Pages

14. 4. 2013.

Baklava sa makom



Za baklavu je potrebno:


  • 500 g tankih ili srednje debelih kora

Za fil:


  • 250g maka
  • čaša kiselog mleka
  • 4 jajeta
  • čaša (od kiselog mleka ulja)
  • čaša šećera
  • 1 prašak za pecivo

Za preliv:


  • 600g šećera
  • 800ml vode

Prvo spremite sirup kojim ćete preliti baklavu. Kuvajte šećer sa vodom dok ne dobijte preliv gustine meda.
U podmazan pleh (38x23) ređati kore i svaku premazivati filom.
Podmažite pleh uljem, stavite jednu koru, zatim stavite još jednu, ali tako da pola kore bude  na polovini  pleha  pola van pleha i tako uradite sa još jednom korom. Sipajte jednu kutlaču fila, razmažite lopaticom po celoj kori. Ponavljajte postupak dok imate fila i kora.
Pred kraj vratite one kore koje vam vire iz pleha, premažite ih filom i završite sa jednom korom.
Oštrim nožem isecite baklavu po želji i stavite da se peče na 180 stepeni dok ne dobije braon boju.
Vruću baklavu prelijte mlakim prelivom. Ostavite da odstoji da baklava upije preliv. Najbolje bi bilo da prenoći, ako imate toliko strpljenja da sačekate.


Нема коментара:

Постави коментар