Pages

30. 1. 2016.

Muhamara

Muhamara - Magična Oklagija food blog

Veoma ukusan, nadasve zanimljiv recept za sve ljubitelje pečenih paprika. Uz dodatak bliskoistočnih začina dobićete delikatan dodatak jelu koji je deo libanske kuhinje. Libanska kuhinja obiluje mnogim začinima i ukusnim jelima. Njegova izrada je veoma brza a užitak je nemerljiv. Možete je poslužiti kao predjelo, dodatak jelu ili kao namaz.

Potrebno je:


  • 320g pečenih paprika
  • 50g oraha
  • 30g indijskih oraha
  • 16g prezli
  • 1/3 šolje melase od nara*
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica kumina


Priprema:


  1. Pečene paprike oljuštite i izvadite im semenke.
  2. Orahe tostirajte veoma kratko u suvom tiganju.
  3. Sve sastojke stavite u blender i sameljite ih polako, pulsirajući.
  4. Probajte, ako je potrebno, posolite.
  5. Gustina muhamare zavisiće od količine prezli koje ćete dodati, jednostavno je: ako želite ređu muhamaru, dodajte manje prezli ili više paprika.
  6. Gustina i ukus muhamare dosta podsećaju na ajvar, a upravo takvo objašnjenje sam dobila u libanskom restoranu na pitanje sta je to muhamara. 
  7. Gotovu muhamaru sipajte u činiju, prelijte je maslinovim uljem, pospite susamom ili je ukrasite svežim narom.


*Melasu od nara nisam videla nigde kod nas, ali ako imate želju i strpljenja možete je sami napraviti. Sok od nara kuvajte sa šećerom sve dok ne dobijete gustinu meda, tada je melasa gotova. Po gustini melasa je slična sirupu.

Pečene paprike - Magična Oklagija food blog

Pečene paprike i biber - Magična Oklagija food blog
Kako očistiti pečene paprike - Magična Oklagija
Kako očistiti pečene paprike - Magična Oklagija
Kako očistiti pečene paprike - Magična Oklagija
Pečena paprika, orasi, indijski orasi, melasa od nara - Magična Oklagija
Muhamara - Magična Oklagija food blog

Muhamara - Magična Oklagija food blog

2 коментара: