Pages

16. 2. 2013.

Hleb sa limunom i borovnicama


Savršen početak dana, parče ovog hleba i šolja čaja, šta ćete više.
Pun ukus limuna i božanstvene borovnice.
Kao i u hlebu od banana, postoje suvi i mokri sastojci, koje spajate na kraju u jedinstven ukus. 

Sve što vam je potrebno:


240 g brašna + 1 kašika za borovnice
2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soli

"Mokri sastojci"

3 jajeta
200 g šećera
120 ml ulja
2 kašičice rendane kore  limuna
1 kašičica ekstrakta vanile
240 ml jogurta
200 g borovnica

1. Uključite rernu na 180 stepeni.
2. Odgovarajući pleh nauljite i pospite ga brašnom, ostavite sa strane.
3. U činiju sipajte brašno, prašak za pecivo i so, i promešajte lagano.
4. U mikseru umutite jaja, šećer, ulje, jogurt, vanilu, koru od limuna (ovo je redosled kojeg se ja držim). 
5. Polako dodajte suve sastojke (ja ih dodajem iz tri puta) i sve sjedinite. 
6. Borovnice stavite u činiju i sipajte preko njih 1 kašiku brašna, polako promešajte da se borovnice oblože brašnom. 
7. Dodajte borovnice smesi za hleb. Polako lopaticom promešajte da se sve sjedini. 
8. Masu sipajte u kalup i pecite na 180* oko 50 minuta, najbolje će biti da izvršite proveru štapićem za ražnjić (čačkalica je kratka)

Dok se kolač peče pripremite 70 ml soka od limuna i 70 g šećera. 
Kada je kolač pečen, ostavite ga još 10 minuta da se prohladi.
Za to vreme prokuvajte sok od limuna sa šećerom, da se otopi. 
U kolaču, pomoću štapića, napravite rupice, i sipajte sirup. Moraćete malo da se potpomognete četkicom. 
Ostavite da se ohladi. 
Ohlađen kolač izvadite iz kalupa. 


Glazura:

150 g šećera u prahu
2-3 kašike soka od limuna

U činiju stavite šećer i postepeno dodajte sok. Glazura treba da bude gusta (da u isto vreme može da se razmaže), zato dodajte jednu po jednuu kašiku, postepeno mešajući, tada ćete moći sami da procenite da li treba dodati još soka. 
Glazuru prelijte preko kolača i pustite je da curi sa strane.   
Uživajte! 

Meni je najveći problem sačekati da se kolač ohladi. 



2 коментара: