Pages

13. 4. 2011.

Sarmice od zelja

Za ovo jelo ne postoje prave mere, sve je prema sopstvenoj proceni.
Ako vam i nešto ostane kao višak, ništa strašno.
Zelje iskoristite za čorbicu, ako vam ostane fil,  slobodno u činiju pa  u zamrzivač za neki drugi put.



Ovo su neke mere koje ja koristim.

3 veze zelja
500g mlevenog mesa
4 glavice crnog luka
1 veća izrendana šargarepa
šojla pirinča
1 jaje

Zelje oprati, oštrim nožem odstraniti koren,deblji deo.
Pirinač oprati i skuvati ga, da listovi zelja ne puknu kad budete pravili sarmice.
Izdinstati crni luk, dodajte šargarepu, dodati mleveno meso. Posoliti, dodati skuvani pirinač. Sve dobro sjediniti i ostaviti da se ohladi. U ohlađeno dodati 1 jaje da se fil poveže.
Zelje staviti u vanglu i preliti ga vrelom vodom, da se popare.
Ako vam je lakše, a sigurno jeste, verujte, list zelja stavite na veći plitki tanjir. Stavite fil, zavisi koliki vam je list, i pravite sarmice.
U tepsiju stavite nekoliko lisova zelja, one koje ne možete da iskoristite za sarmice, i na to zelje(,podlogu )ređajte napravljene sarmice.
Sarmice prekrijte isto listovima zelja. Sipajte vode toliko da sarmice ogreznu u vodi. Kuvajte ih na ringli 30 min. zatim prebacite u rernu da se zapeku.
Servirajte sa kiselim mlekom.


Нема коментара:

Постави коментар