28. 9. 2012.

Punjeni paradajz

Ove godine nismo se baš najeli lepog i sočnog paradajza, ili je bio bled ili je imao tvrdi srednji deo, iako je spolja izgledao lepo crveno nije takav bio unutra. Uprkos svemu tome rešila sam da napravim prvi put ove godine punjeni paradajz, i ujedno to je moja ulaznica za igru "ajme koliko nas je."
Može biti lagani obrok ili prilog uz meso.
Količinu odredite sami prema broju osoba za koje kuvate, ja sam spremala za nas troje.
Punjeni paradajz | magicnaoklagija.blogspot.com

Potrebno je:


  • 3 paradajza srednje veličine
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 češnja belog luka
  • 1 kašika pirinča
  • 4 pečurke ( u ovom slučaju koristila sam prvi put pečurke braon boje)
  • 1 crvena paprika
  • 1 bebi kašičica mlevenog karanfilića


Paradajz operite i osušite. Oštrim nožem odsecite gornji deo paradajza, napravite poklopac.
Izdubite paradajz malom kašičicom i sačuvajte sredinu.
Na malo ulja izdinstajte sitno iseckan crni luk. Dodajte sitno iseckan beli luk. Crvenu papriku iseckajte na male kockice. Dodajte papriku u izdinstani luk. Ostavite neko vreme a zatim dodajte izvađenu sredinu paradajza. Dodajte krupno iseckane šampinjone.  Zatim dodajte pirinač i pustite da se kuva 10 minuta ili imate i opciju da ranije skuvate pirinač i samo ga dodate u izdinstno povrće. Posolite i dodajte  jednu  bebi kašičicu mlevenog karanfilića.
Napunite pripremljen paradajz, zatvorite i stavite da se peče na180 stepeni 30 minuta.
Kada je paradajz gotov pospite ga sitno seckanim peršunom.




9. 9. 2012.

Piletina sa šampinjonima

Piletinu možete spremati na hiljadu načina, ovo je jedan od njih.

Ova slika i način pripreme stoji oko dve nedelje, čeka objavu, kako je bilo pretoplo nekako nisam imala volje da pišem, a bogami i pravim. Rešila sam da iskoristim ovaj recept dok ne napravim nešto i da ujedno pohvalim  Dragana, koji je spremio subotnji ručak, neka tako i nastavi.
Sve pohvale za Dragana :-))

Potrebno je:
pile srednje veličine ili delove pileta koje najviše volite
500 g šampinjona
50 g suve slanine
1 glavica crnog luka
1 dcl belog vina( i nemora)
2 dcl pavlaka za kuvanje
1 kašika brašna
začin
so, biber

Ovako je Draganče radio:
Luk i slaninu sitno iseckajte, propržite na malo ulja (ako vam je slanina masnija), dodajte pile isečeno na komade ili delove koje želite utrljano u začine ( Dragan je koristio začine za sočnu piletinu MAGGI-pakovanje uz koje dobijete i kesu za pečenje, u ovom slučaju kesa vam nije potrebna. Piletinu zapecite sa svih strana.

Šampinjone isecite na listiće i dodajte ih piletini. Dinstajte ih i po potrebi dodajte vodu (pečurke će pustiti tečnost). Kad pečurke i piletina omekšaju, dodajte 1 kašiku brašna, promešajte i sipajte vino. Ako je potrebno, dodajte još malo vode da dobijete gustinu sosa. Jelo probajte i ako je potrebno posolite (dodatak je slan), dodajte pavlaku i još 5 minuta kuvajte.