Napravila sam jednostavnu voćnu tortu, patišpanj, fil od mscarponea i šlaga i na kraju voće, i bila je sasvim ok. Onda sam našla na jednom blogu kako sama da napravim mascarpone i to mi se veoma dopalo. Odluka je pala, kupila sam potrebne sastojke, probaću sigurno. Nije ga teško napraviti, jedino što vam je potrebno je vreme, dva puta po 24 sata.
Domaći mascarpone
500 ml slatke pavlake (ja sam kupila imlekovu, ne biljnu)
sok od 1/2 limuna
sok od 1/2 limuna
Slatku pavlaku zagrejte na srednjoj temperaturi, ali nikako ne sme da provri. Gledala sam da mi nikako ne provri, a da se dosta ugreje. Kad osetite da će uskoro dostići tačku ključanja, dodajte sok limuna, promešajte i sklonite sa šporeta. Ostavite 10 minuta da se prohladi, a onda prekrijte providnom folijom i ostavite u frižideru 24 sata da odstoji.
U činiju stavite cediljku, i najbolje bi bilo da imate gazu (ja sam koristila platnenu pelenu), sipajte ohlađenu masu. Ne pritiskati, krajevima pelene pokriti masu i staviti u frižider još 24 sata.
Posle tog vremena spreman je vaš mascarpone sir, koji je jeftiniji od kupovnog, a zadovoljstvo je veće, jer ste ga sami napravili. Možete pogledati i video na dnu posta.
Još nisam vidjela recept da se za cheesecake koristi mascarpone. Kod nas mascarpone više nije toliko skup i Galbani mascarpone se može kupiti za samo par kuna skuplje nego u Italiji.
ОдговориИзбришиSuper, baš je dobro znati i to! Koliko se dobije sira?
ОдговориИзбришиVolim sama raditi sir i baš kako kažeš, dobije se ukusni sir a zadovoljstvo je veće kada ga sami napravimo.Recept isprobavam, i mene zanima koliko se sira dobije ?
ОдговориИзбришиJa sam platila 350 dinara 250 grama mascarponea, a 500 ml pavlake 190 dinara. Mislim da je računica jasna.
ОдговориИзбришиŠto se tiče čizkejka, pre bih u njega stavila mascarpone nego neslani sremski sir. Jednom sam probala i nije mi se svidelo.
Ja sam napisala da se od prilike dobije 250 grama, ali kad uporedim onaj koji sam kupila i ovaj napravljeni, mislim da sam ja više dobila. Nisam merila, ali isplati se.
ОдговориИзбришиRecept je SUPER. Mascarpone u svaki put bude odlican. Preporucujem ga svima. Dosad sam ga napravila preko dvadeset puta.
ОдговориИзбришиDrago mi je da vam se sviđa i da vam uvek uspe. I ja ga često pravim. Uskoro ću staviti video,da bi bilo jednostavnije.
ОдговориИзбришиUpravo ostavila da se hladi. Nadam se da ću uspeti. Odlično objašnjenje i uputstvo.
ОдговориИзбришиHvala, mnenica0 :) I moj mascarpone je trenutno u fazi hlađenja. Nadam se da ćete biti zadovoljni rezultatom.
ИзбришиPozdrav! :)
Probala i uspelo iz prve sa Dukat pavlakom, ali Moja Kravica sto radi Imlek nece. Bar kod mene ne uspeva, a probala sam dva puta za redom i kupila na dva razlicita mesta. Naravno po istoj recepturi. Ako je jos neko probao neka javi jel uspelo.
ОдговориИзбришиPozdrav Olivera :)
Draga Olivera,
Избришиbaš mi je drago što ste probali i što vam je uspelo iz prve :) I meni se više sviđa kvalitet Dukatove pavlake, ali već duže vreme ne mogu da je nađem po prodavnicama. Gde ste je vi našli? Doduše uspevala sam i sa Imlekovom pavlakom, ali je razlika primetna.
Pozdrav :)
Snežana
Snezana,
Избришиnema nigde Dukat slatke pavlake ali ima u prodaji njihova za kuvanje. Znači nije do uvoza nego je nesto zapelo kod njih u proizvodnji.
Meni ovo sa Imlek ne uspeva a ne znam sta da uradim kao plan B da dobijem taj sir.
Ako se pojavi u skorije vreme javicu gde sam kupila.
Pozzz Olivera:)
Hvala, Olivera :)
ИзбришиPozdrav! :)
Probajte sa Mileramom (ako imate aman blizu probajte mileram Bravo sa 30% mm),umesto kisele pavlake (sa kiselom pavlakom mi je skroz bz), a sto se sremskog sira,urde ili rikote tice, probajte da dodate secer i vanilu pa izmiksajte mikserom za majonez ili u blenderu da dobijete kremastu strukturu! Odlicno je!
ОдговориИзбришиza sta se moze iskoristiti ocedjena tecnost?
ОдговориИзбриши