29. 9. 2013.

Čatni sa urmama

Sigurno vam se nekad desilo da ne znate kako da započnete da pišete neki recept, jer ste ga radili onako po osećaju, onako kad dodate malo onoga, malo ovoga. Tako je bilo i sa ovim čatnijem od urmi. Ja ću vam reći kako sam ga ja pravila, a vi možete da ga korigujete po sopstvenom ukusu, manje urmi više, vina ili....
Imajte na umu da su urme i suvo grožđe slatki, ako želite malo kiseliji čatni vodite računa koje ćete vino staviti.


Potrebno je:

2 kašike suvog grožđa
1 šaka urmi
1 veća glavica crnog luka
1 kašika šećera
0,3 dl crnog vina
1 suva ljuta papričica
2 lista lorbera
2 kore od cimeta
3 karanfilića
2 kašike balzamiko sirćeta


Prvo potopite suvo grožđe u vino, najbolje bi bilo kada bi vam odstojalo preko noći da grožđe upije svo vino. 
Crni luk isecite na pola, a onda na tanke režnjeve. Dinstajte ga dok ne bude providan, to sve radite na nižoj temperaturi. Kada je luk mek i providan dodajte mu šećer. Povremeno promešajte i pustite da se luk karamelizuje, vodite računa da šećer ne potamni, jer će biti gorak. Dodajte balzamiko. Pustite  malo da se svi sastojci ukuvaju, a onda dodajte suvo grožđe. Dodajte čili papričicu, karanfilić, kore cimeta, lovorov list. 
Dodajte očišćene urme i nalijte vinom, da sve bude pokriveno tečnošću. 
Krčkajte na laganoj vatri, povremeno mešajući dok se sva tečnost ne ukuva. 

22. 9. 2013.

Lepinje sa zatarom i fokača sa lavandom

Ovo je prvi recept u kojem sam koristila suvu lavandu. Trenutno je imate u izobilju na pijaci, a ja je imam i na terasi u saksiji. Cvetove suve lavande stavite u mikser za začine (ili mlin za kafu) i sameljite u sitni prah.
Još jedna biljka koja će se češće naći u mojoj kuhinji. Takođe sam prvi put koristila med umesto šećera u kombinaciji sa kvascem.
Možda će vas uplašiti količina brašna za ovu fokaču, ali od te količine napravila sam fokaču i lepinjice, ako želite samo jednu stvar slobodno prepolovite mere brašna, vode, soli....

Za fokaču i lepinje potrebno je:

1 kašika meda (javorov sirup ili šećer)
140 ml mlake vode
1 kesica suvog kvasca

640-700 g brašna (u zavisnosti od brašna)
210 ml mlake vode
2 kašičice soli
4 kašike maslinovog ulja ili suncokretovog

za premazivanje fokače:

2 čena belog luka
1 kašika mlevene lavande
3 kašike maslinovog ulja
1 kašičica morske soli
1/4 kašičice bibera

Izmešajte med, toplu vodu i kvasac. Promešajte i ostavite da kvasac naraste. Pripremite brašno ali ne celu količinu, testo treba da bude vazdušasto nikako tvrdo, zato je lakše postepeno dodavati brašno. U brašnu napravite rupicu i sipajte nadošao kvasac, ostatak tople vode, ulje, so. Zamesite glatko testo, mesite najmanje 10 minuta.
Testo ostavite da se odmori i da duplira svoju zapreminu, za to vreme pripremite pleh veličine 20x30 i smesu za premazivanje.
Naraslo testo izvadite iz posude, premesite ga i podelite ga na dva dela. Jedan deo upotrebite za fokaču a drugi deo podelite na male kuglice veličine loptice za golf.


Fokača:


Testo na radnoj površini malo razvucite da dobijete oblik pleha.Testo stavite u pleh i ostavite ga da naraste.
Kad vam je fokača narasla , lagano je pritisnite vrhovima prstiju, celu. Premažite je mešavinom lavande, ulja, i belim lukom koji ste istiskali kroz presu. Za premazivanje upotrebite četkicu, njome je najlakše. Pospite morskom solju i malo sameljite biber direktno na fokaču.





Lepinje:

Svaku lopticu razvucite oklagijom do željene veličine, najbolje veličina manjeg tanjira. Poređajte lepinje na pleh i ostavite ih da narastu. Nadošle lepinje isto kao fokaču ispritiskajte vrhovima prstiju i premažite zatarom.
2 kašike zatara pomešajte sa 3 kašike ulja i premažite lepinje.

Fokaču i lepinje pecite na 180 stepeni oko 30-35 minuta, dok ne dobijte lepu braon boju.



18. 9. 2013.

Salata sa piletinom, pečurkama i kiselim krastavcima

Salata sa piletinom, pečurkama i kiselim krastavcimaOva salata je odlična jer može da se napravi od bilo kog dela pileta, ako vam ostane od ručka, ili ako imate neko veće dešavanje, možete ispeći celo pile i napraviti salatu. Tada će vam trebati veća količina svih sastojaka i tada  piletu odstranite kožu i meso odvojte od žilica, sitno ga iseckajte ili kidajte rukama na sitne komade.

Za salatu je potrebno:

1 belo meso
250 g pečuraka
5 kiselih krastavčića
100 g majoneza
1/2 kisele pavlake 20% mm
so, biber po ukusu

Skuvano, u ovom slučaju pečeno belo meso skinite sa koske i sitno iseckajte.
Pečurke očistite i iseckajte ih na listiće i na suvom tiganju ih propržite, vodite računa da ne puste tečnost. Ako se ipak desi da pečurke puste vodu, stavite ih u cediljku da višak vode otkapa.
Krastavčiće izrendajte.
Sve sastojke sastavite, sipajte majonez, pavlaku. Sve promešajte, probajte i posolite ako je potrebno.


Salata sa piletinom, pečurkama i kiselim krastavcima

Salata sa piletinom, pečurkama i kiselim krastavcima

Ova ukusna salata može vam biti dobar namaz.

Salata sa piletinom, pečurkama i kiselim krastavcima

7. 9. 2013.

Uvrnuti piknik štapići

U orginalnom receptu su italijanski štapići, a kod mene su piknik iz jednostavnog razloga, kao što naslov kaže, bili su uvod jednom roštilju na jednom pikniku.
Uz malo truda i razne premaze biće dobar zalogaj na raznim okupljanjima.
Imam malu primedbu u odnosu na orginalan recept, sledeći put neću testo preklapati drugim testom, jednostavno ću testo premazati željenim premazom i iseckati štapiće. 



Potrebno je za štapiće:

1 sveži kvasac
100 ml mleka
1 kašičica šećera
250g margarina
700 g brašna
100 g krem sira
1 jaje
1 kašičica soli

Za premaz možete koristiti namaze koje najviše volite: pesto od peršuna, namaz od maslina, slaninu iseckanu na trake... Ja sam štapiće premazala pelatom koji sam izblendirala i prokuvala sa gustinom, dobila sam gust premaz, gušći od kečapa, a na drugo testo sam stavila rendani kačkavalj.


U toplo mleko stavite kvasac sa kašičicom šećera, promešajte i ostavite da kvasac nadođe.
U brašno dodajte nadošli kvasac, omekšali margarin, so, krem sir, jaje. Dobro zamesite testo.
Dobra stvar je da testo ne mora da narasta.
Ja sam dobijenu količinu testa podelila na 4 dela. Svaki deo testa rastanjite na veličinu 35x20 cm. Testo premažite i secite trakice širine 1 cm. Svaku trakicu uvrnite nekoliko puta. Poređajte ih na pleh od šporeta, premažite ih umućenim jajetom i pospite susamom ili semenkama lana.
Pecite ih na 180 stepeni 20-30 minuta.


SAVET:
S obzirom da testo ne narasta kada ga zamesite, ono poludi dok pravite štapiće, još ako to radite na 40 stepeni kao ja, onda možete zamisliti kako to izgleda. Još ako pokušate da duplirate testo - prosto nemoguće.
Zato sledeći put radim samo sa jednim testom, bez dupliranja i sa dosta sosa za premazivanje.


Moj premaz od paradajza pelata:
Manju konzervu pelata izblendirati, staviti u šerpicu, dodati 2 kašike gustina i 1 kašiku bosiljka. Prokuvati i dalje kuvati 15 minuta. Ostaviti da se ohladi, biće mnogo gušće kad se ohladi.