Pages

22. 7. 2013.

Kolač sa urmama i kafom

Ako ste ljubitelj urmi, ovo je savršen kolač za vas. Urme sam uvek jela u svežem obliku, nisam ni mogla da pretpostavim da kolač od urmi može da bude ovako ukusan, sočan.

Potrebno je:

200 g urmi, očišćenih i iseckanih
250 ml prokuvane vode
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica ekstrakta vanile
1 1/2 kašika nes kafe

250 g brašna
1/4 šolje kakaoa
2 kašičice praška za pecivo
prstohvat soli

150 g margarina ili putera
2oo g žutog šećera
2 jajeta
slatka pavlaka








  1. Prokuvajte vodu u većoj posudi. Dodajte u vruću vodu sodu bikarbonu, nes kafu, urme i vanilu. Povremeno promešajte i ostavite da se ohladi. Vruća voda će učiniti da se napravi kaša od urmi, ništa ne brinite, tako treba.
  2. Promešajte brašno sa praškom za pecivo, kakaom i solju. Mikserom umutite margarin sa šećerom. Uz neprestano mešanje dodajte jedno po jedno jaje. Kad su se jaja umutila, dodajte brašno i ohlađenu smesu sa urmama.
  3. Testo sipajte u nauljeni pleh, ja sam koristila modlu za tart. Pecite 30-40 minuta na 180*, najbolje će biti da izvršite proveru čačkalicom. Kolač možete poslužiti sa umućenom pavlakom, ali nije obavezno, kolač je i bez tog detalja sočan i ukusan.




Recept je preuzet iz delimano kuvara.

1 коментар: