Jela sa puno začina, karaktera i bogatog ukusa su moja opsesija.
Dobro je s vremena na vreme (i što češće) istupiti iz kulinarske zone komfora i napraviti iskorak u nekom drugom, manje poznatom smeru, ka ukusima koji možda nisu izvorni, koji se razlikuju od onih koje već imamo u svom iskustvu i na koje smo navikli.
S tim u vezi, kod nas u kući postoji jedna interna šala, o takozvanom KKP sindromu (krompir-kupus-pasulj sindrom), koji je na snazi naročito zimi. Imamo u porodici par članova KKP klana (ko ih nema, zar ne? 😃), kojima vrlo predano pokušavamo da otvorimo vidike za drugačije ukuse i kombinacije... zasad manje uspešno.
Dobro je ustaljen obrazac zameniti egzotičnim jelima. Nije neophodno poznavati zemlju iz koje jelo potiče; knjige, reportaže koje gledamo na televiziji i mirisi koji tokom kuvanja osvajaju dom mogu Vam omogućiti da doživite određenu zemlju bez izlaženja iz svoje kuhinje.
Tako je ovaj tažin u meni probudio maštu: zamislite sebe u velikoj kući negde u Maroku, kako u dvorištu popločanom mozaičkim pločicama, prepunom raznobojnih lijandera, spremate jelo u zemljanoj posudi. Prepuno ukusa, jelo se krčka, a u hladu starog nara čekaju šolja toplog čaja i tacna puna mirisnih kolača. Predivno!
Marokanski tažin se uglavnom sprema sa jagnjetinom, ovčetinom, piletinom i povrćem. Meni je piletina nekako prihvatljivija. Za ovo jelo Vam je potreban i usoljeni limun (ako želite da pratite originalni recept), mada nije conditio sine qua non, možete ga izostaviti.
Tažin je tradicionalno jelo, ali i posuda, što je slično našem đuveču - jelo i posuda. Idemo sada na recept:
Marokanski tažin sa piletinom i usoljenim limunom
Izvorno marokansko jelo intenzivnog ukusa, u kojem dominira slano. Da bi se ukusi doveli u ravnotežu, ja ga poslužujem uz neutralni kus-kus. Odlično se slaže sa krompir pireom ili pirinčem.Potrebno je:
Za marinadu:- Prstohvat šafrana preliti sa 50ml tople vode
- 1 usoljeni limun (sredinu iseckati, a koru sačuvati za kasnije)
- 2 čena belog luka - izrendanog
- 2 kašičice aleve paprike
- 1 kašičica đumbira u prahu
- pola kašičice mlevenog kumina
- 1/4 kašičice mlevenog crnog bibera
- 2 kašike maslinovog ulja
- pola veze iseckanog peršuna
- 5 bataka sa karabatacima
Sve sastojke staviti u veću činiju, ubaciti meso i marinadu utrljati u meso. Pokriti providnom folijom i staviti u frižider, da stoji najmanje 2 sata ili u najboljem slučaju preko noći.
Za pripremu jela potrebno je još:
- 2 glavice crnog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- prstohvat kurkume
- 1 kašika soka od limuna
- 1 šaka zelenih maslina
- Kora usoljenog limuna koju ste sačuvali
Priprema:
Sitno iseckati crni luk i staviti u šerpu. Crni luk pospite kurkumom. Dodajte 2 kašike ulja. Preko iseckanog crnog luka dodati mariniranu piletinu zajedno sa marinadom.Staviti na šporet i kuvati petnaestak minuta. Dodati jednu šolju vode i na laganoj vatri krčkati oko sat vremena.
Nakon sat vremena dodati šaku zelenih maslina, 1 kašiku soka od limuna i staviti kore usoljenog limuna. Krčkati još 15 minuta.
Kako sam pravila kus-kus: 1 šolju kus-kusa sipati u činiju, dodati šaku suvog grožđa, izrendanu koru jednog limuna, jednu kocku za supu i 2 šolje vruće vode. Pokriti i ostaviti da poklopljeno stoji 20ak minuta.
Savet: Tažin servirajte u dubljem tanjiru, preko kus-kusa.
Нема коментара:
Постави коментар