Pages

9. 11. 2015.

Sočna baklava sa pistaćima

Baklava sa pistaćima ~ Magična Oklagija

Iako baklava nije naša poslastica, u našoj se kući ona već dosta dugo sprema, uvek na isti, jednostavan način. Prvobitan recept sam dobila od svekrve i on se značajno razlikuje od ovog recepta za sočnu baklavu sa pistaćima, koji sam inače izvukla iz nekih novina,
Od sada pa ubuduće ovakva baklava će uvek biti moj izbor za prvljenje i deljenje recepta sa dragim ljudima.

Nekada jednostavnost recepta morate zameniti nešto složenijom izradom kako biste dobili mnogo ukusniji kolač. Do sada sam ređala kore, posipala ih orasima, na kraju pečenja prelivala sirupom i to je bila suština spravljanja moje stare baklave, ali sa otkrićem ovog recepta era stare baklave je završena. Ova baklava objedinjuje više (interesantnih) sastojaka koji joj daju savršen ukus: kora pomorandže dominira, a mleveni orasi i suvi pistaći upijaju svo ulje kojim premazujete kore, tako baklava nije masna, a puna je bogatog ukusa, a kore su krckave.

Za baklavu je potrebno:


  • 750g tankih kora za baklavu
  • 250g mlevenih pistaća
  • 250g mlevenih oraha
  • 2 kašike prezli
  • 1 kašika muskatnog oraščića
  • 1 kašičica cimeta
  • Kora pomorandže
  • 1 kašika proprženog susama (ulupanog u avanu)
  • Ulje po potrebi (da svaka kora bude kompleto premazana)

Sirup:


  • 4 šolje šećera
  • 2 šolje meda
  • 2 šolje vode
  • 1 štapić cimeta
  • Sok od limuna


Napomena: Pre pripreme baklave stavite da vam se kuva preliv. Povremeno ga pogledajte, jer će zbog meda brzo postati gust.

Priprema:


  1. U većoj posudi izmešajte mlevene pistaće, orahe, prezle, muskatni oraščić i koru pomorandže.
  2. Od cele količine kora odvojte 6 komada, svaku koru osim poslednje ravnomerno namažite uljem pomoću četkice (veoma je važno da premažete svaki delić kore, u suprotnom će vam se kore slepiti na mestu gde nisu premazane).
  3. Na koru nanesite po dužini nekoliko kašika fila, zavrnite krajeve i polako urolajte koru. Postupak ponavljajte sve dok ne utrošite kore i fil.
  4. Urolane baklave poređajte u pleh i isecite ih na širinu dva prsta.
  5. Pecite na 180° dok ne dobiju lepu svetlobraon boju.
  6. Vruće baklave prelijte gotovim prelivom i ostavite ih najbolje preko noći da upiju preliv.


Uživajte :)

Baklava sa pistaćima ~ Magična Oklagija

Baklava sa pistaćima ~ Magična Oklagija

Baklava sa pistaćima ~ Magična Oklagija

Baklava sa pistaćima ~ Magična Oklagija

4 коментара:

  1. Fantastično izgleda! Obožavam pistacije, a nikad nisam radila baklavu s njima.

    ОдговориИзбриши
  2. vazno je da koristite istu solju za sve sastojke,tako je lakse.
    a mozete staviti 700 gr secera i 1 litar vode,1 kasiku meda,skoro sam pravila pitu sa suvim sljivama sa ovim prelivom, bilo je odlicno.

    ОдговориИзбриши
  3. Draga Snežana, puno vam hvala na savjetima. Recept za baklava izgleda fantastično. Puno vam hvala na divnom receptu. U svakom izuzetno dobrom receptu uvek ima nesto posebno sto daje poseban ukus, a takav je ovaj recept za baklavu sa dodatkom pomorandze i susama. Hvala vam

    ОдговориИзбриши