Pages

5. 8. 2015.

Džem od ljutih papričica

Džem od ljutih papričica / Chilli Jam ~ Magična Oklagija

Ako mislite da ovaj džem možete namazati u debelom sloju na parče hleba, verujte mi da biste se pokajali. Jedino zajedničko ovom i uobičajenim džemovima je šećer, koji u ovom slučaju daje samo nagoveštaj slatkoće i pravi balans sa ljutom kombinacijom đumbira i papričica.

Kuvanje ovog džema je svojevrstan izazov, zbog njegovog jakog mirisa i ljutine koja vam može nadražiti oči, stoga budite oprezni! Sreća pa kuvanje traje samo petnaestak minuta.

Napomena: U originalnom receptu među sastojcima su riblji sos i listovi limete, koje, nažalost, nisam imala. Umesto toga sam upotrebila sos od ostriga (oyster sauce).

Potrebno je:


  • 8 ljutih paprika
  • 1 glavica belog luka
  • 200g đumbira
  • narendana kora 1 limuna
  • 2,5 šolje šećera
  • 0,5 šolje vode
  • 0,5 šolje pirinčanog sirćeta
  • 3 kašike sosa od ostriga (ili riblji sos, ukoliko imate)
  • 1 kašika soja sosa


Priprema:


  1. Ljutim papričicama iseći peteljke i iseći ih na krupne komade.
  2. Očistiti celu glavicu belog luka.
  3. Oljuštiti đumbir i iseći ga na kolutove.
  4. Narendati koru limuna.
  5. Sve sastojke ubaciti u blender i izmiksati. Smesu prebaciti iz blendera u šerpu. Dodati šećer, vodu, pirinčano sirće, soja sos i sos od ostriga.
  6. Kuvati na srednjoj temperaturi 15 minuta, da se tečnost redukuje.
  7. Sipati u vruću teglu, zatvoriti i okrenuti je naopako i ostaviti da se tako ohladi. Ohlađenu teglu okrenuti i ostaviti do upotrebe: ovaj džem se pokazao odličnim kao sos, marinada, možete njime pojačati ukus blagom ajvaru, može se dodati u jogurt...


Džem od ljutih papričica / Chilli Jam ~ Magična Oklagija

Džem od ljutih papričica / Chilli Jam ~ Magična Oklagija

Džem od ljutih papričica / Chilli Jam ~ Magična Oklagija

2 коментара:

  1. Zvuci fantasticno za ljubitelje ljutog. Posto imam jednog takvog - obavezno pravim pa javljam utiske. Hvala na receptu.

    ОдговориИзбриши