29. 4. 2013.

Njoke sa spanaćem

Gnocchi sa spanaćemDobar izbor za one koji slabije ili uopšte ne jedu (to sam ja) spanać, da unesu malo gvožđa kroz hranu. Kad sam mogla ja, verujem da će moći svako od vas.

Ovaj recept sam našla u aprilskom boju časopisa MEZZE, i kao što sam rekla, malo sam ga prilagodila svom ukusu. Prva izmena koju sam uradila je ta, da sam dodala više brašna nego što je napisano u receptu. Sa 150g brašna, testo mi se još uvek lepilo za dlanove i morala sam da dodam još malo, ne bih li dobila testo koje se neće lepiti, a ujedno i neće biti "preopterećeno" brašnom. Druga izmena je da sam njoke barila u slanoj vodi, nisam ih pržila.

Ovako su moji njoki rađeni:


  • 200 g krompir pirea
  • 150 g obarenog spanaća
  • 1 jaje
  • 1/2 kašičice muskatnog oraščeta (po ukusu)
  • 160 g brašna

Spanać operite i obarite. Krompir skuvajte i napravite pire. Sastavite krompir pire sa iseckanim spanaćem. Posolite, dodajte 1 jaje. Sve sjedinite mešajući (ja sam se koristila rukama). Postepeno dodajte brašno i zamesite testo koje vam se neće lepiti za ruke.

Dobijenu masu podelite na 3 dela. Svaki deo razvucite u veliki štapić i isecite ga na sitne komade (sami odlučite koliki će komadi biti).

U veću šerpu sipajte vodu, posolite je 1 kašičicom soli i pustite da provri. Kad voda počne da vri, smanjite temperaturu i ubacujte isečene njoke. Kad isplivaju na površinu, gotove su. Izvadite ih francuskom kašikom (kašikom sa rupicama) i stavite ih u veću činiju.

Kada sam prvi put pravila njoke odmah sam ih upotrebila, a već drugi put sam ih zamrzla da stoje i čekaju trenutak kada će biti dobro imati neki polugotovi obrok u zamrzivaču. Dobro će doći, naročito kad temperatura bude preko 40* i kad vam ne bude do kuvanja.

Evo kako sam ja spremila brze njoke i mogu vam reći da sam baš bila zadovoljna rezultatom.
U tiganj sipajte 2 kašike ulja, dodajte sitno iseckana 3 češnja belog luka. Nek se beli luk malo izdinsta, dodajte 250 ml pavlake za kuvanje. Kad pavlaka provri, ubacite skuvane njoke, promešajte i to je gotovo. Pospite bogato parmezanom i možete uživati do mile volje.

Gnocchi sa spanaćem

Gnocchi sa spanaćem

Gnocchi sa spanaćem

Gnocchi sa spanaćem

24. 4. 2013.

Som u začinjenim prezlama

Som u začinjenim prezlama. Vodeći računa o tome šta jedemo, nekako se sama nametnula ideja o promeni mase za pohovanje. Bez jaja i brašna, sada samo sa prezlama i začinskim biljem, bez duboke masnoće, sada samo u plehu u rerni.
Rezultat je - zadovoljna. 

Probajte i videćete veliku razliku i što je najvažnije - nećete se pokajati. U ovom postupku pohovanja najviše mi se dopada što je sasvim jednostavno, bez dugog stajanja uz šporet i prljanja istog. 
Ribu uvaljate u začinjene prezle, poređajte u pleh i to je to.

Za začinjene prezle potrebno je:


  • 2 šolje prezli (opciono, zavisi od količine ribe koju pohujete)
  • 1/2 kašičice ruzmarina
  • 1/2 kašičice majčine dušice
  • 1/2 kašičice origana
  • 1/2 kašičice bosiljka (koristila sam suve začine)
  • 1/2 kašičice belog luka u prahu
  • so, biber


Koristila sam filete soma za pripremu, malo je masniji i pokazao se kao dobar izbor za pohovanje na ovaj način.

Priprema:


  • Sve začinske biljke pomešajte sa prezlama. 
  • Filete uvaljajte u prezle sa obe strane i poređajte ih u pleh u koji ste stavili papir za pečenje.
  • Pecite 30 minuta na 180 stepeni.

Skoro uvek uz ribu imamo kao prilog krompir salatu, samo što sam ovog puta dodala i brokoli obaren na pari. 

Som u začinjenim prezlama




14. 4. 2013.

Baklava sa makom



Za baklavu je potrebno:


  • 500 g tankih ili srednje debelih kora

Za fil:


  • 250g maka
  • čaša kiselog mleka
  • 4 jajeta
  • čaša (od kiselog mleka ulja)
  • čaša šećera
  • 1 prašak za pecivo

Za preliv:


  • 600g šećera
  • 800ml vode

Prvo spremite sirup kojim ćete preliti baklavu. Kuvajte šećer sa vodom dok ne dobijte preliv gustine meda.
U podmazan pleh (38x23) ređati kore i svaku premazivati filom.
Podmažite pleh uljem, stavite jednu koru, zatim stavite još jednu, ali tako da pola kore bude  na polovini  pleha  pola van pleha i tako uradite sa još jednom korom. Sipajte jednu kutlaču fila, razmažite lopaticom po celoj kori. Ponavljajte postupak dok imate fila i kora.
Pred kraj vratite one kore koje vam vire iz pleha, premažite ih filom i završite sa jednom korom.
Oštrim nožem isecite baklavu po želji i stavite da se peče na 180 stepeni dok ne dobije braon boju.
Vruću baklavu prelijte mlakim prelivom. Ostavite da odstoji da baklava upije preliv. Najbolje bi bilo da prenoći, ako imate toliko strpljenja da sačekate.