24. 6. 2012.

Slani korneti

Ovaj recept imam već sigurno godinu dana među omiljenima, ali nikako da ga isprobam. S obzirom da je trenutno temperatura takva kakva je, nešto mi se ne zadršava u kuhinji, međutim ona savršeno odgovara kvasnom testu i zato sam se usudila da napravim ove slane kornete.

Potrebno je malo truda da se prvo naprave korneti i potom obmotaju folijom, a onda je sve jednostavno i teče glatko.
Kornete sam pravila od hamer papira. Isekla sam ga i dobila dimenziju papira 21 x 14,5 cm, od kojeg treba napraviti fišek. Fišek dobro pričvrstite selotejpom i obmotajte folijom, tako da se nigde ne vidi papir. Pre obmotavanja testom, fišek četkiom namazati uljem.

Kad koristim nečiji recept, trudim se da se držim tačnih mera, međutim u ovom slučaju nije bilo tako. Ni sama ne znam zašto, ali tek sa dodavanjem dodatnih 150 g brašna mogla sam da zamesim testo koje se ne lepi za ruke.

Za testo vam je potrebno


  • 150 ml mleka
  • 150 ml vode
  • 3 kašike ulja
  • 1 1/2 kašičica soli
  • 1 kvasac
  • 30 g šećera
  • 500 g brašna ( ja sam dodala još 150 g)

Za premazivanje:


  • 1 jaje
  • 3 kašike mleka


Priprema:


  1. U mlako mleko stavite kvasac sa malo šećera i ostavite da nadođe (10 min).
  2. U brašno dodajte ostale sastojke i nadošli kvasac. Zamesite glatko testo i ostavite da se masa udvostruči.
  3. Kad je testo naraslo, premesite ga i podelite ga na 12 delova (toliko sam ja dobila, u orginalnom tekstu piše 8, ja sam htela da korneti budu tanji).
  4. Ostavite da stoje 10 minuta. Svaku lopticu razvaljajte u traku (što je traka duža, biće veći kornet) i umotajte fišek.
  5. Premažite umućenim jajetom sa mlekom, pospite susamom ili makom. Ostavite da se odmara 30 minuta.
  6. Pecite na 180 stepeni 30-35 minuta, dok ne dobije braon boju.

Kornete možete puniti salatom koju najviše volite. Ja sam na list zelene salate stavila papriku isečenu na štapiće, paradajz, rukolu, bebi mocarelu, kolutove suvog vrata.
Salatu napravite u činiji, i tako napravljenu stavite na list salate. List zatvorite i ubacite ga u kornet.
Veoma dekorativno izgleda. Ovo može da bude kompletan obrok, pogotovo u letnjem periodu, salata i malo testa.
Prijatno.







20. 6. 2012.

Slane korpice

Lepe i dekorativne korpice, još ako imate neku svoju ideju možete ih prilagoditi prilikama u kojima ih koristite. Lake za pravljenje.

Potrebno je:

0,5 kg kora za gibanicu
20 g maslaca
2 kašike ulja

Sve što treba da uradite da biste dobili ovakve korpice,da kore isečete na kvadrate 12x12 cm. Ako želite manje korpice, da vam ne vire iz kalupa kao meni, slobodno ih secite 10 x10cm. Slažite po 3 kvadrata, svaku kocku namažite otopljenim maslacem pomešan sa uljem i vodom(ako su kore debele).  Možete napraviti korpice i peći ih prazne ili ih puniti filom:

3 kašike sitnog sira
1 kisela pavlaka
2 jajeta
100 g obarenog i iseckanog spanaća
3 čena belog luka

Pecite ih na 170 stepeni 30 minuta, dok ne dobiju  braon boju.









15. 6. 2012.

Puslica sa voćem

Za ovako sočan kolač, potrebno je:

za beze koru


6 belanaca
300 g šećera u prahu
1 kašika sirćeta

za fil:
6 žumanaca
100 g šećera
1 vanilin šećer
2 kašike gustina
300 ml mleka
200 g margarina
500 g voća (po sopstvenom izboru)

slatka pavlaka

Umutiti belanca, dodati šećer i umutite u čvrst sneg. Dodajte kašiku sirćeta. Belanca sipajte u pleh prečnika 28 cm. Sušiti u rerni 15 minuta na 150 stepeni, smanjite temperaturu na 100 stepeni i sušiti još 60 minuta.
Žumanca, šećer, vanilin šećer, gustin dobro umutite. Mleko stavite da se ugreje, nikako da provri. Vruće mleko sipajte preko umućenih žumanaca, promešajte i vratite u šerpicu. Kuvajte neprestano mešajući još 15 minuta. Ostavite da se ohladi, povremeno promešajte da se ne uhvati kora.
Umutite margarin, dodajte ohlađeni fil.  Fil  nanesite preko ohlađene kore. Preko fila poređajte željeno voće, lagano ga pritiskom ruke utisnite u fil.
Umutite slatku pavlaku i nanesite je preko voća.
Ja sam puslicu vadila okruglim kalupom, radi lepšeg izgleda.












13. 6. 2012.

Marinirani šampinjoni

Evo jednog jednostavnog recepta za spremanje salate od pečuraka.

Potrebno je:
za dresing


1 kašičica tucane ljute paprike
9 čenova belog luka
1 kašika seckanog bosiljka
1/2 kašičice origana
1/2 kašičice seckanog ruzmarina( svež ili suv)
1/2 kašičice majčine dušice
so, biber (po ukusu)
1/2 šoljice balzamiko sirćeta
1 šoljica ulja

200 g šampinjona

Pečurke očistite i nasecite ih na 4 dela.
U činiju napravite dresing i ubacite pečurke. Prekrijte činiju providnom folijom i ostavite u frižider preko noći.  Sutradan možete pečurke koristiti kao salatu ili ih jednostavno jesti "same". Ja nisam mogla da prestanem da ih jedem.




11. 6. 2012.

Rolat sa trešnjama

Trešnje nikad nisam koristila za pravljenje nekih poslastica, ali kada sam videla temu za blog igru rešila sam da nešto napravim. Došla sam na ideju da to bude ukrašeni rolat. Ideju sam dobila kada sam videla ovu sliku.
Pre nego sam ga i napravila, nedelju dana sam razmišljala kako to da izvedem. Veći akcenat sam stavila na ukrašavanje rolata nego na pripremu fila. Sigurno je moglo i bolje, ali pošto trešnje već prolaze i nema vremena za popravni, ja objavljujem ovaj post.


Za dekoraciju:
1 belance
20 g maslaca
20 g brašna
20 g šećera

Za fil:
250 ml slatke pavlake
200 g trešanja

Fil možete napraviti prema svom ukusu.

Rolat:
2 jajeta
60 g šećera
50 g brašna
1 vanilin šećer

Sve sastojke za dekoraciju umutite. Podelite u zavisnosti koliko ćete boja koristiti, ja sam podelila na tri dela, koristila sam braon, zelenu i crvenu boju. Na papiru za pečenje olovkom iscrtajte trešnje. Masom za dekoraciju preko skice iscrtajte trešnje, slobodno poštujte nacrtane linije, ja sam malo odstupala jer sam mislila kad se bude pekao rolat da će boja da se razlije, ali nije se to desilo. Iscrtane trešnje stavite u zamrzivač, a za to vreme napravite rolat.

Odvojte belanca i umutite u čvrst sneg. Umutite žumanca sa šećerom, dodajte belanca i lagano umutite brašno. Izvadite iscrtane trešnje iz zamrzivača i prelijte testo preko. Ja sam koristila pleh 33x23 cm. Pecite 10 minuta na 180 stepeni.
Vruć rolat urolajte u vlažnu krpu.
Umutite pavlaku, dodajte trešnje. U ohlađeni rolat namažite fil i ponovo urolajte. Ostavite da se dobro ohladi.






+ Update:
Danas sam dobila komentar od Brankice, u kojem je napisala da su joj linije od olovke ostale na rolatu. Evo kako to da izbegnete: kada iscrtate konture trešnje, okrenite papir naopako. Papir je tanak, pa ćete lako videti nacrtane trešnje i staviti masu za dekoraciju. 

4. 6. 2012.

Salata sa celerom i pršutom

Za ovu salatu vam je potrebno:


1 manja glavica celera
3 šargarepe
1 jabuka
150-200 g pršute
1 paradajz

Za dresing
so
balzamiko sirće
ulje od koštica bundeve

  • Izrendati celer, šargarepu i jabuke
  • Posoliti salatu
  • Salazu zaliti dresingom
  • Na tanjir stavite listove zelene salate Dodajte polovinu napravljene salate
  • Dodajte pršutu uvijenu u fišeke 
  • Preko pršute dodajte ostatak salate
  • Salatu pospite gomasiom i iseckanim orasima.
  • Poslužite je sa crnim hlebom.