Pages

29. 9. 2013.

Čatni sa urmama

Sigurno vam se nekad desilo da ne znate kako da započnete da pišete neki recept, jer ste ga radili onako po osećaju, onako kad dodate malo onoga, malo ovoga. Tako je bilo i sa ovim čatnijem od urmi. Ja ću vam reći kako sam ga ja pravila, a vi možete da ga korigujete po sopstvenom ukusu, manje urmi više, vina ili....
Imajte na umu da su urme i suvo grožđe slatki, ako želite malo kiseliji čatni vodite računa koje ćete vino staviti.


Potrebno je:

2 kašike suvog grožđa
1 šaka urmi
1 veća glavica crnog luka
1 kašika šećera
0,3 dl crnog vina
1 suva ljuta papričica
2 lista lorbera
2 kore od cimeta
3 karanfilića
2 kašike balzamiko sirćeta


Prvo potopite suvo grožđe u vino, najbolje bi bilo kada bi vam odstojalo preko noći da grožđe upije svo vino. 
Crni luk isecite na pola, a onda na tanke režnjeve. Dinstajte ga dok ne bude providan, to sve radite na nižoj temperaturi. Kada je luk mek i providan dodajte mu šećer. Povremeno promešajte i pustite da se luk karamelizuje, vodite računa da šećer ne potamni, jer će biti gorak. Dodajte balzamiko. Pustite  malo da se svi sastojci ukuvaju, a onda dodajte suvo grožđe. Dodajte čili papričicu, karanfilić, kore cimeta, lovorov list. 
Dodajte očišćene urme i nalijte vinom, da sve bude pokriveno tečnošću. 
Krčkajte na laganoj vatri, povremeno mešajući dok se sva tečnost ne ukuva. 

1 коментар: