31. 1. 2017.

Piletina sa suvim kajsijama

Piletina sa suvim kajsijama, suvim grožđem i tamarindom

Iako za piletinu postoji 1000 recepata, uvek Vas iznenadi još jedna mogućnost, još jedan recept koji pruža sasvim drugi utisak od već poznatih ukusa. Prva pomisao – Suva kajsija i piletina? Hm, pa ne znam baš. Avanturistički duh je ipak prelomio, a dalje je sve išlo u pravom smeru. Ako se ne plašite eksperimentisanja u kuhinji (✓) i ako ste hrabri po pitanju drugačijih ukusa (✓), onda ćete sigurno sačuvati ovaj recept.

Recept potiče iz kuvara Jerusalem: A Cookbook, autora Jotama Otolengija i Samija Tamimija. Radi se o dva izraelska kuvara sa zanimljivim životnim pričama: detinjstvo u različitim delovima rodnog Jerusalima zamenili su životom u Tel Avivu, a upoznali su se tek nakon što su se 90ih preselili u britansku prestonicu. Od tada su bliski prijatelji i poslovni partneri, a plod te saradnje je i ovaj kuvar. Za svoj stil kuvanja kažu da predstavlja suštinu Jerusalima, njegovu esenciju, grada koji i dalje smatraju svojim domom i mestom koje ih definiše: kombinaciju duge i stare tradicije i upliva kulinarskih navika sa raznih strana, miks koji je nemoguće definisati.

Iako se u originalnom receptu radi o prepelici, sa piletinom je ispalo fantastično ‒ pravi delikates.
Suvo voće, začini i vino jelu daju pun ukus, a zahvaljujući kremastom, slatkom sosu meso će ostati meko i sočno. U opisu recepta stoji da je ovaj tip jela tipičan za sefardsku kuhinju. Priredite sebi pravu gozbu i uživajte! :)

Divna kuhinjska daska koju ćete dole videti, sa natpisom Magična Oklagija, delo je drage Ane i njenog tima iz @oklagiart-a kojima sam neizmerno zahvalna. Obavezno svratite do njihove stranice i pogledajte sva kreativna rešenja koja Vam nude, bićete prezadovoljni :)

Potrebno je:


  • pileći bataci (ja sam stavila 7)
  • ¾ kašičice tucane paprike
  • ¾ kašičice mlevenog kumina
  • ½ kašičice mlevenog komorača
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 300ml vode
  • 75ml belog vina
  • 80g suvih kajsija, krupno sečenih
  • 25g suvog grožđa
  • 1½ kašika šećera
  • 1½ kašika tamarinda
  • 2 kašike sveže ceđenog limunovog soka
  • 1 kašika listova majčine dušice
  • so i biber


Priprema:


  1. Stavite piletinu u činiju, pospite tucanom paprikom, kuminom, komoračem, ½ kašičice soli i malo crnog bibera. Začine dobro umasirajte rukuama, prekrijte batake plastičnom folijom i ostavite na najmanje 2 sata ili preko noći.
  2. Zagrejte ulje na srednjoj do jakoj vatri. Piletinu propržite sa svih strana, dok ne dobije zlatnobraon boju.
  3. Izvadite batake iz tiganja i odbacite većinu masnoće, da ostane otprilike 1½ kašičica. Dodajte vodu, belo vino, kajsije, suvo grožđe, šećer, tamarind, limunov sok, majčinu dušicu, ½ kašičice soli i malo crnog bibera. Vratite batake u tiganj∕šerpu. Vode treba da ima toliko da budu ¾ ispod vode, a ¼ iznad (ako imate manje vode, slobodno dodajte još). Pustite da provri, poklopite i ostavite da se lagano krčka narednih 20 do 25 minuta, pritom okrećući batake jednom ili dvaput, dok ne budu kuvani.
  4. Izvadite batake, a tečnost kuvajte još nekoliko minuta na srednjoj temperaturi, dok se ne redukuje na gustinu sosa. To je sve :)
Piletina sa suvim kajsijama, suvim grožđem i tamarindom
Piletina sa suvim kajsijama, suvim grožđem i tamarindom
Pileći bataci u marinadi
Suve kajsije i belo vino za piletinu
Piletina sa suvim kajsijama, suvim grožđem i tamarindom
Piletina sa suvim kajsijama, suvim grožđem i tamarindom
Piletina sa suvim kajsijama, suvim grožđem i tamarindom
Piletina sa suvim kajsijama, suvim grožđem i tamarindom
Piletina sa suvim kajsijama, suvim grožđem i tamarindom


3 коментара:

  1. E sad nisam znala d aje ovo Izraelski recept. Ovde ga vrlo često domaći prave i meni se dopada. Super si ga napravila. Hvala i za link za Aninu stranicu.

    ОдговориИзбриши
  2. Radila sam piletinu s kajsijama, znam da je odlično, iako nisam probala (jer ne jedem piletinu), ali tako vele oni koji jesu. Imam ovu knjigu recepata, ali još se nisam njome ozbiljnije pozabavila. U Jeruzalemu sam jela divna jela i uživala u njihovoj tržnici. Volim takvu kuhinju.

    ОдговориИзбриши