Još jedno jelo iz veganske nedelje.
Humus polako postaje jelo koje se sve češće nalazi na našoj trpezi. Veoma je lak za pripremu i uz to je veoma ukusan, a leblebije su veoma zdrave.
Osim ovog tradicionalnog, pravili smo i humus od bundeve, koji se meni jako dopao. Ljuta papričica humusu daje pikantnost, a aromatično ulje od belog luka mu daje prijatnu jačinu.
Leblebije (slanutak, naut) su bogate mineralima, a posebno kalcijumom, magnezijumom, cinkom, manganom, selenom... Kuvane leblebije sadrže dva puta više gvožđa od iste količine mesa, a bogate su proteinima koji pospešuju apsorpciju kalcijuma. Obiluju vitaminima B kompleksa.- preuzeto iz časopisa Čarobna kuhinja.
Potrebno je:
- 1oo g leblebija
- 3 kašike taana
- 1/2 kašičice soli
- 3 kašike ulja
Priprema:
- Leblebije potopite u hladnoj vodi i ostavite ih preko noći.
- Sutradan prospite vodu, isperite leblebije i stavite da se kuvaju. Sipajte 3 čaše vode i kuvajte ih 30 minuta.
- Skuvane leblebije procedite, ali sačuvajte vodu u kojoj su se kuvale.
- Leblebije stavite u blender i izmiksajte ih. Postepeno dodajte taan i vodu u kojoj su se kuvale leblebije.
- Miksajte dok ne dobijete finu i glatku masu, ne previše retku.
- Humus sipajte u činiju i prelijte ga uljem.
Humus možete dodati beli luk i sok od limuna, u zavisnosti od vašeg ukusa.
Lep namaz na vruće tortilje i uz salatu sa avokadom. Moj izbor je bila opasno ljuta tortilja.
Salata:
- Središnji deo zelene salate
- 1 polovina avokada
- čeri paradajz
- šaka badema u listićima
- pola šake suvog grožđa
- 1/2 bele repe
- 1 nakisela jabuka
dresing:
- 1 šalot (crni luk)
- 1 kašičica šećera
- 1/2 kašičice soli
- sok od jednog limuna
- ulje
Priprema:
- Jabuku iseckajte na kockice srednje veličine, čeri isecite na polovine. repu izrendajte.
- U činiju stavite listove zelene salate, dodajte čeri, repu, badem, suvo grožđe, kockice avokada i jabuke.
- Dresing napravite u činiji, sve dobro izmešajte i prelijte preko salate.
Dobićete neverovatan ukus.
Нема коментара:
Постави коментар