26. 7. 2013.

Torta sa kokosom ili...........

..............ili bounty.
Prepis ove torte imam godinama, i  nikako da je isprobam, ali 21. jula sam imala valjani razlog da je napravim, mom dragom je bio rođendan.
Torta uopšte nije teška za izradu i nije vam potrebno mnogo sastojaka, samo nekoliko dobro odabranih.
Za ljubitelje kokosa ovo je savršena torta.



Potrebno je :

za koru x 3 puta

4 belanaca
4 kašike šećera
100 g kokosa

za fil:

12 žumanaca
12 kašika šećera u prahu
200 otopljene čokolade
250 g margarina

Belanca dobro umutite i  postepeno dodajte 4 kašike šećera. U čvrsto umućena belanca iz dva puta dodajte 100 g kokosa. Kalup veličine 24 cm obložite papirom za pečenje, sipajte umućena belanca i pecite 10 minuta na 170 stepeni. Ispecite ukupno tri kore.

Fil:
12 žumanaca umutite sa 12 kašika šećera u prahu i skuvajte ih na pari. Dodajte otopljenu ali prohladnu čokoladu. Umućena žumanca sklonite sa pare, i dodajte i margarin. Sve promešajte dok vam se margarin ne otopi. Ostavite da se sve ohladi u frižideru. Povremeno promešajte.

U obruč stavite koru, dodajte deo fila zatim drugu koru pa deo fila .......
Tortu ukrasite kako želite, ovo je jedan od primera, a vi iskoristite trenutnu inspiraciju.
Kao što sam već napisala, ovaj recept imam sigurno 15 godina, i tek sad ga pravim, u svesci nemam dodatne instrukcije za filovanje i ukrašavanje, tako da je ovo moja ideja koju ne morate da sledite.
Savet: mislim da je ova torta dobra podloga za fondan, to je samo moje mišljenje. Nisam ljubitelj fondana, ali ako neko želi može da proba. 
Isto tako možete nafilovati samo dve kore a celu tortu ukrasiti šlagom. 

Uživajte!



22. 7. 2013.

Kolač sa urmama i kafom

Ako ste ljubitelj urmi, ovo je savršen kolač za vas. Urme sam uvek jela u svežem obliku, nisam ni mogla da pretpostavim da kolač od urmi može da bude ovako ukusan, sočan.

Potrebno je:

200 g urmi, očišćenih i iseckanih
250 ml prokuvane vode
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica ekstrakta vanile
1 1/2 kašika nes kafe

250 g brašna
1/4 šolje kakaoa
2 kašičice praška za pecivo
prstohvat soli

150 g margarina ili putera
2oo g žutog šećera
2 jajeta
slatka pavlaka








  1. Prokuvajte vodu u većoj posudi. Dodajte u vruću vodu sodu bikarbonu, nes kafu, urme i vanilu. Povremeno promešajte i ostavite da se ohladi. Vruća voda će učiniti da se napravi kaša od urmi, ništa ne brinite, tako treba.
  2. Promešajte brašno sa praškom za pecivo, kakaom i solju. Mikserom umutite margarin sa šećerom. Uz neprestano mešanje dodajte jedno po jedno jaje. Kad su se jaja umutila, dodajte brašno i ohlađenu smesu sa urmama.
  3. Testo sipajte u nauljeni pleh, ja sam koristila modlu za tart. Pecite 30-40 minuta na 180*, najbolje će biti da izvršite proveru čačkalicom. Kolač možete poslužiti sa umućenom pavlakom, ali nije obavezno, kolač je i bez tog detalja sočan i ukusan.




Recept je preuzet iz delimano kuvara.

16. 7. 2013.

Džem od borovnica

Uz punu činiju borovnica osetite pravi ukus leta. Isprobajte recepte sa najzdravijim voćem.

Džem od borovnica


Za ovaj ukusni džem je potrebno:

  • 300 g borovnica
  • 200 g šećera 
  • 100 ml vode

Priprema:
  1. Borovnice, šećer i vodu stavite u šerpu srednje veličine.  Kuvajte na tihoj vatri (srednjoj temperaturi - 2) 40 minuta, povremeno skidajući penu koja se stvara na površini. 
  2. Posle pola sata testirajte džem. Na tacnu stavite malo džema i pustite da se ohladi. Ako je previše tečan, nastavite da ga kuvate i kasnije ga opet testirajte. 
  3. Količina koju sam ja koristila ne treba dugo da se kuva. Posle 40 minuta džem je bio gotov, iako je moglo i kraće. Imajte u vidu da će se džem dodatno stegnuti kada se ohladi. 
  4. Kada džem dostigne željenu gustinu, sipajte ga onako vrućeg u teglicu i ostavite da se ohladi. 
  5. Slobodno navalite!

Ovo je bio eksperimentalni džem, od jedne čaše borovnica koja se često može kupiti na pijaci. 
S obzirom da su borovnice skupe, ovaj džem se isplati jedino ako imate svoje borovnice, u tom slučaju možete povećati količinu.

Brz i lak džem od borovnice

14. 7. 2013.

Pesto od peršuna

Da pesto ne mora da bude samo od bosiljka, dokaz je nedavno napravljeni sos od peršuna. Čak i za one koji nisu ljubitelji peršuna, ovo je sasvim prihvatljiv i veoma ukusan sos, koji se odlično slaže sa testeninom i dobra je podloga za picu. Možete ga dodavati i pri pripremi kuvanih jela.


Potrebno je:

1 veza peršuna
1-2 čena belog luka
1 kašika pistaća
1 kašika lešnika
so, ulje


Peršun iseckajte na krupnije komade, radi lakšeg miksanja. U blender stavite peršun, beli luk i pulsirajući sameljite. Postepeno dodajte ulje, pistaće i lešnike. Miksajte dok ne dobijete glatku masu.
Ništa manje nije ukusan ni pesto od sremuša, rukole.
Napravite sopstveni pesto, po vašem ukusu.


Predlog:

Pogača će imati sasvim drugačiji izgled i ukus ako je premažete pestom, urolate kao rolat, isečete na parčice širine dva prsta. poređajte u pleh, sečena strana na gore, ostavite da nadođe. Pecite na 180* 30-40 minuta. 


Uživajte!



Još jedan predlog.



7. 7. 2013.

"Lazanje" od plavog patlidžana

Za ovo fantastično jelo potrebno je:

crveni sos:

500 g mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
2 češnaj  belog luka
1 šolja kuvanog paradajza

beli sos:

500 ml tople vode
1 kocka za supu sa povrćem
4 kašike brašna
1 kisela pavlaka

4 patlidžana srednje veličine


Patlidžam iseckajte na tanke listiće, posolite ga i nauljite.
Pripremite prvo beli sos, jer mu treba vremena da se ohladi. Beli sos sam spremala sa bujonom od povrća.
Zagrejte 0,5 l vode i ubacite kocku da se otopi. U činiju stavite 4 kašike brašna, od bujona uzmite 5 kašika i umutite brašno. Umućeno brašno dodajte u bujon i skuvajte ga. U ohlađeni bešamel dodajte 1 kiselu pavlaku.


Crveni sos
Izdinstajte sitno seckani crni i beli luk. Dodajte mleveno meso i mešajte sve vreme dok se meso ne skuva. Dodajte šolju kuvanog paradajza i sve ukrčkajte.


Na dno vatrostalne posude poređajte iseckan patlidžan, premažite belim sosom, preko stavite deo mlevenog mesa, postupak ponovite još jednom, vodeći računa da vam beli sos bude na vrhu.
Ako želite, možete preko belog sosa da narendate kačkavalj, biće preukusno.
"Lazanje" od plavog patlidžana pecite 40 minuta na 180 stepeni.
Beli sos možete prviti i sa mlekom, kao u lazanjama sa tikvicama.  Bešamel sa bujonom od povrća je bila čisto jedna radoznalost i dobra ideja ako postite ili ste vegan, odlična opcija sa povrćem.



U ovom receptu nisam koristila mnogo soli jer je bujon slan, i iseckan patlidžan je posoljen, tako da je što se tiče soli to bilo dovoljno. 

2. 7. 2013.

Skonsi sa višnjama

Na nedavno održanoj blogerijadi, petoj po redu, a meni drugoj, skupilo se društvo koje spaja ista strast.
Druženje je trajalo do kasno po podne, i uvek mi se čini da je vremena uvek malo i da vreme brzo proleti.
Uživale smo u sunčanom danu i razgovoru, o hrani, fotografisanju i raznim drugim iskustvima. Hrane je bilo, kao i što se očekuje od nekoga kome je kuvanje zadovoljstvo, na pretek.

O ovom skupu više su pisale Maja i Zoka, tako da ja ne bih ništa dodala, ako želite možete na njihovom blogu pročitati njihove utiske i detalje o blogerijadi.
Neke blogerke sam prvi put upoznala, a neke sam znala od ranije, sve u svemu lepo druženje, zanimljiv skup  i nadam se da će se sve ovo još puno puta ponoviti.

Ovom prilikom bih se još jednom zahvalila Milkici na poklonu.


Običaj je, kad neka od blogerki krene kući da ponese nešto od hrane, nešto što možda nije stigla da proba ili nešto što joj se najviše svidelo. 
Meni su za oko zapali Nevenini skonsi i u trenutku sam donela odluku da ću ih prvom prilikom praviti.  Ja sam ih napravila sa manjim izmenama,  bili su  sa višnjama i integralnim brašnom. 


A ovako sam ja pravila moje skonse:

220 g integralnog brašna + 30 g belog brašna
120 g smeđeg šećera
90 g hladnog maslaca
1/2 kesice praška za pecivo
150 g iseckanih i oceđenih višanja
60 ml slatke pavlake
prstohvat soli 
+ skoro 100 g brašna za mešenje

1 jaje za premazivanje
Šećer za posipanje

Višnje iseckajte i ostavite ih da polako okapaju višak soka na cediljci.
Brašno stavite u činiju, dodajte prašak za pecivo, promešajte, šećer, so.
Dodajte maslac i polako rukama sve izmešajte. Sipajte slatku pavlaku. 
Dodajte višnje. Tu nastaje mali problem, da li zbog višanja ili integralnog brašna ali masa je poprilično meka. Trebalo mi je skoro 100 g  brašna da dobijem meko testo koje se ne lepi za ruke. 


Testo podelite na dva dela, svaki deo oblikujte u krug prečnika 18 cm (mislim da je prečnik od 20 cm malo veći, zato sam ja smanjila)
Svaki krug podelite na 8 komada. 
U tepsiju stavite papir za pečenje i poređajte skonse. Premažite ih umućenim jajetom i pospite smeđim šećerom. 
Pecite ih 20 minuta na 180 stepeni.