Pages

2. 7. 2013.

Skonsi sa višnjama

Na nedavno održanoj blogerijadi, petoj po redu, a meni drugoj, skupilo se društvo koje spaja ista strast.
Druženje je trajalo do kasno po podne, i uvek mi se čini da je vremena uvek malo i da vreme brzo proleti.
Uživale smo u sunčanom danu i razgovoru, o hrani, fotografisanju i raznim drugim iskustvima. Hrane je bilo, kao i što se očekuje od nekoga kome je kuvanje zadovoljstvo, na pretek.

O ovom skupu više su pisale Maja i Zoka, tako da ja ne bih ništa dodala, ako želite možete na njihovom blogu pročitati njihove utiske i detalje o blogerijadi.
Neke blogerke sam prvi put upoznala, a neke sam znala od ranije, sve u svemu lepo druženje, zanimljiv skup  i nadam se da će se sve ovo još puno puta ponoviti.

Ovom prilikom bih se još jednom zahvalila Milkici na poklonu.


Običaj je, kad neka od blogerki krene kući da ponese nešto od hrane, nešto što možda nije stigla da proba ili nešto što joj se najviše svidelo. 
Meni su za oko zapali Nevenini skonsi i u trenutku sam donela odluku da ću ih prvom prilikom praviti.  Ja sam ih napravila sa manjim izmenama,  bili su  sa višnjama i integralnim brašnom. 


A ovako sam ja pravila moje skonse:

220 g integralnog brašna + 30 g belog brašna
120 g smeđeg šećera
90 g hladnog maslaca
1/2 kesice praška za pecivo
150 g iseckanih i oceđenih višanja
60 ml slatke pavlake
prstohvat soli 
+ skoro 100 g brašna za mešenje

1 jaje za premazivanje
Šećer za posipanje

Višnje iseckajte i ostavite ih da polako okapaju višak soka na cediljci.
Brašno stavite u činiju, dodajte prašak za pecivo, promešajte, šećer, so.
Dodajte maslac i polako rukama sve izmešajte. Sipajte slatku pavlaku. 
Dodajte višnje. Tu nastaje mali problem, da li zbog višanja ili integralnog brašna ali masa je poprilično meka. Trebalo mi je skoro 100 g  brašna da dobijem meko testo koje se ne lepi za ruke. 


Testo podelite na dva dela, svaki deo oblikujte u krug prečnika 18 cm (mislim da je prečnik od 20 cm malo veći, zato sam ja smanjila)
Svaki krug podelite na 8 komada. 
U tepsiju stavite papir za pečenje i poređajte skonse. Premažite ih umućenim jajetom i pospite smeđim šećerom. 
Pecite ih 20 minuta na 180 stepeni. 


2 коментара:

  1. Ja čitam onaj kolač sa urmama i krajičkom oka uhvatim da si isprobala skonse:) Super, hvala ti na poverenju.
    Odlično je što si zamenila brašno integralnim, baš mi je drago da u zdravijoj opciji izgldaju tako dobro! A sigurna sma da je ukus još bolji, puniji. Integralno brašno daje to kolačima.

    ОдговориИзбриши
  2. U skonse sam se zaljubila još na Adi.Imam još neke ideje za skonse, ali nikako da nađem vremena da ih realizujem.

    ОдговориИзбриши