tag:blogger.com,1999:blog-40323879925788020472024-03-05T06:46:36.398+01:00Magična oklagijaSnežanahttp://www.blogger.com/profile/12144590544683083022noreply@blogger.comBlogger359125tag:blogger.com,1999:blog-4032387992578802047.post-75030649937361446452020-05-25T20:20:00.002+02:002020-05-25T20:20:45.094+02:00Ovsena kaša sa matcha čajem i pistaćimaOvo je jedan brz recept za koji sam isprva planirala da bude objavljen samo na Instagramu (@magicna_oklagija). Onda sam pomislila da nešto ovako lepo, zdravo i jednostavno sigurno zaslužuje da bude i na blogu i sigurna sam da će mnogima koristiti. Nema striktno određenih mera, sve zavisi od vašeg ukusa, tako da je kreativna sloboda u potpunosti u vašim rukama. Probajte i javite mi kako vam se Snežanahttp://www.blogger.com/profile/12144590544683083022noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4032387992578802047.post-73389844298121860252020-05-10T20:17:00.002+02:002020-05-10T20:44:59.642+02:00Čorba od crvenog sočivaU trenutku kada su nam turistička putovanja jako daleko, možemo se prisećati prethodnih putovanja. I tako listajući album dolazim do slika iz Istanbula od pre dve godine. Divnih 5 dana nisu ni zagrebali lepotu i draž jednog grada. Smeštaj nam je bio u starom delu grada, gde je dosta kuća bilo od drveta, gde smo imali tu mogućnost da se upoznamo sa običnim ljudima, stanovnicima koji istinski žive Snežanahttp://www.blogger.com/profile/12144590544683083022noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4032387992578802047.post-72131600268179379222019-05-09T00:16:00.000+02:002019-05-09T00:16:16.313+02:00Govedina na burgundski način
Na prvi pogled možete se prevariti, jer govedina na burgundski način neodoljivo podseća na dobro poznati gulaš koji uvek spremamo. Međutim, razlike su ogromne. U ovom jelu ćete naći slaninu, flambirano povrće, belo vino i francusku kulturu kao ključni sastojak. Ovo jelo spaja francusku vinsku oblast Burgundiju i naklonjenost Francuza govedini. Francuska je najveći proizvođač i konzument Snežanahttp://www.blogger.com/profile/12144590544683083022noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-4032387992578802047.post-91974382416973838672018-12-31T21:40:00.000+01:002018-12-31T22:03:27.420+01:00Putovanje se nastavlja
Mislim da ne postoji bolje mesto za ponovno oživljavanje bloga od ovog gde se trenutno nalazim. Dubai je jako zanimljiv grad, različite kulture sa mnogo različitih jela koje se prepliću u svakodnevnom životu.
Naše navike u ishrani u prethodne dve godine su se malo promenile, ima malo veganskih obroka, malo dijetalnih, ali sve u svemu uvek se kuva i šporet je sastavni deo moje svakodnevice. U Snežanahttp://www.blogger.com/profile/12144590544683083022noreply@blogger.com0Dubai - United Arab Emirates25.2048493 55.27078280000000624.2844238 53.9798893 26.1252748 56.561676300000009tag:blogger.com,1999:blog-4032387992578802047.post-29755355855083854602017-03-05T19:13:00.000+01:002019-05-04T01:26:09.547+02:00Svinjski file sa suvim šljivama
Svinjski file sa suvim šljivama je jedno od onih jela koja Vam zagreju dušu. I zaista je tako. Ovo jelo je dobar izbor za ručak sa gostima, nijednom se nije desilo da sam pravila, a da se nekome nije svidelo. Možda je to zbog mekog mesa ili fino izbalansiranog kremastog sosa koji je, zahvaljujući suvim šljivama, pomalo sladak, a istovremeno i oštar zbog mlevenog bibera. Sos je fantastičan i Snežanahttp://www.blogger.com/profile/12144590544683083022noreply@blogger.com7tag:blogger.com,1999:blog-4032387992578802047.post-22994377184086268992017-01-31T21:27:00.002+01:002019-04-30T01:19:55.564+02:00Piletina sa suvim kajsijama
Iako za piletinu postoji 1000 recepata, uvek Vas iznenadi još jedna mogućnost, još jedan recept koji pruža sasvim drugi utisak od već poznatih ukusa. Prva pomisao – Suva kajsija i piletina? Hm, pa ne znam baš. Avanturistički duh je ipak prelomio, a dalje je sve išlo u pravom smeru. Ako se ne plašite eksperimentisanja u kuhinji (✓) i ako ste hrabri po pitanju drugačijih ukusa (✓), onda ćete Snežanahttp://www.blogger.com/profile/12144590544683083022noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-4032387992578802047.post-10949378029804737572017-01-23T15:55:00.000+01:002020-05-13T23:21:36.455+02:00Hrono hleb (od 3 vrste brašna)
Svakome ko se posvećeno bavi svojom ishranom je, sigurna sam, poznat pojam četiri bele smrti (ranije se govorilo o tri, a u međuvremenu neki autori pišu i o pet), koji sugeriše na beli šećer, so, mleko i belo brašno. Mnogi nutricionisti i eksperti za ishranu dugo upozoravaju da belo brašno treba izbaciti iz ishrane. Sa željom da to sprovedem u delo i da sama napravim zdrav hleb koji će meni iSnežanahttp://www.blogger.com/profile/12144590544683083022noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-4032387992578802047.post-11990191456356717692017-01-13T11:30:00.000+01:002020-05-13T23:22:22.000+02:00Mutabel
U našoj kući, mutabel je skoro jednako zastupljen koliko i humus. Odličan je kao namaz, podjednako je dobar i kao prilog. Iako je jelo libansko, svi sastojci su nam dobro poznati.
Plavi patlidžan ne koristim baš često, iako ga volim, zato što je dosta voden, a pri prženju se ponaša kao sunđer i upija dosta ulja (to niko ne voli, zar ne?). Ali pečen u rerni na malo masnoće — to je već nova Snežanahttp://www.blogger.com/profile/12144590544683083022noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-4032387992578802047.post-41863949907098095932016-12-30T19:22:00.000+01:002019-05-01T13:53:32.387+02:00Uvrnuta pogača Sunce
Nedelja je jedini dan u sedmici kada je cela porodica na okupu. Tada se potrudimo da uz barem dva obroka budemo svi zajedno, da razgovaramo i uživamo u jelu. Iako cele nedelje ustajem u cik zore, ne predstavlja mi problem ni da nedeljom ustanem rano i zamesim neko testo. Nekako je spontano to postala tradicija: obično napravim fokaču, lepinje sa zatarom, a nekada probam nešto novo i neobično.Snežanahttp://www.blogger.com/profile/12144590544683083022noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-4032387992578802047.post-40129775139717872212016-12-28T21:48:00.003+01:002019-05-01T14:05:33.129+02:00Mrvljena pita sa višnjama
Mrvljena pita sa višnjama je kolač koji pruža mnogo mogućnosti i kombinacija, koji se pravi od svega nekoliko sastojaka koje uvek imate u frižideru. Uz ovaj kolač osećaćete se moćno uz minimalan napor. Ukus je u toj meri obrnuto proporcionalan jednostavnoj pripremi, da ćete, kada je probate, sigurno pomisliti — Ko bi rekao?
Kada nemam mnogo vremena na raspolaganju, bilo da smo mi Snežanahttp://www.blogger.com/profile/12144590544683083022noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4032387992578802047.post-86112504819070367592016-12-06T20:43:00.000+01:002016-12-07T17:39:55.895+01:00Marokanski tažin sa piletinom i usoljenim limunom
Jela sa puno začina, karaktera i bogatog ukusa su moja opsesija.
Dobro je s vremena na vreme (i što češće) istupiti iz kulinarske zone komfora i napraviti iskorak u nekom drugom, manje poznatom smeru, ka ukusima koji možda nisu izvorni, koji se razlikuju od onih koje već imamo u svom iskustvu i na koje smo navikli.
S tim u vezi, kod nas u kući postoji jedna interna šala, o takozvanom KKP Snežanahttp://www.blogger.com/profile/12144590544683083022noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4032387992578802047.post-81829003555654695562016-05-18T21:51:00.004+02:002016-05-18T21:51:57.396+02:00Beze torta sa malinama
Posle ove sumorne, uporne kiše sigurno će doći i dugo očekivano sunce. Zanimljivo je kako nam priroda po tačno utvrđenom rasporedu obezbeđuje najrazličitije voće, pregršt divnih boja, oblika i ukusa. Uskoro će se na pijaci sve zacrveniti od nama omiljenih malina. Budite spremni da isprobate neke nove recepte, jer su veoma nežne i brzo prolaze, bila bi šteta propustiti priliku da probate neki od Snežanahttp://www.blogger.com/profile/12144590544683083022noreply@blogger.com7tag:blogger.com,1999:blog-4032387992578802047.post-91135946559840694512016-02-18T21:32:00.000+01:002016-02-18T21:32:10.803+01:00Goveđi kari gulaš
Iako sam zadovoljna svojom verzijom gulaša koji uvek pravim, htela sam da probam nešto sasvim novo. Puno različitih začina ovo jelo čine posebnim, a ljutina đumbira i paprika teraju vas da jedete još i da pritom duvate od ljutine i osećate kako vam je vrućina u isto vreme.
Meso koje ćete koristiti zavisi samo od vas, svinjsko, govedina ili mešano. Vreme kuvanja će zavisiti uglavnom od mesa Snežanahttp://www.blogger.com/profile/12144590544683083022noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-4032387992578802047.post-83435675224492838362016-02-14T18:26:00.000+01:002016-02-14T18:26:02.237+01:00Rizoto sa pečurkama i belim vinom
Odlazak na pijacu kod mene donosi neočekivane i zbunjujuće odluke. Ako se ne pridržavam striktno spiska koji napravim pre polaska ili ako ga ne napravim jer idem "samo" za dve stvari, obično se vratim bez te dve stvari i punim rukama nečeg neplaniranog.
Tako sam skoro krenula da kupim papriku i sir, vratila sam se sa miksom šumskih pečuraka, jednim slučajnim upoznavanjem i nesebično Snežanahttp://www.blogger.com/profile/12144590544683083022noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4032387992578802047.post-15939703756799712682016-01-30T21:32:00.002+01:002020-05-13T23:23:44.944+02:00Muhamara
Veoma ukusan, nadasve zanimljiv recept za sve ljubitelje pečenih paprika. Uz dodatak bliskoistočnih začina dobićete delikatan dodatak jelu koji je deo libanske kuhinje. Libanska kuhinja obiluje mnogim začinima i ukusnim jelima. Njegova izrada je veoma brza a užitak je nemerljiv. Možete je poslužiti kao predjelo, dodatak jelu ili kao namaz.
Potrebno je:
320g pečenih paprika
50g oraha
30g Snežanahttp://www.blogger.com/profile/12144590544683083022noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-4032387992578802047.post-18279918584502341942015-12-14T22:15:00.001+01:002015-12-14T22:15:38.277+01:00Zdrav puding od kefira i čia semenki
U poslednje vreme se dosta govori o čia semenkama, o njihovim hranljivim vrednostima, mnogim prednostima njihove upotrebe i dejstvu na čovekov organizam. Čia semenke se često reklamiraju kao super hrana, bogate su omega-3 masnim kiselinama, vlaknima, antioksidantima, mineralima (između ostalog gvožđem, magnezijumom, kalcijumom, manganom), ne sadrže gluten, mogu se jesti cele (za razliku od Snežanahttp://www.blogger.com/profile/12144590544683083022noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-4032387992578802047.post-62472165496243619532015-12-02T22:54:00.000+01:002015-12-02T22:54:14.992+01:00Reform torta
U nedelju smo proslavili godišnjicu braka u krugu porodice, uz lep ručak i Reform tortu. Jedina reforma koja nam je bila potrebna nakon svih ovih godina je upravo ta koja se našla na stolu, čokoladna i bogata orasima. :-)
Potraga za originalnim receptom na internetu nije dala značajnije rezultate. Nailazila sam na različite količine jaja, razne dimenzije tore, sečenje kora na šnite. JaSnežanahttp://www.blogger.com/profile/12144590544683083022noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-4032387992578802047.post-22231318307531703072015-11-27T18:55:00.000+01:002016-11-22T15:28:48.577+01:00Grčki pita hleb
Grčka ima jako staru kulinarsku tradiciju koja seže u antičku prošlost, hiljadama godina unazad. Imajući u vidu istoriju i kulturu "kolevke evropske civilizacije", to nije ništa čudno, a čak i po mnogim mišljenjima prvi svetski kuvar potiče iz helenističke Grčke, sastavio ga je Arhestrat još 320. godine p.n.e. Možda im je ta privrženost istoriji i tradiciji pomogla da uprkos uplivima Snežanahttp://www.blogger.com/profile/12144590544683083022noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-4032387992578802047.post-90835196574838154642015-11-15T20:36:00.000+01:002015-11-17T17:00:24.562+01:00Mekani medenjaci
Za Novu godinu tradicionalno pravimo i ukrašavamo gingerbread, što u nama uvek probudi radost i nalete kreativnosti. Osim toga, ukrašavanje, raznobojni fondan, šerene mrvice, perlice i ostali pribor probude decu u nama, pa se naša kuhinja svake godine pretvori u kreativnu radionicu. Jedini minus je činjenica da je gingerbread prilično tvrd kolač (sećam se jedne epizode u kojoj Lorejn PaskalSnežanahttp://www.blogger.com/profile/12144590544683083022noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-4032387992578802047.post-62460345438780364562015-11-09T22:14:00.002+01:002016-12-06T01:41:43.680+01:00Sočna baklava sa pistaćima
Iako baklava nije naša poslastica, u našoj se kući ona već dosta dugo sprema, uvek na isti, jednostavan način. Prvobitan recept sam dobila od svekrve i on se značajno razlikuje od ovog recepta za sočnu baklavu sa pistaćima, koji sam inače izvukla iz nekih novina,
Od sada pa ubuduće ovakva baklava će uvek biti moj izbor za prvljenje i deljenje recepta sa dragim ljudima.
Nekada jednostavnost Snežanahttp://www.blogger.com/profile/12144590544683083022noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-4032387992578802047.post-8555851423098552015-09-05T19:04:00.002+02:002015-09-24T13:38:16.520+02:00Miks pečuraka na mediteranski način
Ove tropske temperature nikako da prođu, u takvim uslovima i nisam nešto luda da stojim pored šporeta. Ove pečurke mogu vam biti dodatak glavnom jelu ili pojačati ukus doručku. Ovaj miks se brzo sprema, tako da je pogodan za ove visoke temperature. Sve što vam je potrebno je malo dobro odabranih sastojaka.
Količinu i vrstu pečuraka izaberite prema broju ljudi za koje spremate i njihovom ukusuSnežanahttp://www.blogger.com/profile/12144590544683083022noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4032387992578802047.post-43399097564371058752015-08-05T00:55:00.000+02:002015-08-05T01:11:32.910+02:00Džem od ljutih papričica
Ako mislite da ovaj džem možete namazati u debelom sloju na parče hleba, verujte mi da biste se pokajali. Jedino zajedničko ovom i uobičajenim džemovima je šećer, koji u ovom slučaju daje samo nagoveštaj slatkoće i pravi balans sa ljutom kombinacijom đumbira i papričica.
Kuvanje ovog džema je svojevrstan izazov, zbog njegovog jakog mirisa i ljutine koja vam može nadražiti oči, stoga budite Snežanahttp://www.blogger.com/profile/12144590544683083022noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-4032387992578802047.post-40505306467567097342015-07-29T19:51:00.003+02:002019-05-02T01:34:20.629+02:00Tabule ili tabbouleh
Libanska kuhinja je veoma raznolika, puna začina, voća i povrća. U mnogim jelima dodatak je bulgur, u salatama, glavnom jelu ili u toplim predjelima. Zato salata sa bulgurom može biti i obrok, jer u njoj imate svega: povrće, bulgur i dosta peršuna. Tabule je odličan predlog brzog obroka u ovim tropskim danima kada je stajanje pored šporeta kazna.
Imala sam zadovoljstvo da u Snežanahttp://www.blogger.com/profile/12144590544683083022noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4032387992578802047.post-29125547119027126352015-06-01T23:36:00.000+02:002016-12-02T01:02:22.229+01:00Rezultati igrice - Ajme, koliko nas je!
Pre svega bih htela srdačno da se zahvalim svima koji su učestvovali u ovomesečnom krugu igrice Ajme, koliko nas je! Izuzetno sam srećna što ste se odazvali u tolikom broju i hvala vam za inspiraciju i nove recepte kojima ću obradovati svoje ukućane. Takođe mi je drago što smo u ovom krugu imali i jednog food blogera :-)
Recepti su poređani u redosledu kojim su pristizali. Kliknite na Snežanahttp://www.blogger.com/profile/12144590544683083022noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-4032387992578802047.post-56292797708139851602015-05-31T23:02:00.000+02:002015-07-12T00:09:13.802+02:00Krofne od ludog testa
Da li ste u frižideru našli jogurt kojem je istekao rok? Ni slučajno ga nemojte baciti, dobro će vam doći za ludo testo.
Za prvi recept za krofne važi onaj iz kuvara baronese Elizabet Dimsdejl, iz 1800. godine. Ima više načina za pravljenje krofni, a ja se držim dobrog, starog, isprobanog recepta. Za izradu ovih krofni malo sam promenila originalni recept za ludo testo: stavila sam samo žumanceSnežanahttp://www.blogger.com/profile/12144590544683083022noreply@blogger.com0