6. 4. 2014.

Egipatska torta

Ne znam kako je ova torta dobila ime, ali mislim da nije ni važno. Najvažnije od svega je da je torta veoma ukusna, nije teška za jelo, a nije teška ni za pravljenje. Jedino je potrebno u jednom danu napraviti kore i fil.


Egipatska torta

Potrebno je za koru:
Potrebne su vam tri kore

6 belanaca
6 kašika šećera
70 g mlevenih oraha
1 kašika brašna

Umutite belanca u čvrtu penu, dodajte šećer (jednu po jednu kašiku). Dodajte mlevene orahe pomešane sa kašikom brašna  (iz nekoliko puta, ne sve odjednom). Pecite na 120 stepeni, oko sat vremena. Ponovite postupak još dva puta.

Egipatska torta
Fil:
18 žumanaca
200 g šećera
4 kašike brašna
1/2 l mleka
1 šipka vanile
250 g margarina

Mleko stavite da se ugreje, vanilu isecite na pola i nožem sastružite semenke, ubacite ih u mleko zajedno sa mahunom. Žumanca umutite sa šećerom. Dodajte brašno i sve umutite. U umućena žumanca polako dodajte vruće mleko mešajući lopaticom. Tečni fil vratite u šerpu (u kojoj se mleko grejalo) i kuvajte dok se fil ne zgusne. Ohladite fil i dodajte ga u umućeni margarin.

Egipatska torta


Grilijaš: 300 g lešnika
250 šećera
6 kesica šlaga

Lešnike ispeći na 120 stepeni 20 minuta, očistiti ih od ljuske. Šećer istopiti na srednjoj temperaturi da dobijete karamel. U vruć karamel ubacite lešnike, promešajte drvenom kašikom da svi lešnici budu obloženi karamelom. Vruće lešnike sipajte na papir za pečenje i ostavite da se ohlade. Ohlađene lešnike sameljite ili istucajte. Umutite šlag i dodajte mu samleveni grilijaš.

Egipatska torta


Filujte tortu: kora - žuti fil - šlag sa grilijašem Ukrasite je po želji.

Egipatska torta

Нема коментара:

Постави коментар