Pages

13. 10. 2013.

Kolač sa urmama i orasima

Kolač koji nije zahtevan za izradu, izuzetan uz šoljicu čaja ili kafe, u društvu ili dok u tišini uživate u stranicama dobre knjige.

Potrebno je:


Mokri sastojci:


  • 3 jajeta
  • 120 ml ulja
  • 120 ml mleka
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 150 ml sosa od jabuke
  • 1 kašičica rendane limunove kore
  • 1 kašičica cimeta

Suvi sastojci:


  • 400 g šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • 480 g brašna
  • 1 šolja iseckanih urmi
  • šaka oraha

Kolač sa urmama i orasima

Pvo napravite pire (sos) od jabuka. Oljuštite dve jabuke srednje veličine ili jednu veću, iseckajte je na kriške i stavite je u šerpicu, nalijte je jednom šoljicom vode i kuvajte na srednjoj temperaturi 20 minuta - dok ne bude meka. Tečnost treba da ispari, ali ako ostane, prospite je pre pasiranja jabuke.

U činiju stavite suve sastojke: brašno, so, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer,
U drugoj činiji umutite jaja, mleko, ulje, vanilu, limunovu koru, pire od jabuka, cimet i iseckane urme.
Mokre sastojke sipajte u suve i sve energično izmešajte. Masa treba da bude prilično gusta. Na kraju dodajte šaku oraha. Sve ponovo izmešajte. Sipajte u pleh željenog oblika i pecite na 180° 45 minuta, najbolje će biti da proveru uradite čačkalicom.
Ja sam svoj kolač pekla u modli za tart, s tim što sam u sredinu stavila prsten (modla za krofne) i dobila sam kolač u obliku prstena.

Kolač sa urmama i orasima

Kolač sa urmama i orasima
Kolač sa urmama i orasima


1 коментар: