Pages

10. 6. 2013.

Varivo od heljde

Heljda je nepravedno zanemarena u ishrani, ali u poslednje vreme mnogo se radi na promociji iste kao zdrave hrane.
Na žalost, kad nam je zdravlje narušeno mi se brže bolje setimo heljde. Tako sam i ja upravo počela da koristim heljdu i heljdino brašno. Sa vama delim prvi od niza recepata koje ću spremati sebi za obroke.
Ovo jelo je veoma ukusno i može vam biti prilog ili glavno jelo, u mom slučaju bilo je glavno jelo sa salatom od paradajza.

Varivo od heljde

Za ovo jelo potrebno je:


  • 150 g heljde u zrnu
  • 1 kocka za supu od povrća
  • 1 kašika koncentrata od paradajza
  • 1 kašičica karija
  • 1 kašičica majorana
  • lovorov list, čen belog luka
  • 1 praziluk

Priprema:

  1. Odmerite heljdu i potopite je u vodi da preko noći nabubri. 
  2. U šerpu stavite kocku za supu i kašiku koncentrata paradajza.
  3. Sipajte 1 litar tople vode i promešajte da se kocka i koncentrat istope.
  4. Dodajte kari, majoran, lovor i beli luk.
  5. Dodajte nabubrelu heljdu i stavite da se kuva. 
  6. Kuvajte na srednjoj temperaturi 35-40 minuta, ili dok sva voda ne ispari.
  7. Na kraju kuvanja dodajte iseckan praziluk i sve promešajte.

Heljdu možete ostaviti gustu ili kao čorbu sa malo tečnosti, vaš izbor. 
Uživajte u zdravom obroku!

Varivo od heljde

Нема коментара:

Постави коментар