da nailazim na zanimljive recepte u kojima je navedeno voće ili povrće već prošlo. 
Da mi se tako nešto ne bi više dešavalo, sela sam i odvojila sam recepte sa voćem i povrćem koje uskoro ili prvo stiže na pijaci. Tako su  tikvice i jagode dobile počasno prvo mesto. 
Ovo je moj izbor za prvu tortu sa jagodama. Nećete se pokajati ako je probate, nije teška za pravljenje iako će tekst možda  biti poprilično dug. 
Kad prvi put pravim tortu pridržavam se recepta, tako je bilo i sada, mada ću drugi put nešto izmeniti, to iskustvo ću podeliti sa vama, a vi odlučite kakve i koje ćete izmene uneti

Potrebno je:
1 kora
  • 100 g mlevenog keksa
  • 1 kašika kakaa
  • 100 g tečnog margarina
2 kora:
  • 2 jajeta 
  • 60 g šećera
  • 60 g brašna
  • kakao
Kad budete merili brašno(60 g ), i kakao , mora da vam bude ukupno 60 g  npr. 50 g brašna+10 g kakaa. Da bi postojala razlika između kora, možete izostaviti kakao, ovako su obe kore crne

Fil:
  • 6 listova želatina
  • 300 g jagoda
  • 400 ml slatke pavlake 
  • 400 g sremskog sira(tako je u originalnom receptu, s obzirom da moj mlađi sin ne jede sir ja sam upotrebila domaći mascarpone , što tortu čini malo komplikovanijom za pravljenje, ali nije verujte)
  • 4 kašike šećera
  • 1 limun(sok i kora rendana)
Za ukrašavanje
  • preliv za torte ( ja sam koristila u boji, mada ću sledeći put taj deo izostaviti, možda je bolje  ukrasiti je slatkom pavlakomu, jer od 05 ml slatke pavlake ostaće vam 100 ml)
Potrebno je prvo napraviti i ispeći 2. koru. Pecite je 10 minuta na 170 stepeni. Sačekajte da se ohladi  da bi ste je izvadili, jer posle ide prvo kora od keksa. Pecite u kalupu prečnika 24 cm.
U keks dodajte kašiku kakaa, dodajte margarin, sve izmešajte. 
Kalup koji ja imam od 24 cm, nema štipaljku,  silikonsk je, malo je teže iz njega izvaditi gotovu koru. 
U kalup sam stavila providnu foliju ali gledajte da vam malo viri sa strane jer ćete kasnije pomoću tog viška da izvučete tortu iz kalupa, zatim papir za pečenje, koru od keksa, i koru tj patišpanj. Patišpanj nakvasite sa sokom od jagoda.
Želatin stavite u hladnu vodu da omekša. 
Umutite slatku pavlaku.
Jagode izmiksajte u multipraktiku, dodajte mascarpone i pustite da se sve izmeša. 
Želatin otopite u šerpicu.  U tankom mlazu želatin sipati u krem od jagoda i mascarponea. Dodati ulupanu slatku pavlaku, sve izmešati. 
Masu sipati u kalup preko podloge, sve poravnjati. Ostaviti da se ohladi , najmanje tri sata.
Preliv pripremiti po uputstvu, preliti preko torte i ostaviti da se još hladi. 
Pre služenja tortu izvadite iz kalupa pomoću folije , treba će vam još jedan par ruku da izvadite tortu iz kalupa. Jedan par ruku  drži kalup, drugi par ruku vadi tortu.


11. 5. 2012.

Parfe torta sa lešnikom


Potrebno je
za koru:

6 belanaca
6 kašika šećera
5 kašika šećera
3 kašike mlevenih lešnika
1 kesica praška za pecivo

za fil:

6 žumanaca
100g šećera
4 dl mleka
100 g bele čokolade
2 kesice želatina
100 g mlevenih lešnika
4 kesice(160) šlaga

Umutite belanca u čvrst sneg, dodajte šećer i nastavite da mutite. Brašno pomešajte sa lešnikom i praškom za pecivo, uzmite žicu i njome promešajte da se sve ravnomerno izmeša. Kada su belanca crvsto umućena, isključite mikser i dodajte brašno i lagano lopaticom mešajte, iz tri puta umešajte brašno u belanca. Dobro izmešajte, jer može da se desi da vam ostane brašno ne umešano u belanca.
Pecite na 180 stepeni 10 minuta u kalupu sa štipaljkom (26cm)
Koru prelijte vrelim mlekom (oko 150 ml, koliko kora upije)
Kad se kora ohladi odvojite je od obruča kalupa, ali je ostavite u kalupu.

Žumanca umutite sa šećerom, ništa posebno, možete upotrebiti žicu. Želatin (20 g) prelijte sa 8 kašika vode da nabubri.
Mleko stavite da se ugreje, nikako da provri. Vruće mleko prelijte preko žumanaca, promešajte i sve vratite u šerpicu i kuvajte 5 minuta na laganoj vatri.  Pomerite sa šporeta i dodajte belu čokoladu izlomljenu na kockice, mešajte da se čokolada istopi. Ugrejte želatin da se otopi i dodajte ga žumancima.
Ostavite da se ohladi, povremeno mešajući. Fil će biti malo ređi, ali ne brinite, kad dodate sve ostalo i ostavite da se ohladi, stegnuće se, zato ja nisam skidala obruč od kalupa sve dok se fil nije stegao.
Umutite šlag po uputstvu.
Kad se žumanca ohlade, dodajte im lešnik, umućeni šlag.
Fil sipajte preko kore. Ukrasite krupno mlevenim lešnikom.
Ostavite da se ohladi nekoliko sati,

Torta je lagana i nije mnogo slatka.


8. 5. 2012.

Palačinke sa tikvicama

Za ove neobične palačinke nije potreban veliki trud a ukus je neobičan i zbog mladog luka savršen.

Potrebno je:
3 manje tikvice( mlade)
2 jaja
3 struka mladog luka (samo zeleni deo)
200 ml mleka
soli po ukusu (možete dodati i neki začin,)
100 g brašna
3 kašike ulja


Tikvice( zato što su mlade, samo ih operite, i odstranite deo kod drške) izrendajte, dodajte pera mladog luka iseckane na tanje kolutove. Posolite, dodajte jaja, promešajte. Dodajte brašno, mleko.
Sami procenite da li je dovoljno gusto, u stvari i ne treba da bude pregusto, da bi se tikvice i luk ispekli u testu.
Kutlačom sipajte masu u tiganj, zatim oblim delom kutlače pritisnite malo tikvice da se napravi palačinka, da ne bude na jednom mestu. Pecite po 3-4 minute sa obe strane, malo lopaticom pritisnite dok se peče.
Luk palačinkama daje poseban ukus.



3. 5. 2012.

Pita sa koprivama

Ovu pitu sa koprivama sam pravila još dok su koprive bile mlade, ali nikako da stignem da objavim post. Evo sada dok kiša pada i u ovim kasnim satima da napišem na brzinu.  Postupak ređanja kora je  isti kao i kod pite sa zeljem,
Za ovu pitu sam koristila jednu vezu mladih kopriva, jednu vezu zelja, jednu vezu mladog luka.
3 jajeta
1 kiselu pavlaku
1 kašiku kukuruznog griza (da upije tečnost)

Koprive operite i makazama(tako sam barem ja radila) svaki list odsecite.
Zelju odstranite zadebljani deo na listu.
Zelje i koprive obarite, procedite i iseckajte.
U ohlađeno umutite jaja, dodajte iseckan mladi luk zajedno sa zelenim delom.
Dodajte 1 kašiku kukuruznog griza, pavlaku.
Filujte kore. 

1. 5. 2012.

Akapulko kocke

Evo još jednog kolača, baš onakav kakav ja volim. Volim kad odsečem kolač da je lepa kocka, sa pravim linijama, a ne kao neki, kad ih odsečete oni ispadnu kao popara. Baš mi se sviđa i mogla bih ga gledati ceo dan:-)))

Potrebno je:
za koru
3 jajeta
3 kašike tople vode
90 g šećera
90 g brašna

za fil:
1 pomorandža(sok da nakvasite patišpanj)
500 ml slatke pavlake
1 kesica želatina
kora i sok od polovine limuna
sok i kora od polovine pomorandže
1 dl džina (ja nisam stavila)

Umutite koru kao za malaga kocke i ispecite. Ohladite ih i ohlađene navlažite ih sokom od pomorandže.
Želatin potopite sa 2 kašike hladne vode i ostavite da nabubri.
Izrendajte kore od limuna i pomorandže, iscedite sokove. Sve to stavite u jednu činiju.
Mutite slatku pavlaku.
Uzmite veću činiju i sipajte vrelu vodu, stavite u nju činiju sa sokovima od limuna i narandže, u te sokove dodajte želatin, mešajte da se želatin otopi.
Postepeno dodajte sokove sa želatinom u pavlaku koja se muti. Umućenu pavlaku razlijte preko patišpanja.
Ostavite u frižideru nekoliko sati da se ohladi.
Brzo se pravi i ne treba vam mnogo sastojaka za ovaj užitak.
Recepr je iz blic žene.