Pages

4. 6. 2014.

Katalonski krem sa šafranom

Katalonski krem sa šafranom

Ovo je desert iz nedelje katalonske kuhinje u kojoj je glavno jelo katalonska piletina.
Iza katalonskog krema stoji zanimljiva priča, naime Katalonci optužuju Francuze da su preuzeli autentičan katalonski desert i promenili mu ime u Crème brûlée.
Međutim, postoji razlika u spremanju katalonskog krema i krem brulea - Francuzi svoj krem spremaju u vodenom kupatilu, a Katalonci kao poslastičarski krem. Priprema se na kraju završava na isti način, karamelizovanjem šećera pomoću plamenika. U katalonskim restoranima se neretko viđa da se sloj šećera na kremu flambira.

Potrebno je:

Katalonski krem sa šafranom
  • 250ml mleka
  • 50ml slatke pavlake
  • prstohvat šafrana
  • 5 žumanaca
  • 75g šećera
  • 20g gustina


Priprema:

  1. Ugrejte mleko i slatku pavlaku sa šafranom (ne sme da provri).
  2. Odvojte žumanca od belanaca.
  3. Umutite žumanca sa šećerom i dodajte gustin.
  4. Vruće mleko postepeno dodajte u umućena žumanca.
  5. Vratite u šerpu u kojoj se mleko podgrevalo, vratite na ringlu i kuvajte 5 minuta.
  6. Vruć krem sipajte u posude i pustite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
  7. Na ohlađeni krem sipajte 1 kašiku šećera i plamenikom napravite karamel.

Bon profit!

Katalonski krem sa šafranom
Katalonski krem sa šafranom
Katalonski krem sa šafranom

Нема коментара:

Постави коментар