Pages

15. 8. 2012.

Lepeza od plavog patlidžana

Veoma dekorativn i ukusan obrok bez mesa,
Ja sam probu uradila sa jednim patlidžanom, i veoma mi se dopalo. Ako pravite obrok sa više patlidžana trebaće  vam pleh, jer svaki patlidžan treba malo da raširite, da napravite da liči na lepezu.
Ovo su moje mere za jedan patlidžan srednje veličine, sve povećajte sa količinom patlidžana ili osoba za koje spremate.

Potrebno je:

1 patlidžan srednje veličine
1 paradajz srednje veličine
1 glavica crnog luka
1 šargarepa
3 čena belog luka
ulje, biber, so
list celera i peršuna sitno iseckan
1 ljuta papričica( ne mora ako ne volite ljuto)

Operite i obrišite patlidžan. Ne secite zeleni deo, eventualno ako ima dršku odsecite je. Oštrim nožem secite kriške, kriške će zajedno držati zeleni deo na patlidžanu. Znači, secite kriške po dužini, ne previše tanke. Posolite ga i ostavite da se ocedi.
Dok vam patlidžan pušta sok, pripremite ostalo povrće.
Paradajz zasecite u obliku krsta, zalijte ga vrelom vodom i ostavite da odstoji 5 minuta, zatim ga zalijte sa hladnom vodom. Oljuštite ga i nasecite ga na sitne kockice.
Crni luk iseckajte na rezanca, kao za prebranac.
Šargarepu oljuštite i naseckajte je na kockice, naseckajte peršun i celer.
Na ulju izdinstajte crni luk, duže će se dinstati i umesto veće količine ulja bolje po malo dodajte vodu. Kad voda ispari a luk nije gotov dodajte ponovo vodu, sve dok se luk ne izdinsta. Kad je luk izdinstan i voda isparila, dodajte šargarepu. Zatim dodajte paradajz i dinstajte dok sok od paradajza ne ispari.
Dodajte beli luk, iseckan peršun i celer.
Operite patlidžan i obrišite ga.
Uzmite sud (vatrostalnu posudu ili pleh)  u kojem ćete da poređate lepeze. Deo povrća stavite na dno posude, poređajte patlidžan, između kriški stavite povrće.
Pokrijte folijom i pecite 30 minuta na 180 stepeni. Skinite foliju, pospite patlidđan seckanim belim lukom i pecite još 30 minuta na 180 stepeni. Kad patlidđan  izvadite iz rerne pospite ga uljem.
Između kriški možete staviti i sir, kod mene ne jedu svi sir tako da sam to izbegla.




Нема коментара:

Постави коментар