30. 1. 2014.

Vanilice sa kvascem

Venilice sa kvascemOd ovog testa možete praviti različite oblike, nije nužno da to budu vanilice. Testo nije teško za izradu, a kolači su vazdušasti zbog kvasca. Kolači koje sam ja probala bili su u obliku školjki, meni su se otvarale i džem je curio, pa sam se zato odlučila za ovu verziju.

Za Vanilice vam je potrebno:

250 g masti
2 kašike šećera
1 jaje
1 kocka svežeg kvasca
250 ml mleka
500 g brašna

U mlako mleko dodajte 1 kašičicu šećera i izmrvite kvasac, ostavite da kvasac nadođe.
Umutite mast sa 2 kašike šećera, dodajte jaje. U umućenu masu dodajte kvasac i postepeno dodajte brašno. Zamesite glatko testo koje se ne lepi za ruke.
Oklagijom razvucite tanko testo (zbog kvasca će malo da naraste) i modlom vadite vanilice.
Pecite ih na 180 stepeni 10-15 minuta.
Vruće lepite džemom po želji, ja sam ove vanilice lepila limun kremom.


Vanilice sa kvascem

Vanilice sa kvascem

27. 1. 2014.

Crème fraîche

Izrada krem freša je krajnje jednostavna, a njegova primena je neograničena.
Potrebna su vam dva sastojka da biste dobili savršen krem.



Za Crème fraîche je potrebno:


  • 250 ml slatke pavlake 36% mm
  • 3 kašike kisele pavlake 20% mm

  1. Prvi korak je najvažniji, a to je da pavlake pre upotrebe ostavite na sobnoj temperaturi nekoliko sati, moje su bile oko 8 sati van frižidera. Slatku pavlaku sipajte u činiju, 3 kašike kisele pavlake umutite u zasebnoj šoljici. Umućenu kiselu pavlaku mešajući dodajte slatkoj pavlaci, da se sve poveže.
  2. Činiju pokrijte čistom krpom i stavite je da stoji na sobnoj temperaturi (20-22 stepena), oko 24 sata ili dok se ne zgusne. Moj Crème fraîche je posle 12 sati bio dovoljno gust i ja sam ga prebacila u frižider do upotrebe. Sledećeg dana je upotrebljen u potažu od karfiloa.





+ Update: Pogledajte i kratak video koji smo napravili kako bi sve bilo jasnije :-)

26. 1. 2014.

Karamelizovani crni luk

Ko bi pomislio da kombinacija crnog ljutog luka sa žutim šećerom može da da tako jedinstven, slatkast ukus? Savršen je dodatak sendvičima, dodatak jelu ili kao prilog. Mogućnosti su neograničene i zavise od vaše mašte.


Potrebno je:
3 glavice crnog luka  srednje veličine
2 kašike ulja
1 kašika žutog šećera
2 kašike balzamiko sirćeta
so, biber

Luk isecite na pola, zatim sve iseckajte na rezance. Na ulju dinstajte 10 minuta. Dodajte šećer i nastavite sa dinstanjem još 25 minuta. Posolite, pobiberite. Sipajte balzamiko i dinstajte još 10 minuta.
To je sva mudrost, vaš luk je gotov i možete da uživate u njegovom ukusu.

23. 1. 2014.

Schwarzwald torta

Potrebni sastojci za patišpanj:

6 žumanaca,
150g šećera
4 kašike vruće vode
6 belanaca
50g šećera
100g brašna
1 prašak za pecivo
30g gustina
40g kakaa
100g mlevenih badema.

Fil:
1 l slatke pavlake
1 veća tegla slatkog od višanja
Sirup od slatkog

Višnje ocedite od soka, višnje stavite u cediljku i ostavite da se preko noći lepo procede.
Odvojte žumanca i umutite ih sa 150g  šećera. Dodajte vodu i nastavite sa mućenjem dok žumanca ne budu svetle boje.
Umutite belanca sa 50g šećera.
Lagano mešajući sastavite belanca sa žumancima.
U brašno dodajte prašak za pecivo, gustin, kakao i sve izmešajte.
Iz nekoliko puta brašno dodajte smesi od umućenih i sastvljenih žumanaca i belanaca. Sve lagano promešajte lopaticom vodeći računa da ne izbacite vazduh iz belanaca. Na kraju dodajte mlevene bademe.

Masu sipajte u modlu 26cm, obloženu papirom za pečenje.
Pecite 30 minuta na 180* ili uradite proveru čačkalicom. Čačkalicom ubodite u najdeblji deo patišpanja, ako izađe čista testo je pečeno.
Ispečeni patišpanj ostavite da se potpuno ohladi pre sečenja.
Ohlađenu koru presecite dva puta vodoravno, imaćete tri kore.

Umutite slatku pavlaku.
Filujte tortu.
Pri ređanju kora od velike pomoći mi je bio obruč od modle za tortu.
Prvu koru natopite sokom od višanja, poređajte proceđene višnje. Preko višanja stavite slatku pavlaku. Stavite drugu koru, i nju nakvasite sokom od višanja, preko stavite slatku pavlaku. Stavite treću koru i pritisnite da se sve poveže. Ostatkom pavlake ukrasite tortu.





6. 1. 2014.

Lešnik gnezda

Lešnik gnezda. Lepa, dekorativna i brzo se prave.
Moj predlog je da umesto vode dodate sok od pomorandže, biće sasvim drugačiji ukus.

Lešnik gnezda


Potrebno je:

  • 180 ml vode (malo manje u odnosu na originalni recept)
  • 200g šećera
  • 150g margarina
  • 100g čokolade
  • 250g mlevenog keksa
  • 150g mlevenih lešnika

Priprema:

  1. U veću šerpu stavite šećer, vodu, izlomljenu čokoladu i margarin iseckan na kockice. Na srednjoj temperaturi pustite da se sve otopi i da provri. Kad je provrilo, pomerite i u vruću masu dodajte keks sa lešnicima. Sve izmešajte i ostavite da se ohladi. 
  2. Manjom kašičicom vadite masu, oblikujte je između dlanova praveći kuglice. Kuglice uvaljajte u mleveni lešnik. Ako želite manje i jednake rupice, upotrebite dršku od varjače, a možete se poslužiti i prstom. 
  3. U gnezda dodajte nutelu ili ganaš krem.


Lešnik gnezdaLešnik gnezda