Pages

16. 7. 2013.

Džem od borovnica

Uz punu činiju borovnica osetite pravi ukus leta. Isprobajte recepte sa najzdravijim voćem.

Džem od borovnica


Za ovaj ukusni džem je potrebno:

  • 300 g borovnica
  • 200 g šećera 
  • 100 ml vode

Priprema:
  1. Borovnice, šećer i vodu stavite u šerpu srednje veličine.  Kuvajte na tihoj vatri (srednjoj temperaturi - 2) 40 minuta, povremeno skidajući penu koja se stvara na površini. 
  2. Posle pola sata testirajte džem. Na tacnu stavite malo džema i pustite da se ohladi. Ako je previše tečan, nastavite da ga kuvate i kasnije ga opet testirajte. 
  3. Količina koju sam ja koristila ne treba dugo da se kuva. Posle 40 minuta džem je bio gotov, iako je moglo i kraće. Imajte u vidu da će se džem dodatno stegnuti kada se ohladi. 
  4. Kada džem dostigne željenu gustinu, sipajte ga onako vrućeg u teglicu i ostavite da se ohladi. 
  5. Slobodno navalite!

Ovo je bio eksperimentalni džem, od jedne čaše borovnica koja se često može kupiti na pijaci. 
S obzirom da su borovnice skupe, ovaj džem se isplati jedino ako imate svoje borovnice, u tom slučaju možete povećati količinu.

Brz i lak džem od borovnice

2 коментара: