Pages

1. 1. 2012.

Žerbo kocke

Pošto sam imala nejasne žerbo kocke, vreme je da sve bude jasnije. Pravila sam ih ponovo sa više pažnje i opreza.

Potrebno je za kore:
300 g margarina
2 žumanceta
15 g kvasca
100 ml mleka
100 g šećera
50 ml ruma
600 g brašna
malo sode bokarbone

za fil:
400 g džema pod kajsije
400 g mlevenih oraha
300 g šećera

za preliv:
200 g čokolade
1 kašičica čili paprike u prahu (slobodni izbor)

U čašu stavite kvasac, dodajte mlako mleko, malo šećera, 1 kašičicu brašna i ostavite da kvasac nadođe.
Mikserom mutite margarin, žumanca, šećer, nadošli kvasac, rum, sodu bikarbonu. Postepeno dodajte brašno. Dok možete mutite mikserom, kasnije rukom mesite. Testo ostavite da se odmara 60 minuta.  Za to vreme napravite fil. Izmešajte džem od kajsije, mlevene orahe i šećer.
Testo podelimo na 3 dela, ja sam merila pa delila, da bih dobila jednake kore.
Razvucite kore između dva papira za pečenje. U pleh od  šporeta ređati koru fil koru, fil i na kraju koru.
Viljuškom izbockamo na nekoliko mesta i ostavite da odstoji 45 minuta na toplom mestu.
Pecite na 180 stepeni 30 minuta.
Otopite čokoladu na pari, dodajte po  želji čili papriku.
Kolač prelijte otopljenom čokoladom.


Нема коментара:

Постави коментар