Pages

23. 1. 2014.

Schwarzwald torta

Potrebni sastojci za patišpanj:

6 žumanaca,
150g šećera
4 kašike vruće vode
6 belanaca
50g šećera
100g brašna
1 prašak za pecivo
30g gustina
40g kakaa
100g mlevenih badema.

Fil:
1 l slatke pavlake
1 veća tegla slatkog od višanja
Sirup od slatkog

Višnje ocedite od soka, višnje stavite u cediljku i ostavite da se preko noći lepo procede.
Odvojte žumanca i umutite ih sa 150g  šećera. Dodajte vodu i nastavite sa mućenjem dok žumanca ne budu svetle boje.
Umutite belanca sa 50g šećera.
Lagano mešajući sastavite belanca sa žumancima.
U brašno dodajte prašak za pecivo, gustin, kakao i sve izmešajte.
Iz nekoliko puta brašno dodajte smesi od umućenih i sastvljenih žumanaca i belanaca. Sve lagano promešajte lopaticom vodeći računa da ne izbacite vazduh iz belanaca. Na kraju dodajte mlevene bademe.

Masu sipajte u modlu 26cm, obloženu papirom za pečenje.
Pecite 30 minuta na 180* ili uradite proveru čačkalicom. Čačkalicom ubodite u najdeblji deo patišpanja, ako izađe čista testo je pečeno.
Ispečeni patišpanj ostavite da se potpuno ohladi pre sečenja.
Ohlađenu koru presecite dva puta vodoravno, imaćete tri kore.

Umutite slatku pavlaku.
Filujte tortu.
Pri ređanju kora od velike pomoći mi je bio obruč od modle za tortu.
Prvu koru natopite sokom od višanja, poređajte proceđene višnje. Preko višanja stavite slatku pavlaku. Stavite drugu koru, i nju nakvasite sokom od višanja, preko stavite slatku pavlaku. Stavite treću koru i pritisnite da se sve poveže. Ostatkom pavlake ukrasite tortu.





Нема коментара:

Постави коментар