Pages

23. 3. 2013.

Pesto od sremuša

Kao što naslov kaže, ovo je "pesto" od sremuša.

Pesto sos se pravi od bosiljka, pinjola, belog luka i rendanog sira, ali ja sam se malo igrala i sve sam promenila. Trenutno na pijaci ima sremuša koliko vam duša želi, ali neće ga dugo biti, brzo prođe, zato sam se upustila u izazov.


Sastojke dodaje po sopstvenom ukusu. Ja sam to uradila ovako:

1 veza sremuša
1 puna šaka pečenih lešnika
pola šoljice maslinovog ulja
so
Sremuš isecite na sitnije komade.
Sve sastojke stavite u blender i polako pulsirajući izmiksajte. Posolite, probajte i po potrebi uredite po ličnom ukusu.


Kašiku ovog  pesto sosa  sam iskoristila za  kuvanu testeninu.
Pavlaku za kuvanje sam zagrejala (ne sme da provri) i dodala sam joj 1 veliku kašiku pesta od sremuša.
U manjem tiganju sa izdinstala na kolutove isečen crni luk. Posle 5 minuta dodala sam pečurke isečene na listiće. U gotov sos sipala sam pavlaku sa pestom, promešala i prelila preko skuvane testenine.




3 коментара:

  1. nikad nisam probala sremusu, ali ubjedjena sam da bi mi se svidjala! u americi toga nema, i samo uzdahnem svaki put kad vidim neki recept sa sremusama.. inace ja "pesto" radim i sa persinom i korijanderom, i ovako nigdje po pravilu ne pise da pesto bas mora biti od bosiljka ;)

    ОдговориИзбриши
  2. Jovanka,
    ako volite beli luk ovo bi ti se svidelo. Sremuš je divlji beli luk i jako je zdrav i jakooooooo miriše. :-)

    ОдговориИзбриши
  3. @Ivan, ma mogu oni pisati sta hoce, pravila su tu ga ih krsimo ;)

    ОдговориИзбриши