20. 8. 2012.

Mus sa ljutom papričicom

Sigurno se pitate kako je moguće staviti ljutu papriku u slatku pavlaku ili belu čokoladu. Verujte da je moguće, i meni se ukus veoma dopada. Jedino  mogu da vam preporučim da probate.

Potrebno vam je:

250 ml slatke pavlake
150 g bele čokolade
1 pomorandža
1 ljuta papričica

Izlomite čokoladu na kockice.
Iseckajte ljutu papričicu.
Izrendajte koru od pomorandže
Slatku pavlaku sipajte u šerpicu i dodajte papričicu  i koru od pomorandže. zagrejte  do ključanja.  Sklonite sa šporeta i odmah dodajte izlomljenu čokoladu, da se otopi u vrućoj slatkoj pavlaci. Mešajte dok se ne otopi skroz.

Procedite kroz cediljku. Ostavite da se prohladi.
Ohlađen mus umutite mikserom, stavite u špric za ukrašavanje.
U korpicu stavite željeno voće( ja sam stavila kockice pomorandže, zato što je u musu već ukus pomorandže), ukrasite umućenim musom. Pospite seckanim pistaćima.
Uživajte:-))



Korpica punjena malinama


19. 8. 2012.

Korpice od kuvanog testa

Veoma dekorativne i neobične korpice. Ako vam ostane fil od neke torte ili kolača, ili imate neki lep i neobičan recept za mus ove korpice su savršene za vas.

Ja sam pravila mus sa ljutim papričicama i ove korpice su bile pun pogodak. Recept za mus ću napisati uskoro, a sada recept za ove lepe korpice. 
Testo je isto po sastavu i po izradi  kao testo za princes krofne. 
Ovo je mera od koje ćete dobiti 15 korpica, ako vam je potrebno više duplirajte meru. 
Za izradu ovih korpica neohodan vam je kalup za projice.
Potrebno je:

125 ml vode
40 ml ulja
75 g brašna
na vrh kašičice soli
na vrh kašičice šećera
2 jajeta

U šerpu sipajte vodu, ulje, šećer i so. Pustite da provri. Kad voda i ulje provru, dodajte brašno i nastavite da mešate još 3 minute. Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. U ohlađenu masu umutite jaja. 
Uzmite kalup za projice i dobro ga  nauljite. U svaki kalup stavite po pola kašike smese za korpice. Ja sam koristila čašu koja je po veličini odgovarala kalupu, stavila sam je u malu kesu (1 kg) za zamrzivač, zategla i pritiskala smesu da se rasporedi po kalupu. 
Vodite računa, testo narasta, ako ga bude previše, dobićete krofne a ne korpice. Zato sam koristila čašu, vi možete koristiti glatku stranu tučka za meso ako nemate odgovarajuču čašu. 
Pecite 20 minuta na 180 stepeni. 
Ako ste dobro nauljili kalup, lako ćete izvaditi korpice. 
Možete ih puniti slanim ili slatkim filom. 




Ova korpica je punjena krem sirom, kiselom pavlakom i posuta vlašcem.



15. 8. 2012.

Lepeza od plavog patlidžana

Veoma dekorativn i ukusan obrok bez mesa,
Ja sam probu uradila sa jednim patlidžanom, i veoma mi se dopalo. Ako pravite obrok sa više patlidžana trebaće  vam pleh, jer svaki patlidžan treba malo da raširite, da napravite da liči na lepezu.
Ovo su moje mere za jedan patlidžan srednje veličine, sve povećajte sa količinom patlidžana ili osoba za koje spremate.

Potrebno je:

1 patlidžan srednje veličine
1 paradajz srednje veličine
1 glavica crnog luka
1 šargarepa
3 čena belog luka
ulje, biber, so
list celera i peršuna sitno iseckan
1 ljuta papričica( ne mora ako ne volite ljuto)

Operite i obrišite patlidžan. Ne secite zeleni deo, eventualno ako ima dršku odsecite je. Oštrim nožem secite kriške, kriške će zajedno držati zeleni deo na patlidžanu. Znači, secite kriške po dužini, ne previše tanke. Posolite ga i ostavite da se ocedi.
Dok vam patlidžan pušta sok, pripremite ostalo povrće.
Paradajz zasecite u obliku krsta, zalijte ga vrelom vodom i ostavite da odstoji 5 minuta, zatim ga zalijte sa hladnom vodom. Oljuštite ga i nasecite ga na sitne kockice.
Crni luk iseckajte na rezanca, kao za prebranac.
Šargarepu oljuštite i naseckajte je na kockice, naseckajte peršun i celer.
Na ulju izdinstajte crni luk, duže će se dinstati i umesto veće količine ulja bolje po malo dodajte vodu. Kad voda ispari a luk nije gotov dodajte ponovo vodu, sve dok se luk ne izdinsta. Kad je luk izdinstan i voda isparila, dodajte šargarepu. Zatim dodajte paradajz i dinstajte dok sok od paradajza ne ispari.
Dodajte beli luk, iseckan peršun i celer.
Operite patlidžan i obrišite ga.
Uzmite sud (vatrostalnu posudu ili pleh)  u kojem ćete da poređate lepeze. Deo povrća stavite na dno posude, poređajte patlidžan, između kriški stavite povrće.
Pokrijte folijom i pecite 30 minuta na 180 stepeni. Skinite foliju, pospite patlidđan seckanim belim lukom i pecite još 30 minuta na 180 stepeni. Kad patlidđan  izvadite iz rerne pospite ga uljem.
Između kriški možete staviti i sir, kod mene ne jedu svi sir tako da sam to izbegla.




5. 8. 2012.

Kolač sa borovnicama

Zbog ovog kolača sam se upustila u avanturu pravljenja dimaćeg rikota sira. Moja  rikota  je bila suva ( previše sam je iscedila-dušu sam joj uzela), vi se potrudite da ne napravite istu grešku.
Kolač je ukusan, lepo izgleda i nije težak za pravljenje i imaćete ga nekoliko dana,( kad je kod nas sladokusaca opstao 3 dana.)
Možda sam pogrešila zato što sam ga pravila u kalupu sa štipaljkom, prvo sam htela da ga napravim u plehu i lepše bi bilo, međutim u poslednje vreme pravila sam vazdan neke torte i onako po inerciji uzela sam okrugli kalup, isekla papir i pripremila kalup za pečenje. Dakle, pecite kore u četvrtastom plehu, moj je savet. Ako to bude malo veći pleh onda će vam trebati dve kore, a fil će vam biti malo tanji nego što je moj.

Za jednu  koru je potrebno:
3 jajeta
3 kašičice vanilin šećera
125 g šećera
1 kašičica praška za pecivo
rendana kora od pola limun

Umutite jaja , dodajte postepeno šećer. Kad dobijete lepu, bledo žutu penu, dodajte vanilin šećer, koru od limuna. U odmereno brašno dodajte prašak za pecivo i promešajte kašikom.  Postepeno dodajte brašno u umućena jaja. Tepsiju ili pleh (vaš izbor) obložite papirom za pečenje i sipajte testo. Pecite 15 minuta na 180 stepeni.

Za fil je potrebno:
250 g rikote( ja sam od 2 l mleka dobila oko 244g rikote i toliko  sam upotrebila)
6 kašika soka od limuna
1 kesica želatina
500 ml slatke pavlake
60 g šećera
300 g borovnice

Rastvorite želatin u 5 kašika vode i ostavite da nabubri. Iscedite limun.
Štapnim mikserom napravite pire od borovnica. U rikotu dodajte 60 g šećera, i pire od borovnica, (ja sam sve to izmiksala u multipraktiku, drugačije nisam mogla, kao što  sam rekla rikota je bila dosta suva i morala sam tako), sok od limuna.
Omekšajte želatin tako što ćete posudu u kojoj je želatin da stavite u veću posudu u kojoj je vrela voda, želatin će da otpusti.
Umutite slatku pavlaku. Dok se pavlaka muti dižodajte omekšali želatin.
Nekoliko kašika umućene pavlake dodajte u krem od rikote i borovnica, promešajte. Sada krem prebacite u posudu u kojoj vam je ostatak umućene slatke pavlake. Sve dobro izmešajte pazeći da se cela pavlaka sjedini sa kremom, ja sam to uradila pomoću miksera.
Fil stavite preko kore i odozgo stavite drugu koru.
Stavite u frižider na nekoliko sati da se fil stegne.
Pre služenja ukrasite kolač debelim slojem šećera u prahu i borovnicama.




3. 8. 2012.

Punjeni patlidžan

Ovaj patlidžan sam pravila, možda, pre dve nedelje i sasvim slučajno se dešava da ga objavljujem posle salate od plavog patlidžana. Volim povrće ali trudim se da svakog dana bude neko drugo povrće na stolu, čisto da se ne zasitimo i da nam ne dosadi.
Za ovaj recept nisu vam potrebne tačne mere i ne morate se striktno pridržavati sastava, jednostavno možda ne volite neko povrće koje je u receptu, radite po svom ukusu.

Potrebno je:
2 veća patlidžana
1 glavica crnog luka
4 čena belog luka
300 g mlevenog mesa
1 šargarepa
3-4 paradajza( oljuštenih)
so, biber
ulje, bosiljak

Patlidžan operite, obrišite i presecite ga po dužini na pola, ja nisam skidala dršku i trudila sam se da je bude na obe polovine. Kašičicom izdubite patlidžan i poređajte ga u vatrostalnu posudu koju ste nauljili.
Na ulju izdinstajte sitno iseckan crni luk, dodajte beli luk i dinstajte. Sredinu *srce*, plavog patlidžana sitno iseckajte i dodajte crnom luku. Dodajte šargarepu iseckanu na kockice. Posolite, pobiberite. Dodajte sitno iseckan paradajz. Dinstajte dok tečnost iz paradajza ne ispari. Dodajte na kraju mleveno meso.
"Čamce" od patlidžana napunite masom od mlevenog mesa.
Pecite u rerni 40 minuta na 180 stepeni, dok ne dobijete željenu boju ili izgled.
Dok je patlidžan vruć, možete ga posuti izrendanim kačkavaljem i pospite ga svežim bosiljkom.
Ovakvo jelo možete napraviti i sa tikvicama.







2. 8. 2012.

Salata od plavog patlidžana

Za ovu salatu nije potrebno mnogo muke. Napravila sam je spontano, dok se na roštilju pekao kukuruz, isekla sam ostalo povrće i pošto sam imala više patlidžana, rešila sam da deo odvojim za salatu. Vrlo jednostavno i brzo.


Potrebno je:

1 plavi patlidžan
4 čena belog luka
so, biber
pola veze peršuna
ulje, balzamiko sirće

Patlidžan isecite na kolutove, posolite. Posle nekoliko minuta ispecite ih na roštilju ili u rerni. Poređajte ih u činiju, dodajte iseckan beli luk i iseckan peršun. Posolite, pobiberite, sipajte ulje i sirće. Ostavite da se ohladi. Imate lepu, sezonsku i ukusnu salatu.
Možete napraviti kombinaciju i sa drugim povrćem. 

1. 8. 2012.

Domaća rikota

S obzirom da sam pravila domaći mascarpone, rešila sam da se oprobam i pravljenju domaćeg sira rikote. Malo sam istraživala i videla sam da su postupci slični i sastavi su skoro isti: mleko (neko koristi mlaćenicu, neko slatku pavlaku - ja sam koristila jogurt), limun ili sirće.

Ja sam se odlučila da napravim ovako:

2 litre mleka (2,8% obično u kesi, nikako pasterizovano, dugotrajno)
1 čaša jogurta 3,2 % mlečne masti
sok od polovine limuna (veličina limuna sigurno je veoma bitna, to sam primetila kad sam pravila mascarpone)

Mleko sipajte u veću šerpu, stavite na srednju temperaturu (da se ugreje, nikako da vri), dodajte čašu jogurta. Povremeno promešajte. Kad se mleko dovoljno ugreje ( ne sme da vri , samo da se jako ugreje), dodajte sok od limuna. Kuvajte još 10 minuta, sir će vam se odvojiti od mleka. Uzmite veću šerpu, stavite cediljku, preko cediljke pelenu ili gazu. Procedite sir. Ostavite da se dobro ocedi.
Ja sam, čini mi se, sir previše ocedila i bio je previše suv (na slici liči na karfiol:-)), vodite računa o tome.
Stavila sam ga u kolač sa borovnicama, pire, tako da sam mu malo povratila vlažnost.
Od 2l mleka dobila sam 244g rikote, bio bi teži da nije previše suv, u prodavnici je 250 g skoro 300 dinara, vi procenite da li se isplati. Jedina "razlika" je u tome što je u prodavnici originalni italijanski sir, ali zadovoljstvo je veće kad znam da i ja mogu da napravim još jednu vrstu sira kad mi je potrebno.

P. S. Umesto limuna možete koristiti sirće (2 kašike sirćeta, alkoholnog)