14. 12. 2013.

Ferrero Rocher torta

Ako se dobro organizujete, ova torta neće biti teška za izradu.
Ovu tortu sam pravila tri dana, nije da mi nije išlo, nego sam podelila izradu iste da bih umanjila stres. Pravila sam je dva puta za dva važna događaja, prvi put je u pitanju bila svadba, a drugi put ništa manje nego Draganova i moja godišnjica braka.
Pre svega, napravila sam domaći maskarpone, proces izrade torte dodatno se produžio, ali vi možete da se odlučite za kupovnu kombinaciju.

Prvog dana sam napravila patišpanj.
Drugi dan je bio rezervisan za filovanje.
Trećeg dana opušteno i bez pritiska ukrašavanje.


Za patišpanj je potrebno:

5 jaja
250g šećera
100ml vruće vode
100ml ulja

250g brašna
3 kašike kakaa
1 kesica praška za pecivo

Odvojte žumanca od belanaca. 
Žumanca mutite sa šećerom. Dodajte vodu, mutite 5 minuta. Zatim dodajte ulje. Mutite još koji minut. U umućena žumanca dodajte brašno u koji ste dodali prašak za pecivo i kakao. Sve izmešajte lopaticom.

Umutite belanca da dobijete čvrst sneg, dodajte ih umućenim žumancima, iz nekoliko puta, ne sve odjednom. Umutite isključivo lopaticom. Sipajte u kalup prečnika 26cm. Pecite na 180 stepeni 30 minuta, obavezno proverite čačkalicom.

Ispečeni patišpanj ostavite da se potpuno ohladi. Ako sve radite istog dana, tortu presecite dva puta da dobijete tri kore. 

Fil:

500g mascarpone sira
500g slatke pavlake
300g pečenih i krupno mlevenih lešnika
5 kašika nutele

Uzmite veoma veliku činiju.
Umutite slatku pavlaku.
U činiji lopaticom umutite mascarpone, dodajte nutelu, izmešajte, dodajte umućenu pavlaku. Od dobijenog fila uzmite 6-7 kašika, trebaće vam za filovanje torte, mnogo teže ide kad u filu imate lešnike. U fil dodajte krupno mlevene lešnike. Još jednom izmešajte i filujte tortu. 


Ganaš krem :

250ml slatke pavlake
250g čokolade

Čokoladu iseckajte na što sitnije komade.
Pavlaku zagrejte do tačke ključanja, prelijte preko čokolade i lagano mešajte dok vam se čokolada ne otopi. Pustite da se ganaš ohladi, povremeno mešajte.
Tortu sam stavila na rešetku, ispod rešetke papir za pečenje. Ohlađeni ganaš sam prelila preko torte. Višak koji vam je na papiru možete pokupiti i vratiti u ganaš. Ostatak ganaša umutite mikserom i njime ukrasite tortu.