Pages

19. 12. 2012.

Testenina sa cveklom

Otkako sam dobila mašinu za rezance, svake nedelje ih iznova pravim i to uvek u nekoj drugoj boji. Sada  mi je zamisao bila da to bude crvena boja, a kako dobiti tu boju nego jednom dobrom cveklom.
Već godinama cveklu rađe pečem nego što je kuvam, boja joj je lepša i ne bude bleda kao kuvana.
Cveklu ispecite u rerni, na isti  način  kao kad je spremate za salatu.


Za testeninu vam je potrebno:


80 g pirea od cvekle
300 g brašna
1 kašičica soli
2 jajeta
2 kašike vode

Za boju vam je potreban pire od cvekle. Cveklu usitnite pomoću secka. U usitnjenu cveklu dodajte 1 kašiku vode i izgnječite gnječilicom za pire. Bilo je dovoljno sitno da se ubaci u brašno.

Izmerite brašno i stavite ga na radnu površinu,  napravite udubljenje. Posolite ga. Umutite jaja, dodajte im cveklu i zatim sve zajedno umutite. Sipajte u udubljenje koje ste napravili u brašnu. Zamesite testo (meni je bilo malo tvrdo i prvo sam dodala 1, a zatim i drugu kašiku vode; možete odmeriti manje brašna i nećete morati da dodajete vodu).

Testo ostavite 30 minuta u frižideru.
Dalje testo radite kao što je opisano u postu domaća testenina.

SAVET: testo ne stavljajte direktno na stolnjak, ja sam testo držala na foliji, prilikom sečenja testa cvekla ostavlja crveni trag.




2 коментара: