Tahini je nezaobilazni deo libanske kuhinje i važan sastojak u pravljenju humusa. Tahini je pasta od pečenog susama. U ovom slučaju, pri pravljenju humusa, ne morate da dodajete beli luk i limun, jer to već sadrži ovaj vaš tahini. Ovo je mera koja je dovoljna za 200 g leblebija ili za jedno pravljenje humusa.
Potrebno je:
- 4 kašike susama
- 3 kašike soka od limuna
- 4 kašike maslinovog ulja
- 2 čena belog luka
- soli po ukusu
- Ispecite susam u suvom teflon tiganju do svetlo braon boje. Neprestano mešajte, vodeći računa da susam ne izgori (čak i kad budete pomerili tiganj sa ringle susam će nastaviti da se peče zbog toplog tiganja). Mešajte susam dok se ne ohladi ili ga prebacite u hladnu činiju.
- U manji blender sipajte ohlađeni susam i sameljite ga. Dodajte beli luk i ponovo izmiksajte. Na kraju dodajte sok od limuna i maslinovo ulje. Dobili ste domaći tahini koji možete upotrebiti za humus, kao preliv za salatu, možete ga dodati u proceđeno kiselo mleko, u namaz...........
Нема коментара:
Постави коментар