25. 8. 2013.

Kolač sa urmama i kandiranim đumbirom

Ovo je kolač oko kojeg sam morala malo da se potrudim, ali isplatilo se. Sos je savršen i dobar je preliv i za druge vrste kolača, na primer za cinabon i uskoro ću ga isprobati.  Nemam modlu koja pravi kolač kao prsten, pa sam našla jednostavno rešenje, pogledajte.
Inače, recept je iz delimano kuvara.

Za kolač je potrebno:

180 g iseckanih urmi
250 ml vrele vode
1 kašičica sode bikarbone
40 g iseckanog  kandiranog đumbira
175 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice soli
55 g margarina ili putera
150 g šećera
2 jajeta

za sos:

500 g slatke pavlake
120 g žutog šećera
2 1/2 kašike sirupa od đumbira
prstohvat soli


Prvo napravite sos.

U manjoj šerpici pomešajte slatku pavlaku sa šećerom, solju i sirupom od đumbira. Uključite na srednju temperaturu i mešajte dok se  šećer ne istopi. Od trenutka kad pavlaka  provri kuvajte još 5 minuta.
Kalup namažite margarinom i stavite papir za pečenje. Deo sosa sipajte u kalup a drugi deo u posudu za sos. Sos je malo tečniji ali nemojte da vas to plaši,  kad se ohladi u frižideru stegnuće se.
Kalup stavite u zamrzivač i slobodno ga ostavite duže od 30 minuta, (meni je kraće stajalo u zamrzivaču i kada sam sipala testo za kolač pod težinom testa sos je malo skliznuo pod modlom koja je stajala u sredini)

Dok se sos hladi napravite testo za kolač.
U iseckane urme i đumbir  dodajte prokuvanu vodu, promešajte i dodajte sodu bikarbonu.
U drugu posudu pomešajte brašno, prašak za pecivo i so.
Mikserom umutite margarin sa šećerom. kada je dobro umućeno dodajte jaja, jedno po jedno. dodajte smesu sa đumbirom i urmama. Sve izmešajte. Na kraju dodajte brašno. Sve izmešajte i sipajte testo u modlu, preko sosa.
Pecite na 180 stepeni oko 40 minuta. Probu uradite čačkalicom jer nisu sve rerne iste.

Savet:
sledeći put kad budem pravila ovaj kolač , celu količinu sosa ću sačuvati za prelivanje. 
Prilikom pečenja, količina sosa koju sam sipala u modlu je iscurela, tako da je to verovatna izmena koju ću uraditi. 




22. 8. 2013.

Kandirani đumbir

Đumbir nije moj omiljeni začin, ali ako je neophodan u nekom kolaču, onda vredi razmisliti.
Skoro uvek sam ga koristila u prahu, u novije vreme u pripremi kineskih jela počela sam da koristim i svež.
Kandirani, ni na kraj pameti, ali eto probala sam i to. Nije me nešto oduševio, ali kao što rekoh zbog kolača vredi se pomučiti.

Za kandirani đumbir potrebno je:

170 g đumbira
šećer

Oljuštite đumbir i iseckajte ga na približne veličine, na listiće ili na šire trakice.
Stavite ga u šerpicu, prelijte ga vodom. Kuvajte ga pola sata na laganoj temperaturi.
Procedite i izmerite ga (dobila sam 126 g skuvanog đumbira)  Vratite ga u šerpicu i dodajte mu istu količinu šećera i 3 kašike vode. Kuvajte ga na laganoj vatri dok ne postane providan i dok tečnost ne ispari.
Za kolač mi je bio potreban i sirup od đumbira, tako da sam sačuvala 3 kašike istog. 

Šećer u prahu pospite na papir za pečenje, gotov đumbir uvaljajte u šećer da svaki deo đumbira bude prekriven šećerom.
Videla sam da kandiranog đumbira ima u dm-u, moraću da ga kupim samo da bih uporedila ukus, jer ovo je jedini ukus za koji znam.

14. 8. 2013.

Namaz od tunjevine

Ceo mesec avgust je u znaku "zabranjenog" kuvanja, s obzirom da su temperature tolike kolike su.
Takav je i ovaj recept, potrebna su vam četiri sastojka koja uvek imate u frižideru, a namaz je gotov za 20 minuta bez uključivanja bilo kog aparata.

Pašteta od tunjevine

Za namaz vam je potrebno:

  • 1 konzerva tunjevine 175g - komadići
  • 100 g krem maslaca ili krem sira
  • 1 čen belog luka (izgnječen)
  • sok od pola limuna
  • pola veze vlašca

Priprema:

  1. Ribu stavite u cediljku da se ocedi od viška ulja, možda ćete morati malo da pritisnete i kašikom.
  2. Oceđenu ribu pomešajte sa krem maslacem, belim lukom, sokom od limuna.
  3. Dodajte iseckan vlašac, i sve promešajte.
  4. Namaz će biti malo tečniji, ali će se nakon hlađenja u frižideru lepo stegnuti i dobiće pravu teksturu.

Savet: ako ribu izmiksate u blenderu imaćete riblju paštetu, izbor je na vama. U svakom slučaju brz, lagan i ukusan namaz.

Prijatno!


Pašteta od tunjevine

Pašteta od tunjevine


10. 8. 2013.

Fileti lososa na roštilju

Iako su tropske vrućine, potreba za hranom se ne smanjuje, zato je dobro spremiti neko brzo a ukusno jelo ,mislim da je riba najbolji izbor.
Losos na roštilju se brzo sprema i u kombinaciji sa pikantnom salatom imate savršen obrok.



Potrebno je:

1 filet lososa srednje veličine
sok od pola limuna
so, biber.
maslinovo ulje
majčina dušica, ruzmarin

za prilog 

skuvane špargle na pari

Filet lososa stavite u dublji sud, začinite ga , zalite ga uljem i pospite po njemu sok od limuna. Ostavite da vam odstoji neko vreme, dok se roštilj ne ugreje.
Roštilj mora da vam bude dobro ugrejan pre nego stavite ribu na njega. Prvo stavite ribu na roštilj na  stranu  gde je koža. Pecite 5 minuta, a zatim okrenite i pecite još 3 minute.


Dok se riba peče, skuvajte povrće koje želite kao prilog.
Napravite svoju kombinaciju ovog jela.


Uz ribu uvek pravimo krompir salatu, sada malo izmenjenu i još ukusniju. Probajte pikantnu krompir salatu.
Lagano i brzo  jelo pogodno za ove vrele dane.
Uživajte!




4. 8. 2013.

Namaz od plavog patlidžana i semenki suncokreta

Sada kada su tropske vrućine, verujem da manje vremena provodite u kuhinji. Za pripremu ovog namaza potrebno je samo na 30 minuta uključiti rernu, i to je sve. Nadam se da vam to neće biti nikakav problem.
Često sam pravila namaz od plavog patlidžana, a ovaj se razlikuje od prethodnog po tome što u ovom ima  samlevenih semenki suncokreta. Razlog je veoma jednostavan, nisam imala tahini, a pasta od suncokreta je došla kao odlična zamena.


Za namaz je potrebno:

1 plavi patlidžan
1 čen belog luka
4 kašike semenki od suncokreta
so, biber, 
sok od pola limuna

Plavi patlidžan umotajte u alufoliju, pecite, u zavisnosti od veličine patlidžana, oko 30-40 minuta. 
U suvom tiganju kratko propržite semenke suncokreta. 
Ohlađene semenke izmiksajte u mlinu. 
Pečeni patlidžan oljuštite koliko je moguće, stavite ga u blender, dodajte izmiksane semenke, i pulsirajući sve izmiksajte. 
Posolite, pobiberite i dodajte sok od jednog limuna. Još jednom sve izmešajte da se sve sjedini i stavite u frižider da se prohladi.


Ovo je odličan namaz za ove vrele dane i odlična opcija zdrave hrane. Ovaj recept može vam biti osnova recepta, sami dodajte ono što najviše volite, sušeni paradajz, masline.....