Pages

11. 6. 2013.

Domaći tahini

 Domaći tahini 

Tahini je nezaobilazni deo libanske kuhinje i važan sastojak u pravljenju humusa. Tahini je pasta od pečenog susama. U ovom slučaju, pri pravljenju humusa, ne morate da dodajete beli luk i limun, jer to već sadrži ovaj vaš tahini. Ovo je mera koja je dovoljna za 200 g leblebija ili za jedno pravljenje humusa.

Potrebno je:

  • 4 kašike susama
  • 3 kašike soka od limuna
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka
  • soli po ukusu

  1. Ispecite susam u suvom teflon tiganju do svetlo braon boje. Neprestano mešajte, vodeći računa da susam ne izgori (čak i kad budete pomerili tiganj sa ringle susam će nastaviti da se peče zbog toplog tiganja). Mešajte susam dok se ne ohladi ili ga prebacite u hladnu činiju.
  2. U manji blender sipajte ohlađeni susam i sameljite ga. Dodajte beli luk i ponovo izmiksajte. Na kraju dodajte sok od limuna i maslinovo ulje. Dobili ste domaći tahini koji možete upotrebiti za humus, kao preliv za salatu, možete ga dodati u proceđeno kiselo mleko, u namaz...........

Domaći tahini 

Domaći tahini

Нема коментара:

Постави коментар