30. 1. 2013.

Torta sa kivijem

Već sam napomenula kada sam pisala malakof tortu, da se moja rođendanska torta nalazi na hlađenju u frižideru. Ovo je ta torta.

Potrebno je:

Za koru:


300 g mlevenog keksa
120 g otopljenog putera ili margarina

Za fil:


8 listova želatina
4 kivija
3 kašike soka od limuna
100 + 40 g šećera
700 g punomasnog jogurta (sa 3,2%mm)


Keks usuti u činiju, pomešati sa istopljenim puterom. Ako vam se učini da je malo tvrđe, slobodno dodajte malo mleka. Keksom prekrijte dno modle (ja sam koristila obruč 24 cm, pošto obruč (prsten) nema dno, keks sam podigla uz ivice obruča). Ostavite da se hladi u frižideru dok pravite fil.


Listiće želatina potopite u hladnu vodu.
Kivi oljuštite, iseckajte na kockice željene veličine, pomešajte sa 40g šećera i sokom od limuna. Na tihoj vatri kuvati 4 minuta. U mlak krem umešajte razmekšali želatin. Ostavite da se ohladi. Odmerite 700 ml jogurta i sipajte u veći sud  i dodajte 100g šečera, mešajte da se šećer otopi. Kad fil sa kivijem počne da se steže umešajte ga u jogurt.
Fil sipajte u obruč (prsten), stavite ga u frižider dok se potpuno ne ohladi i stegne.


Tortu izvaditi iz obruča i ukrasiti je u skladu sa trenutnom inspiracijom.
Ja sam koristila listiće badema, isečen kivi i limun na krugove.


28. 1. 2013.

Salata sa kivijem

Salata sa kivijem, mmm, malo neobično, još kad tome dodate komorač, blitvu, deluje još čudnije. Ali, uspela sam da dobijem savršenu kombinaciju svih sastojaka, i odličnu salatu.

Ova neobična salata je moja ulaznica za igru "Ajme koliko nas je", gde je domaćica Sanja za ovomesečnu temu zadala kivi.
Kivi sam uvek jela kao voće i nikako drugačije. Ali sa ovom temom rešila sam da se malo više posvetim ovom voću, i probam nešto neobično.
Za svoj rođendan sam pravila tortu od kivija, ali namera mi je bila da napravim nešto drugačije, i mislim da sam uspela.

Potreno je:



3 kivija
1 manji komorač
2 lista blitve
1 luk šalot (sasvim slučajno sam ga pronašla u prodavnici, i izazov je bio preveliki)
5 čeri paradajza
1 kašika soka od limuna
2 kašike ulja od semena lana

za posipanje: semenke lana

Svo povrće operite i očistite. Blitvi odstranite koren, komoraču takođe odstranite tvrdi korenasti deo, oljuštite kivi.
Blitvu iseckajte na trakice, čeri na pola, komorač na polumesece, luk na sitne kockice. Svo povrće podelite na dva dela.
U činiju ređajte: deo blitve, komorača, paradajza, kivija, luka, i sve opet ponovite dok ne utrošite sve sastojke.
Posolite, nauljite i iscedite sok od limuna. Lagano promešajte.
Pospite samlevenim semenkama lana.

Probajte ukusnu i neobičnu salatu. Sastojke možete dodati po sopstvenom ukusu.



27. 1. 2013.

Kokosovo mleko

Sve češće se srećem sa receptima koje bih rado probala, ali zbog nekih sastojaka kojih nema kod nas, lako odustanem. Kokosovo mleko nisam videla kod nas i zato sam rešila da sama probam da ga napravim. Davno sam na jednom blogu videla recept za pravljenje kokosovog mleka i taman kad mi je trebalo, nisam mogla da ga nađem. Zato sam se upustila u izazov, iako nisam nikad videla kako kokosovo mleko izgleda, i koje je gustine, kakvog je ukusa.

Videla sam jednom na 24 kitchen Rudolfa da pravi kokosovo mleko sa prokuvanom vodom, i to mi je nekako izgledalo previše lako i previše providno, pa sam rešila da probam sama. Uradila sam u tri varijante tj, na tri načina.


Kokosovo mleko

Kokosovo mleko

Prvi način:

250 ml slatke pavlake
50 g kokosovog brašna

Ugrejala sam slatku pavlaku skoro do vrenja, dodala sam kokosovo brašno i zajedno mešala 5 minuta. Nemojte dozvoliti da vam pavlaka provri. Dobićete malu količinu mleka, jer će kokosovo brašno upiti pavlaku. Procedite kroz cediljku u koju je stavljena gaza. Kokosovo brašno prosušite i možete ga koristiti za kolače.

Drugi način:

500 ml slatke pavlake
70 g kokosovog brašna

Postupak sam promenila, zagrejala sam slatku pavlaku i njome prelila kokosovo brašno. Ostavite da se pavlaka potpuno ohladi, pa procedite. Imaćete malo više kokosovog mleka nego prvi put.
Taman kad sam počela da pravim kokosovo mleko na svoj način, primetila sam da u prodavnicama zdrave hrane može da se kupi kokosovo mleko u prahu. I naravno, zašto ne bih sebi uštedela malo vremena, kupila sam i napravila kokosovo mleko prema uputstvu, ali dobila sam retko i skoro providno mleko.

Kokosovo mleko

Meni se najviše dopalo mleko koje je napravljeno na drugi način. Bilo je gusto i čini mi se da je kolač tada bio najlepši. Sami odlučite da li ćete se malo pomučiti da napravite kokosovo mleko ili ćete ga kupiti u prodavnici.

18. 1. 2013.

Francuska malakof-torta

Iako nisam skoro ništa objavila u januaru, to ne znači da nisam bila vredna. Razlog ovolikoj pauzi je u stvari što je kod nas januar osim praznika pun i rodjendana, počev od 4. do 19 (4, 9 14,19, svakih pet dana, prilično gusto i treba svima napraviti tortu).

Ova torta je napravljena za 14. januar i pretposlednja je u nizu, poslednja, moja, je trenutno u frižideru na hladjenju. O njoj drugi put.

Posle novogodišnjeg slavlja i čestog konzumiranja hrane ovo je jedna veoma ukusna i lagana torta koja se brzo pravi. Jedino što ćete prvo morati da napravite domaći mascarpone da biste uživali u ukusu ove torte.

Potrebno je:

za koru


2 jajeta
50g šećera
30g gustina
30g brašna
2 kašičice rendane kore od limuna

Pripremite kalup za pečenje. Ja sam koristila kalup 26cm sa prstenom, ali bih preporučula manji pleh (24cm).

Odvojte belanca i umutite ih u čvrst sneg sa 25g šećera. Drugu polovinu šećera ubacite u žumanca.
Žumanca umutite sa 25g šećera, i 2 kašike tople vode, dok ne dobijete svetlu boju žumanaca. Pomešajte brašno i gustin, koru od limuna i dodajte umućenim žumancima. Polako dodajte umućena belanca.
Testo sipajte u kalup i pecite na 180 stepeni 15-20 minuta.

Za fil je potrebno:


300g mascarponea
2x 250g slatke pavlake
4 lista želatina
70g šećera u prahu
70ml likera od pomorandže (ja sam stavila sok)
2 kesice vanilin šećera
38 piškota
sok od pomorandže
badem u listićima ili seckan orah


Želatin stavite u činiju sa hladnom vodom.
U mascarpone dodati šećer u prahu i vanilin šećer. Sve dobro promešati. U šerpicu sipati sok od pomorandže i malo ugrejati, dodajte želatin i pustite da se želatin otopi. Otopljeni želatin dodajte u mascarpone i pustite da se ohladi. Umutite pavlaku (jednu po jednu ili celu količinu 500g odjednom)
Kad krem počne da se steže dodajte mu 250g umućene slatke pavlake.

Piškote navlažite po jednom kašičicom soka od pomorandže. Na pečenu koru stavite deo fila, poredjajte piškote i tako uradite još jednom. Ostavite u frižider da se torta dobro ohladi. Pioškote ukoso prepoloviti i ostaviti ih za ukrašavanje.

Ohladjenoj torti skinite okvir, premažite je umućenom pavlakom 250g, i ukrasite je bademom i polovinama piškota.


Savet: kupite Štarkove piškote (ili bilo koje tanje), one su "normalne" debljine. Piškote koje sam ja koristila su malo deblje.



3. 1. 2013.

Pita sa pirinčem

Svim posetiocima mog bloga još jednom od srca čestitam Novu godinu!

Postoje jela bez kojih ne može da se zamisli Nova godina, među njima su uvek bile pihtije koje se slažu sa slanom tortom  :-). E, ove godine sam izostavila i pihtije i slanu tortu, a zato sam spremila po prvi put pitu sa prazilukom i pirinčem. I da znate, svidela mi se. Ja sam inače ljubitelj praziluka.

Potrebno je:


1 pakovanje kora 0,5 kg
3 praziluka
1/2 šolje (za belu kafu) pirinča
1 pakovanje pečurki 450 gr
1 kocka za supu, soli, biber
ulje, voda,
1/2 praška za pecivo

Iseckajte praziluk na kolutove, ne previše tanke, jer će se prilikom dinstanja istopiti; pečurke na listiće, isto ne previše tanke, da se osete kad ih budete jeli. Isperite pirinač i ostavite da stoji u vodi.
Izdinstajte praziluk, dodajte kocku za supu, dodajte pečurke. Dinstajte 10 minuta, dok pečurke ne puste tečnost. Dodajte pirinač i dinstajte dok se ne skuva. Biće potrebno vode, dodajte toliko da pirinač može sve da upije, nemojte da ostane višak vode biće vam pita gnjecava. Posolite, pobiberite.
 U manjoj šerpici prokuvajte  2dcl vode  sa 4 kašike ulja. U prohlađenu vodu dodajte pola kesice praška za pecivo.

 Nauljite pleh, ja sam koristila 23x33cm, i kore sam sekla na pola, tako da sam dobila malo deblju pitu.
Ređajte po dve kore, ali svaku nakvasite uljem i vodom, na svaku drugu stavite po 1,5 varjaču fila i razmažite. Tako sve poređajte dok imate fila, meni su ostale 4 kore bez fila, ali sam ih sve nauljila i poređala do kraja.

Zagrejte rernu na 180 stepeni.
Pitu iseckajte na kockice, samo gornje kore i zalijte ostatkom tečnosti.
Pecite na 180 stepeni 30 minuta ili dok pita ne dobije svetlo braon koru.
Ohlađenu pitu isecite po  označenim kockama.
Uživajte!