Pages

8. 10. 2013.

Crème brûlée sa lavandom

Mislim da je suvišno bilo šta reći ili napisati o ovom kremu, jednostavno krem u kome se uživa i u svakom slučaju kvalitetnih 5 minuta dok ga budete jeli.
Ovo nije klasična varijanta sa vanilom, ovde je glavni sastojak lavanda.


Za crème brûlée je potrebno:

480 ml slatke pavlake
1 kašika lavande
4 žumanceta
1/2 šolje šećera

Najvažnija stvar je da izaberete adekvatnu posudu u kojoj ćete napraviti vodeno kupatilo, duboka posuda u koju ćete staviti činijice koje moraju biti duboko u vodi, skoro do ivice činijice.
Slatku pavlaku pre upotrebe ostavite nekoliko sati na sobnoj temperaturi, jer ako je pavlaka hladna masnoća od mleka će se odvojiti .
Uključite rernu na 150*


U šerpicu sipajte slatku pavlaku i dodajte kašiku lavande. Zagrejte pavlaku ali ne sme da provri, polako zagrevajte da bi lavanda pustila aromu. Sklonite sa vatre i ostavite još 5 minuta da odstoji, a za to vreme umutite žumanca sa šećerom.

Žumanca i šećer umutite dok žumanca ne dobiju svetlo žutu boju.
Procedite pavlaku kroz cediljku da biste odstranili cvetove lavande.
Proceđenu pavlaku dodajte u umućena žumanca.

Krem sipajte u posudice i stavite ih u posudu u kojoj će se "peći " u rerni.
U posudu sipajte vruću vodu do ivice posudica, ubacite u rernu i ostavite 30 minuta.
Vreme pečenja umnogome zavisi od veličine posuda, voda ne sme da vri, zato je temperatura niska.
Kada je krem gotov, izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi zajedno sa vodom.
Ostavite dva sata da odstoji, pre upotrebe krem posuti 1 kašikom šećera, malo protresite da se šećer razleti po posudici i ostalo odradite sa plamenikom.

Posebno obratite pažnju kada budete palili šećer, nakon što ugasite plamenik šećer će nastaviti da se topi. Budite oprezni da vam šećer ne izgori, treba da ima lepu braon boju.




Нема коментара:

Постави коментар