Pages

9. 6. 2014.

Skonsi sa lavandom


Lavanda mi je omiljena začinska biljka. Već duže vreme je koristim u jelima, uglavnom u kolačima (crème brûlée, a pravila sam i fokaču sa lavandom). Rezultati su zapanjujući, jednostavno morate probati i uveriti se u lepotu ukusa.

Potrebno je:

320g brašna
1 prašak za pecivo
na vrh kašičice soli
1-1,5 kašika mlevene lavande
1 jaje
50g šećera
4 kašike margarina sobne temperature
180ml slatke pavlake
1 kašika ekstrakta od vanile

Priprema:
  1. Margarin i pavlaku ostavite nekoliko sati na sobnoj temperaturi pre pripreme.
  2. U veću činiju sipajte sve suve sastojke (brašno, prašak za pecivo, so, mlevenu lavandu), sve ručno izmešajte žicom da vam se sastojci što više izmešaju - da na primer prašak za pecivo ne ostane na jednom mestu.
  3. U manjoj činiji umutite jaje, dodajte šećer i mutite oko 5 minuta.
  4. U umućeno jaje dodajte margarin i nastavite da mešate.
  5. Dodajte slatku pavlaku, ekstrakt vanile i sve sipajte u brašno.
  6. Zamesite meko testo koje se ne lepi za ruke. Od dobijenog testa napravite dve loptice iste veličine.
  7. Oblikujte krug debljine pola prsta. Isecite ga na 8 delova.
  8. Poređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite ih na 180° 15 minuta.

Preliv:

1/2 šolje šećera u prahu
2-3 kašike mleka
1 kašičica ekstrakta vanile
cvetovi lavande za posipanje

  1. U činiju sipajte šećer, dodajte vanilu. Dodajte jednu po jednu kašiku mleka, dok ne dobijete tečni preliv.
  2. Tople skonse prelijte šećerom i pospite cvetovima.

Dobili ste izuzetno meke, ukusne i neobične skonse koje zavrednjuju pažnju.
Uživajte!







Нема коментара:

Постави коментар