Za Novu godinu tradicionalno pravimo i ukrašavamo gingerbread, što u nama uvek probudi radost i nalete kreativnosti. Osim toga, ukrašavanje, raznobojni fondan, šerene mrvice, perlice i ostali pribor probude decu u nama, pa se naša kuhinja svake godine pretvori u kreativnu radionicu. Jedini minus je činjenica da je gingerbread prilično tvrd kolač (sećam se jedne epizode u kojoj Lorejn Paskal uz pomoć burgije pravi rupu na svom gingerbread-u). Sa ovim receptom klasičnih medenjaka nema čekanja, a možete staviti sve začine koje stavljate u "tvrdoglavi" ginger :-).
U zavisnosti od veličine kolačića, od jedne mere možete dobiti i do pedesetak komada, a na dobitku ste i za slatki miris koji ispunjava kuhinju tokom pečenja i odiše prazničnom atmosferom i podseća nas na Novu godinu, porodično okupljanje za stolom, slatke užitke... Ovi medenjaci su odlični, jer se sve sprema brzo, a i sve se radi ručno, bez upotrebe kuhinjskih aparata, što daje posebnu čar. Sve što vam je potrebno je varjača.
Mekani medenjaci
Potrebno je:
- 300g meda
- 200g šećera
- 150g ulja
- 2 jajeta
- 1 kašičica sode bikarbone
- 550 - 600g brašna
- kašičica cimeta
- pola kašičice đumbira u prahu
- pola kašičice karanfilića
Priprema:
- Staviti posudu na vagicu i izmeriti 300g meda. Bez pomeranja posude dodati 200g šećera i 150g ulja.
- Posudu skloniti sa vagice, izmešati med, šećer i ulje i dodati jedno jaje, umutiti masu varjačom, dodati drugo jaje i ponovo umutiti, tako da se dobije tečna, ali kompaktna, ujednačena masa.
- Dodati suve začine (cimet, đumbir, karanfilić). Dodati 1 kašičicu sode bikarbone.
- Od izmerenih 600g brašna, u masu (med-šećer-ulje) dodavati po 3 kašike brašna, mešati dok masa ne upije brašno. Postupak ponavljati dok ne dobijete testo koje se ne lepi za posudu. Testo ostaviti da odstoji 10 minuta.
- Zagrejati rernu na 200°C.
- Kašičicom vadite testo i pravite kuglice. Ređajte kuglice na pleh obložen papirom za pečenje. Napravite razmak između kuglica, jer će se prilikom pečenja raširiti. Pecite ih 10-15 minuta na 170°C. Obavezno nadgledajte pečenje, jer medenjaci vrlo brzo mogu dobiti tamnobraon boju, čak i da izgore zbog meda i šećera. Ne brinite ako svaki kolač popuca, to je baš i poželjno i daće vašim medenjacima posebnu draž.
- Kada su kolači pečeni, ostavite ih oko 10 minuta da se ohlade, jer su jako meki i nežni dok su vrući.
- Posle 10 minuta je sve spremno. Bacite se na svoje medenjake i uživajte :-)
WSuper izgledaju, spremam recept obečajem da ubrzo ide u izradu.
ОдговориИзбришиHvala na poverenju, Petra. Nadam se da će biti odlični. Pozdrav :-)
Избриши